De goedkoopste zakelijke rekening van Nederland

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 10 minuten

Goedkoopste Zakelijke Rekening

Ben je een onderneming begonnen? Dan wil je natuurlijk graag weten wat de goedkoopste zakelijke rekening is. Je wil voor de laagste kosten gebruik kunnen maken van de handigste functionaliteiten. Nederland heeft een breed aanbod aan zakelijke bankrekeningen en de mogelijkheden verschillen steeds. Hierdoor kan het lastig zijn een geschikte keuze te maken.

Finom Solo

Goedkoopste Zakelijke Rekening

0,00

Maandelijkse kosten

asn logo

ASN

Goedkoopste Zakelijke Rekening

€ 7,50

Maandelijkse kosten

logo knab

Knab Zakelijk

Goedkoopste Zakelijke Rekening

€ 7,00

Maandelijkse kosten

sns logo

SNS

Goedkoopste Zakelijke Rekening

€ 9,95

Maandelijkse kosten

ABN Logo

ABN AMRO

Goedkoopste Zakelijke Rekening

9,90

Maandelijkse kosten

Ben je benieuwd wat de goedkoopste zakelijke rekening is voor jouw onderneming? Lees dan hieronder verder. Wij bespreken namelijk vijf van de goedkoopste zakelijke rekeningen van Nederland en de mogelijkheden die je daarmee hebt als ondernemer. Daarbij lichten we tevens uit wat enkele voor- en nadelen kunnen zijn voor starters, zelfstandige ondernemers en webshops. Laten we meteen beginnen.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

19

19 uur onderzoek

23

Ervaringen onderzocht

5

Banken vergeleken

1. Finom Solo

Finom is een online bank die net in Nederland is gelanceerd. De bank heeft verschillende zakelijke betaalpakketten, waarvan de goedkoopste Finom Solo is. Dit betaalpakket bestaat uit een smart dashboard met een virtuele betaalpas, rekening- en boekhoudintegraties en de mogelijkheid tot een fysieke kaart. Ook kan je oneindig veel betaalverzoeken versturen en je boekhouder toegang geven tot het account voor je zakelijke administratie.

 • Kosten: € 3,00

Mogelijkheden

Finom Solo is de goedkoopste zakelijke bankrekening van Nederland. Als je in één keer jaarlijks betaalt, betaal je maandelijks omgerekend slechts € 3,00. Als je maandelijks wil afrekenen, betaal je € 5,00. Ook voor deze prijs ben je voordelig uit.

Zoals de naam al aangeeft, kan één gebruiker van het account gebruikmaken. Je ontvangt één betaalrekening met een onbeperkt aantal virtuele betaalpassen en drie gratis fysieke betaalkaarten. De kaarten hebben een maandelijks betalingslimiet van € 100.000. Alle uitgaven die je met deze kaarten doet, komen automatisch in je financiële platform te staan.

Dit financiële platform bestaat uit een smart dashboard, heeft rekening- en boekhoudintegraties en geeft je de mogelijkheden een oneindige hoeveelheid transacties te versturen naar ieder mogelijk bedrijf. Hiervoor betaal je geen transactiekosten. Dit zorgt voor een voordelige manier van ondernemen. Op dit moment kan je echter niet gebruikmaken van iDeal, wat voor onder andere webshops een beperking kan zijn. Ook is het met Finom Solo niet mogelijk om bulkbetalingen door te voeren.

De zakelijke rekening is geschikt voor verschillende ondernemingsvormen. Hieronder staat in het kort waarom je als starter, zzp’er of webshop wel of niet voor Finom Solo zou kunnen gaan.

Voor Starters

 • Boekhouderstoegang
 • Rekening- en boekhoudintegraties
 • Geen iDeal-betalingen

Voor Zzp’ers

 • Rekening- en boekhoudintegraties
 • 5 gratis transacties
 • Geen iDeal-betalingen

Voor Webshops

 • Onbeperkt betaalverzoeken versturen
 • €0,20 aan kosten vanaf 5 SEPA-overschrijvingen
 • Geen iDeal-betalingen

2. ASN

ASN is een duurzame bank en maakt onderdeel uit van de Volksbank, waaronder ook SNS en Regiobank vallen. Voor kleine ondernemers is er ASN Betalen Zelfstandigen. Dit is een goedkope zakelijke rekening ontworpen voor een zelfstandige ondernemer met maximaal twee werknemers. Je hebt toegang tot één zakelijke bankrekening die je beheert via de website en mobiele app van ASN en komt tegen meerkosten in aanmerking voor aanvullende diensten.

 • Kosten: € 7,50

Mogelijkheden

Voor ASN Betalen Zelfstandigen betaal je momenteel € 7,50 aan maandelijkse kosten. ASN is één van de goedkoopste mogelijkheden voor ondernemers om hun financiën te regelen. De eerste 3 maanden zijn daarnaast gratis. Dit is altijd mooi meegenomen. Je betaalt echter ook maandelijks € 1,50 tot € 7,50 exclusief btw aan kosten voor klantonderzoek.

De betaalrekening bestaat uit één rekening en één betaalpas, waarvan je zelf de pincode kan wijzigen. Je regelt je zakelijke financiën online met ASN Online Bankieren Zakelijk en met ASN Mobiel Bankieren en verstuurt daarmee binnenlandse betaalverzoeken met € 0,15 aan transactiekosten per verzoek. Batchbetalingen zijn niet mogelijk. Je moet dus losse handmatige transacties doorvoeren.

ASN geeft je de mogelijk al je afschriften te downloaden vanuit het online portaal, waardoor het makkelijker wordt de administratie bij te houden. Wil je dat de geldstromen automatisch worden verwerkt in je boekhoudsysteem? Dan kan je voor € 7,95 extra per maand gebruikmaken van de app Bizcuit. Dit is een app waarin je alle bonnen, facturen en andere documenten van je zakelijke betaalrekening in één keer kan beheren. Wanneer je hiervan gebruik wil maken, ben je echter zeker duurder uit.

De zakelijke rekening is geschikt voor verschillende kleine ondernemingsvormen. ASN beperkt zich tot zelfstandige ondernemers met maximaal twee werknemers. Dit kunnen starters, zzp’ers en webshops zijn. Hieronder staat in het kort waarom je als deze ondernemingsvormen wel of niet voor ASN Betalen Zelfstandigen zou kunnen kiezen.

Voor Starters

 • Eerste 3 maanden gratis
 • Automatische boekhoudkoppeling tegen betaling
 • € 0,15 transactiekosten per betaalverzoek

Voor Zzp’ers

 • Eerste 3 maanden gratis
 • Afschriften online te downloaden
 • Automatische boekhoudkoppeling tegen betaling

Voor Webshops

 • Eerste 3 maanden gratis
 • Geen batchbetalingen mogelijk
 • € 0,15 transactiekosten per betaalverzoek

3. Knab Zakelijk

Knab is één van de bekendste Nederlandse online banken voor ondernemers. De bank biedt Knab Zakelijk aan en focust zich op kleine ondernemingen. Voor starters bieden ze bovendien verschillende voordelen. De goedkope zakelijke bankrekening van Knab bestaat uit vijf betaalrekeningen, gratis spaarrekeningen en een betaalpas, waarmee je verschillende mogelijkheden hebt om je zakelijke kosten en baten overzichtelijk bij te houden. Bovendien kom je ermee in aanmerking voor verscheidene handige aanvullende diensten.

 • Kosten: € 7,00

Mogelijkheden

Knab Zakelijk kost standaard € 7,00 per maand. Als je minder dan 3 jaar staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK), is de rekening het eerste half jaar slechts € 3,50 per maand. Daarmee is Knab één van de goedkoopste zakelijke rekeningen van Nederland, voornamelijk voor starters. Zij kunnen namelijk ook 1 jaar gratis het boekhoudprogramma ZZP Plus uitproberen en ontvangen tevens 80% korting op boekhoudprogramma MoneyMonk.

Met Knab Zakelijk kan je vijf verschillende betaalrekeningen aanmaken en gratis spaarrekeningen met spaarpotjes openen. Zo kan je verschillende geldstromen overzichtelijk van elkaar gescheiden houden. Jaarlijks zijn de eerste 500 transacties daarnaast gratis. Daarna betaal je € 0,10 per transactie.

Voor € 1,50 aan maandelijkse kosten extra kan je gebruikmaken van de Knab Boekhoudkoppeling. Deze koppeling sluit aan op 12 verschillende boekhoudsystemen en zorgt ervoor dat je mutaties automatisch in dit systeem komen te staan. Hierdoor verminder je de kans op fouten in je boekhouding, heb je geen gedoe meer met losse bankafschriften en hou je simpelweg meer tijd over om daadwerkelijk te ondernemen.

De zakelijke rekening is geschikt voor eenmanszaken en bv’s met één bestuurder. Grotere bedrijven komen dus niet voor Knab Zakelijk in aanmerking, maar het is voor verschillende soorten ondernemingen nog steeds mogelijk om het pakket aan te vragen. Hieronder staat in het kort waarom Knab Zakelijk voor een starter, zzp’er of webshop aantrekkelijk kan zijn.

Voor Starters

 • 1 jaar lang 50% korting
 • Gratis spaarrekening met losse spaarpotjes
 • 5 betaalrekeningen

Voor Zzp’ers

 • Automatische boekhoudkoppeling mogelijk
 • Gratis zakelijke spaarrekening met losse spaarpotjes
 • 5 betaalrekeningen

Voor Webshops

 • 500 gratis transacties
 • Automatische boekhoudkoppeling mogelijk
 • 5 betaalrekeningen

4. SNS

Net als ASN maakt SNS deel uit van de traditionele bank de Volksbank. SNS heeft de SNS Zakenrekening voor ondernemers met maximaal zo’n 10 werknemers. Dit betaalpakket bestaat uit één bankrekening, één betaalpas en drie online betaalkaarten. Je kan meerdere mensen tegelijk toegang geven tot de rekening en profiteert bovendien van gratis mogelijkheden tot automatische boekhoudkoppelingen.

 • Kosten: € 9,95

Mogelijkheden

Voor de SNS Zakenrekening betaal je maandelijks € 9,95. Daarbovenop betaal je € 0,15 transactiekosten per betaalverzoek en kosten voor klantenonderzoeken die verplicht worden uitgevoerd. De kosten voor dit onderzoek liggen tussen de € 1,50 en € 7,50 per maand exclusief btw.

Deze rekening bestaat uit één betaalrekening, één fysieke Wereldpas en drie digitale betaalpassen. Deze beheer je eenvoudig online via Mijn SNS Zakelijk en met de SNS Mobiel Bankieren app. Wil je dat meerdere mensen toegang hebben tot dit account? Dan kan je een gevolmachtigde toevoegen. Zo is de rekening makkelijk samen te beheren.

Om de boekhouding zo snel en simpel mogelijk te regelen, biedt SNS een boekhoudkoppeling aan met de systemen Bizcuit, Exact, Ponto/Isabel, MoneyMonk, Jortt en Cobase. Op dit moment is het nog niet mogelijk van deze gratis koppeling gebruik te maken met andere boekhoudsystemen.

Deze zakelijke rekening is geschikt voor verschillende ondernemers. SNS richt zich namelijk op ondernemingen met een maximum van ongeveer 10 werknemers. Hieronder vallen dus verschillende rechtsvormen, maar voor zelfstandige ondernemers heeft SNS ook de SNS ZZP Rekening voor € 7,95 per maand. Wil je weten of de SNS Zakenrekening wat voor jou is? Bekijk dan hieronder wat de eventuele voor- en nadelen voor webshops, zzp’ers en starters kunnen zijn als zij voor de SNS Zakenrekening kiezen.

Voor Starters

 • Gratis boekhoudkoppeling
 • Meerdere beheerders mogelijk
 • Maandelijkse kosten voor klantenonderzoek

Voor Zzp’ers

 • Gratis boekhoudkoppeling
 • Gericht op kleine bedrijven
 • Maandelijkse kosten voor klantenonderzoek

Voor Webshops

 • Gratis boekhoudkoppeling
 • Meerdere beheerders mogelijk
 • € 0,15 transactiekosten per betaalverzoek

5. ABN AMRO

ABN AMRO is één van de bekendste en grootste traditionele banken van Nederland met meerdere fysieke kantoren. Voor ondernemers is er Volop Ondernemen Slim, de goedkoopste ABN AMRO zakelijke rekening. Daarmee heb je de mogelijkheid zakelijke en persoonlijke inkomsten en uitgaven overzichtelijk gescheiden te houden middels één betaalrekening, één betaalpas en Internet Bankieren Zakelijk.

 • Kosten: € 9,90

Mogelijkheden

Volop Ondernemen Slim is het goedkoopste zakelijke betaalpakket van ABN AMRO. Voor dit pakket betaal je maandelijks € 9,90. De eerste 3 maanden zijn gratis. Je ontvangt één betaalrekening en één betaalpas. Is één pas niet genoeg? Dan heb je de mogelijkheid een tweede aan te schaffen tegen meerkosten.

Je regelt de financiën van je onderneming via Internet Bankieren Zakelijk en de ABN AMRO-app. Daarmee kan je betaalalerts instellen en heb je de mogelijkheid te werken met Tikkie voor bedrijven. Dit maakt betaalverzoeken versturen en betalingen ontvangen snel en simpel. De eerste 10 zakelijke Tikkies per maand zijn gratis. Daarover betaal je dus geen transactiekosten. Voor standaard betalingen via het SEPA-betalingsverkeer in euro’s betaal je als ontvanger van het geld € 0,15 per keer voor alle zakelijke transacties. Voor de betaler is dit € 0,10.

Volop Ondernemen Slim heeft geen automatische koppeling met een boekhoudsysteem. Wil je dat dit wel automatisch wordt geregeld? Dan kan je kiezen voor een duurder pakket van ABN AMRO, namelijk Volop Ondernemen Ambitieus, voor € 13,75 aan maandelijkse kosten. Wil je een internationale bankoverschrijving in vreemde valuta kunnen uitvoeren? Dan heeft deze bank Volop Ondernemen Grenzeloos. Hoe meer mogelijkheden je hebt, hoe hoger de kosten.

Deze zakelijke bankrekening is geschikt voor alle rechtsvormen. Hieronder lichten wij in het kort uit waarom je als starter, zzp’er of zakelijke webshop wel of niet voor ABN AMRO Volop Ondernemen Slim zou kunnen kiezen.

Voor Starters

 • De eerste 3 maanden gratis
 • € 0,10 en € 0,15 aan transactiekosten
 • Geen automatische boekhoudkoppeling mogelijk

Voor Zzp’ers

 • De eerste 3 maanden gratis
 • Maandelijks 10 gratis zakelijke Tikkie’s
 • Geen automatische boekhoudkoppeling mogelijk

Voor Webshops

 • Toegang tot het SEPA-betalingsverkeer
 • Geen automatische boekhoudkoppeling mogelijk
 • € 0,10 en € 0,15 aan transactiekosten

Kostenoverzicht van de goedkoopste zakelijke rekeningen

Om het nog wat overzichtelijker te maken, zetten we in de onderstaande tabel de kosten van de goedkope zakelijke rekeningen nog één keer voor je op een rij. Zo zie je gelijk bij welke bank je maandelijks het minst betaalt voor een zakelijke rekening.

Maandelijkse kosten
Finom Solo€3,00 bij jaarlijkse betaling, €5,00 bij maandelijkse betaling
ASN Betalen Zelfstandigen€7,50
Knab Zakelijk€7,00
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim€9,90
SNS Zakenrekening€9,95
goedkoopste zakelijke rekening

De voor- en nadelen van een zakelijke rekening

Je vraagt je misschien af waarom je een zakelijke rekening zou nemen. Dit is namelijk niet verplicht. Als je ondernemer bent, kan je je zakelijke en persoonlijke geldstromen via een particuliere bankrekening laten lopen. Wanneer je de administratie overzichtelijk wil houden en je je zakelijke inkomsten gescheiden wil hebben, kan een zakelijke rekening een goede keuze zijn, zeker wanneer je steeds meer zakelijke transacties uitvoert.

Een zakelijke rekening zorgt er daarnaast voor dat je professioneel overkomt. In plaats van je voor- en achternaam komt dan namelijk je bedrijfs- of handelsnaam bij de transacties te staan. Dit oogt voor veel klanten beter. Daarnaast zitten aan zakelijke betaalpakket vaak speciale bedrijfsgerichte mogelijkheden verbonden. Dit kan natuurlijk voor iedere ondernemer aantrekkelijk zijn. Als je een zakelijke bankrekening geopend hebt, zijn de jaarlijkse kosten vaak wel hoger dan voor een particuliere rekening.

Hieronder zetten we in het kort op een rij wat de voordelen en nadelen van een zakelijke rekening zijn. Dan weet je snel of dit wat voor jou is.

Voordelen

 • Overzichtelijke administratie
 • Zakelijk en privé is van elkaar gescheiden
 • Professionele uitstraling door bedrijfsnaam bij transacties
 • Speciale bedrijfsgerichte mogelijkheden

Nadelen

 • Hogere maandelijkse kosten

Conclusie

Wij concluderen dat Finom Solo de voordeligste zakelijke rekening van Nederland is. Voor slechts € 3,00 per maand kan één gebruiker zonder transactiekosten een eindeloze hoeveelheid transacties versturen naar een onbeperkt aantal bedrijven en ontvangers. Daarnaast profiteer je van rekening- en boekhoudintegraties en factuur- en ontvangstherkenning. Finom Solo is eenvoudig te beheren via het financiële platform dat bestaat uit smart dashboards. Met deze zakelijke rekening maak je dus voor de laagste kosten gebruik van vele handige functies.

Op basis van onze criteria is Finom Solo de goedkoopste, maar de goedkoopste zakelijke rekening hoeft voor jou niet gelijk te staan aan de beste. De keuze die je maakt hangt uiteindelijk af van de eisen die jij stelt voor je onderneming.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zakelijke rekeningen mag je hebben?

Er zit geen limiet aan het aantal zakelijke rekeningen dat je mag hebben. Je kan dus net zo veel rekeningen aanmaken als je wil, zolang je natuurlijk de kosten van iedere rekening betaalt. Het hebben van meerdere rekeningen kan handig zijn wanneer je scheidingen wil aanbrengen in je verschillende geldstromen.

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

De goedkoopste zakelijke rekening is een gratis zakelijke rekening. Deze bespreken wij hier echter niet. Bovendien zitten aan deze rekeningen vaak extra kosten verbonden in de vorm van transactiekosten. Helemaal gratis zijn ze dus niet. De goedkoopste betaalde zakelijke rekening is Finom Solo, zoals we hierboven hebben besproken.

Is een zakelijke rekening voor ondernemers verplicht?

Nee, als ondernemer is een zakelijke rekening aanvragen niet verplicht. Je kan ook zaken doen met particuliere rekeningen. Als je een particuliere betaalrekening gebruikt, staan je zakelijke en persoonlijke inkomsten en uitgaven echter door elkaar. Overzicht houden is daardoor moeilijk. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt en veel transacties uitvoert, is een zakelijke rekening makkelijker om je geldstromen gescheiden te houden.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Kamer van Koophandel
 • Website van ABN AMRO
 • Website van Finom
 • Website van ASN
 • Website van Knab
 • Website van SNS
Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland