De Beste Jongerenrekening van 2024

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 10 minuten

Wanneer kinderen ouder worden en naar de middelbare school gaan, kan een jongerenrekening handig zijn. Je kind kan dan namelijk zelf aankopen doen. Wanneer kinderen hun eerste baantje krijgen, kunnen ze de inkomsten daarvan tevens op deze rekening ontvangen. Zo leren zij hoe ze op verstandige wijze met hun geld moeten omgaan.

Jongerenrekeningen zijn voor kinderen vanaf 12 jaar oud. Deze rekeningen lopen vaak door tot zij 18 tot 25 jaar oud zijn. Bij enkele banken is deze rekening al mogelijk voor kinderen onder die leeftijd en kan deze worden aangepast naar de leeftijd.

abn logo

ABN AMRO Jongerengroeirekening

Jongerenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

sns logo

SNS Jeugd Betalen

Jongerenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

asn logo

ASN Jongerenrekening

Jongerenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

rabobank logo

Rabo JongerenRekening

Jongerenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

ing logo

ING Jongerenrekening

Jongerenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

triodos logo

Triodos Jongeren Rekening

Jongerenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

Wil je weten welke jongeren rekening de beste is voor jouw kind? Lees dan hieronder verder. Wij zetten namelijk een aantal van de meest bekende jongerenrekeningen voor je op een rij. Daarbij kijken we voornamelijk naar de verschillende mogelijkheden om te beoordelen welke jongerenrekeningen het meest geschikt zijn voor ouder en kind.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

15

15 uur onderzoek

7

Ervaringen onderzocht

6

Banken vergeleken

1. ABN AMRO Jongerengroeirekening

ABN AMRO behoort tot de grootste en bekendste drie banken van Nederland. De bank biedt verschillende betaalpakketten aan, waaronder de ABN AMRO Jongerengroeirekening. Kinderen van 0 tot 18 jaar oud leren hiermee hoe zij moeten omgaan met geld en hebben zicht op hun inkomsten en uitgaven, waarbij ouders kunnen meekijken. Wil je deze rekening aanvragen? Dan is daarvoor een ABN AMRO-betaalrekening verplicht.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De Jongerengroeirekening van ABN AMRO is voor kinderen van 0 tot 18 jaar oud. Hiermee kunnen zij betalen en geld ontvangen, bijvoorbeeld kleedgeld of zakgeld. Ouders kunnen erop meekijken, zodat zij zicht houden op de geldzaken van hun kind.

Kinderen en ouders kunnen de rekening bekijken en beheren via internet bankieren en de mobiele app van ABN AMRO, waarvan kinderen vanaf hun 10e verjaardag gebruik kunnen maken. Ouders kunnen betaalalerts aanzetten en de paslimiet van hun kind aanpassen. Dit limiet is standaard maximaal € 150 om te pinnen en € 150 om geld op te nemen. Alleen het kind kan deze acties uitvoeren.

Wanneer je kind 16 is, wordt contactloos betalen mogelijk, bijvoorbeeld met Google Pay of Apple Pay. Hoe ouder het kind is, hoe meer mogelijkheden er zijn. De rekening groeit dus met je mee. Op de 18e verjaardag verandert de jongerenrekening daarnaast automatisch in een studentenrekening, daarvoor hoef je zelf niets te doen.

Al met al bevat de ABN AMRO Jongerengroeirekening verschillende handige functies voor zowel de ouder als het kind. Als je een jongerenrekening opent, ontvangt je tevens vaak een leuk welkomstcadeau.

Belangrijkste kenmerken

 • Betaalalerts aanzetten en betaallimiet wijzigen
 • Bankieren via internet en je mobiele telefoon
 • Gratis betaalpas op aanvraag
 • Contactloos betalen met Google Pay en Apple Pay

2. SNS Jeugd Betalen

SNS is een Nederlandse bank die onderdeel uitmaakt van de Volksbank, waarvan meer dan 3 miljoen klanten gebruikmaken. Voor jongeren van 12 tot 25 jaar oud biedt deze bank de SNS Jongerenrekening aan. Kinderen kunnen daarmee geld ontvangen en uitgeven. Tot 18 jaar kunnen alleen ouders deze rekening openen. Ook hebben zij er zicht op. Ben je meerderjarig? Dan ben je zelf vrij om de SNS Jongerenrekening te openen en te beheren.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De SNS Jongerenrekening is een gratis betaalrekening geschikt voor de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar oud. Tot 18 jaar kunnen alleen ouders deze rekening voor hun kind openen. Daarna ben je zelf vrij om van deze rekening gebruik te maken.

Deze jongerenrekening beheer je eenvoudig via internet bankieren en de mobiele app. In de SNS Mobiel Bankieren-app kan je kind betaalverzoekjes sturen en geld overboeken. Daarnaast kan hij middels een online huishoudboekje zien wat hij iedere maand uitgeeft of ontvangt. Ook kan je kind per sms en e-mail meldingen ontvangen van stortingen. Zo leert je kind op een veilige manier omgaan met geld en heeft hij er zicht op.

Bij deze rekening ontvang je een gratis betaalpas. Je kan deze zelf ontwerpen en persoonlijk maken door een eigen foto voor de pas te kiezen. Daarnaast krijg je standaard een jongerenspaarrekening, namelijk SNS Jongerensparen. Daarmee kan je kind of de jongvolwassene kosteloos sparen. Dit is een fijne bijkomst, omdat je daarmee geld op zij kan zetten om je spaardoelen te behalen.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis spaarrekening
 • Bankieren via internet en je mobiele telefoon
 • Gratis persoonlijke betaalpas
 • Meldingen instellen bij stortingen

3. ASN Jongerenrekening

ASN Bank maakt deel uit van moederbedrijf de Volksbank en onderscheidt zich van andere Nederlandse banken door zich te richten op duurzaamheid en rente aan te bieden. Voor jongeren van 12 tot 25 jaar heeft ASN de Jongerenrekening. Kinderen leren hiermee hoe zij moeten omgaan met geldzaken en kunnen hun geld op verschillende wijzen en met behulp van handige functionaliteiten beheren.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

Ook bij ASN kan je een jongeren rekening openen. De ASN Jongerenrekening is voor mensen van 12 tot 25 jaar oud. In tegenstelling tot andere banken ontvang je bij ASN Bank rente over je saldo. Dit is een variabele rente van 0,01%. Daarnaast profileert ASN zich als één van de duurzaamste banken van Nederland.

Je beheert de jongerenrekening eenvoudig via mobiel of internet bankieren. Via ASN Mobiel Bankieren heb je altijd en overal inzicht in je saldo en kan je bovendien contactloos betalen. Heb je een iPhone? Dan is het ook mogelijk om te betalen met Apple Pay.

Als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een ouder of wettelijke vertegenwoordiger nodig om de rekening te kunnen openen. Deze kan ook met je meekijken en kan zo zicht houden op je uitgaven en inkomsten. Rood staan is daarnaast niet mogelijk.

Als je meerderjarig bent, ben je zelf vrij om te kiezen voor ASN. De bank biedt verschillende handige mogelijkheden en onderscheidt zich door je geld duurzaam te investeren. Dit kan een aantrekkelijke bijkomst voor je zijn.

Belangrijkste kenmerken

 • Rente over je saldo
 • Duurzame bank
 • Bankieren via internet en je mobiele telefoon
 • Mobiel betalen via de app of Apple Pay

4. Rabobank JongerenRekening

Rabobank is één van de drie grootste en bekendste banken van Nederland en biedt verschillende particuliere en zakelijke betaalpakketten aan, waaronder de Rabo JongerenRekening. Deze is voor kinderen van 0 tot 18 jaar en heeft verschillende mogelijkheden voor ouder en kind. Je kan de jongerenrekening openen binnen enkele minuten via de website van de bank. Daaraan zitten geen kosten verbonden. Je kind kan er dus al snel gebruik van maken.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De Rabo JongerenRekening is geschikt voor kinderen van 0 tot 18 jaar en groeit met hen mee. Ouders bepalen wanneer het kind toe is aan een eigen betaalpas en wanneer deze kan online bankieren. Daarnaast houden zij zicht op de kosten en inkomsten van het kind. Zo leren kinderen onder toezicht hoe zij met geld moeten omgaan.

De rekening van je kind komt in de Rabobank-app van de ouders te staan onder het kopje ‘Bankieren met je kind’ op het dashboard. Je kan saldomeldingen en limieten instellen en onder andere contactloos betalen activeren. Je kind kan met de eigen Rabo App alleen een (vervangende) betaalpas aanvragen en deze (de)blokkeren.

Rood staan is niet mogelijk met deze rekening. Betalen in Europa is wel mogelijk als de ouder dit aanzet. Contant geld opnemen in Nederland of het buitenland kan tot € 250 per week. Betalen met de pinpas in Nederland of het buitenland kan tot maximaal € 500 per week.

Belangrijkste kenmerken

 • Saldomeldingen en limieten instellen
 • Bankieren via internet en je mobiele telefoon
 • Betaallimieten van € 250 en € 500
 • Gratis betaalpas op aanvraag

5. ING Jongerenrekening

De Nederlandse bank ING is één van de grootste aanbieders van betaalrekeningen. Voor jongeren van 12 tot 18 heeft ING de Jongerenrekening. Daarmee leren kinderen hoe zij hun geld moeten beheren en kunnen de ouders meekijken. Wil je een rekening voor je kind openen? Dan heb je daar als ouder een eigen betaalrekening van ING voor nodig. Deze vraag je in een paar minuten online aan, voordat je de jongerenrekening kan aanmaken.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

ING heeft de Jongerenrekening voor kinderen van 12 tot 18 jaar oud. Dit is een gratis betaalrekening waarmee je kind zelf zijn geldstromen kan beheren onder toezicht van de ouders en wettelijke vertegenwoordiger. Zo leert je kind hoe je met geld omgaat.

Bij de Jongerenrekening ontvangt je kind een gratis Oranje Spaarrekening. Zo leren kinderen hoe ze geld kunnen sparen wanneer ze een grotere uitgave willen doen en het geld daar nog niet voor hebben, bijvoorbeeld een computerspel.

De rekening komt met een gratis betaalpas die kinderen met een eigen foto persoonlijk kunnen maken. Met deze pas kunnen ze dagelijks maximaal € 250 opnemen bij een geldautomaat. Betalen kan ook via de Mobiel Bankieren App van ING. Daarop kunnen kinderen ook hun saldo bekijken en betaalverzoeken sturen. Vanaf hun 16e verjaardag kunnen ze er ook contactloos mee betalen.

ING biedt ten slotte verschillende betaalde extra mogelijkheden, zoals papieren afschriften ontvangen, meer dan drie keer geld storten in hetzelfde kalenderjaar en betalen via acceptgiro’s. Al met al heeft de Jongerenrekening dus vele verschillende opties en functionaliteiten waarmee je kind op eigen benen leert staan.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis spaarrekening
 • Gratis persoonlijke betaalpas
 • Bankieren via internet en je mobiele telefoon
 • Betaallimiet van € 250

6. Triodos Jongeren Rekening

Triodos Bank is een online bank die actief is sinds 1980 en is één van de duurzaamste banken van de wereld. Triodos biedt verschillende betaalrekeningen aan, waaronder Triodos Jongeren Rekening voor kinderen van 6 tot 18 jaar oud. Met deze gratis rekening kunnen kinderen onder meer betalen met een eigen Wereldpas, internetbankieren en geld opnemen in Nederland zonder extra kosten. Zo leren kinderen op een veilige manier omgaan met geld.

 • Kosten: €0,00

Mogelijkheden

De Triodos Jongeren Rekening is voor kinderen van 6 tot 18 jaar oud. Met deze gratis rekening kunnen kinderen betalen en geld ontvangen onder toezicht van de ouders of wettelijke vertegenwoordiger. Kinderen leren hiermee op eigen benen staan.

Ouders en vertegenwoordigers kunnen de rekening van hun kind online inzien als deze is gekoppeld aan de eigen rekening van Triodos. Kinderen kunnen ook zelf hun rekening inzien, onder andere via de Mobiel Bankieren-app. Zo kan je kind zien hoeveel geld op de rekening staat en binnenkomt, bijvoorbeeld via automatische incasso’s.

Rood staan is bij deze rekening niet mogelijk, waardoor kinderen geen risico lopen. Daarnaast kan je als ouder een daglimiet instellen. Deze staat standaard op € 250, maar kan naar boven of beneden worden bijgesteld. Betalen naar het buitenland is niet mogelijk, maar pinnen in het buitenland wel tot de maximale daglimiet.

Belangrijkste kenmerken

 • Betalen naar het buitenland niet mogelijk
 • Duurzame bank
 • Betaallimiet van € 250
 • Bankieren via internet en je mobiele telefoon

Voor- en nadelen van een jongerenrekening

Ouders openen vaak een gratis jongerenrekening voor hun kind wanneer deze naar de middelbare school gaat of zijn eerste bijbaantje heeft. Kinderen leren met deze rekening namelijk hoe zij met geld om moeten gaan en kunnen zelf aankopen doen en geld ontvangen. Dit vaak onder toezicht van de ouders, zodat ze weten wat hun kind doet. Dit is handig voor de toekomst, wanneer kinderen zelf al hun zaken moeten regelen.

Al met al heeft een jongerenrekening eigenlijk geen nadelen, maar alleen voordelen. Je kind is namelijk beschermd, doordat rood staan niet mogelijk is en je als ouder vaak toestemming moet geven voor bepaalde zaken en altijd zicht kan hebben op de geldstromen. Om het toch nog wat overzichtelijker te maken, zetten we hieronder de voor- en nadelen van het openen van een jongerenrekening op een rij.

Voordelen

 • Geen kosten
 • Leren omgaan met geld
 • Zicht op de geldstromen voor zowel ouder als kind
 • Niet rood staan

Nadelen

 • Geen

Voor jongerenrekeningen gelden daarnaast veel dezelfde voorwaarden en bijkomsten als voor iedere andere betaalrekening. Als je kind in het buitenland is en in vreemde valuta betaalt, kan een bank bijvoorbeeld extra kosten rekenen. Dit zijn zaken om in de gaten te houden wanneer je bijvoorbeeld als gezin op vakantie bent en aankopen doet.

Conclusie

Wij concluderen dat de ABN AMRO Jongerengroeirekening de beste jongerenrekening is. Dit vinden wij onder andere omdat de rekening met je meegroeit. Dit is handig wanneer je als ouder een rekening voor je jonge kind aanmaakt. Hoe ouder je bent, hoe meer mogelijkheden je hebt. Tussen 0 en 18 jaar hoef je dan niet over te stappen naar een andere betaalrekening.

Ouders kunnen bij ABN AMRO limieten en betaalalerts instellen en kinderen kunnen op verschillende manieren contactloos betalen met hun eigen betaalpas. Kortom is de ABN AMRO Jongerenrekening een goede keuze voor je kind.

Welke jongerenrekening je uiteindelijk kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Banken bieden namelijk verschillende mogelijkheden aan en ook de voorwaarden variëren vaak. Op basis daarvan spreekt de ene bank je mogelijk meer aan dan de andere. Als je een rekening opent, is het goed deze daarom allemaal door te nemen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een jongerenrekening en een studentenrekening?

Veel jongerenrekeningen lopen af wanneer je 18 bent, terwijl studentenrekeningen vaak pas vanaf 18 jaar beschikbaar zijn. Studentenrekeningen zijn daarnaast alleen beschikbaar voor voltijd studenten van het mbo, hbo of wo. Als je dat niet bent, kom je er niet voor in aanmerking. Qua functies verschillen de rekeningen slechts minimaal en ze zijn beide gratis.

Heb je voor het openen van een jongerenrekening toestemming nodig van je ouders?

Ja, kinderen onder 18 hebben voor het openen van een jongerenrekening toestemming nodig van hun ouders of wettelijk vertegenwoordiger(s). Veel jongerenrekeningen lopen af wanneer het kind 18 is, maar wanneer je meerderjarig bent, kan je nog zonder ouderlijke toestemming terecht bij ASN en SNS voor een jongerenrekening.

Hoe oud moet je zijn voor een eigen bankrekening?

Vanaf 18 jaar mag je een eigen bankrekening. Als je jonger bent dan dit, heb je toestemming van je ouders nodig om een rekening te openen.

Kunnen mijn ouders zien wat ik koop?

Ja, dat kan. Wanneer ouders ervoor kiezen de jongerenrekening aan hun persoonlijke betaalrekening te koppelen, bijvoorbeeld op de mobiele telefoon of via internetbankieren, kunnen zij zien wat je met je geld doet. Zij kunnen dan zien waar je geld aan uitgeeft.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Wijzer in Geldzaken
 • Website van ABN AMRO
 • Website van SNS
 • Website van ASN
 • Website van Rabobank
 • Website van ING
 • Website van Triodos
Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland