Alle bankrekeningen vergelijken
Hoe open je een bankrekening?
Wanneer je een bankrekening hebt uitgezocht, is het openen van de rekening de volgende stap. Om een standaard particuliere rekening te kunnen openen, moet je aan een paar eisen voldoen:
- Je hebt een Nederlands woonadres
- Je bent 18 jaar of ouder
- Je hebt een geldig identiteitsbewijs of paspoort
- Je hebt een burgerservicenummer (BSN)
Je opent de rekening tegenwoordig vaak via de website van de bank. Daar druk je op de knop ‘Open betaalrekening’ en vul je je persoonlijke gegevens in. Soms moet je daarvoor een app downloaden op je mobiele telefoon, waarmee je later ook kan online bankieren. Er zijn ook banken waarbij je nog langs kan komen op kantoor. Wanneer je de rekening hebt geopend en daarbij een pinpas of extra betaalpas krijgt, ontvang je deze binnen enkele dagen. Banken bieden daarnaast vaak een gratis overstapservice aan wanneer je van de ene naar de andere bank overgaat. Het openen van een rekening is dus in een paar minuten geregeld.
Kosten van een bankrekening
Voor het gebruik van de bankrekening betaal je bij de meeste banken maandelijkse vaste kosten. De prijzen van de rekeningen zijn afhankelijk van het type rekening dat je hebt en de bank waarbij je zit. Naast deze kosten moet je rekening houden met eventuele extra kosten. Je betaalt bijvoorbeeld voor:
- Een (tweede) creditcard
- Betalen en geld opnemen in het buitenland
- Geld storten
- Rood staan
Veelgestelde vragen
De goedkoopste betaalrekeningen zijn gratis rekeningen. Deze vind je bijvoorbeeld bij Openbank, Revolut en N26. Daar zijn je vaste maandelijkse kosten het laagst. Wel kan het zijn dat je extra kosten moet betalen, bijvoorbeeld transactiekosten wanneer je iets koopt. Dit is iets om op te letten wanneer je naar een nieuwe bank overstapt.
Er zijn verschillende redenen om een nieuwe bankrekening te openen. Als je bijvoorbeeld een studentenrekening hebt, verloopt deze op een bepaald moment. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een particuliere betaalrekening of gezamenlijke rekening. Misschien kom je er dan achter dat je oude bank toch niet zo goed bij je past. Ook veranderen de prijzen en mogelijkheden van een bankrekening soms. Dan kan een andere bank opeens aantrekkelijker zijn dan je huidige.
Als je ondernemer bent, is het handig om een zakelijke bankrekening te hebben. Vaak moet je voor deze rekeningen 18 jaar of ouder zijn. Ook moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KVK). Of je bij een bepaalde bank een rekening kan openen, hangt daarnaast af van de eisen die de bank stelt. Soms zijn bijvoorbeeld alleen duurzame ondernemers welkom, zoals bij Triodos.