6 Beste Kinderrekening 0 t/m 18 Jaar van 2024

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 10 minuten

Kinderrekening

Wanneer je kinderen hebt, wil je daar als ouder vaak een betaalrekening voor openen. Daarop kan je bijvoorbeeld het zakgeld van je kind storten of giften van de grootouders. Je kind kan dit geld vervolgens zelf besteden met toezicht van de ouders.

Over het algemeen is een kinderrekening openen altijd gratis. De voorwaarden en mogelijkheden van de kinderrekeningen verschillen wel per bank. Wij bekijken daarom de beste kinderrekeningen voor kinderen tot en met 12 jaar oud. Daarbij letten wij voornamelijk op alle opties die ouders en kinderen krijgen bij de rekeningen.

abn logo

ABN AMRO Jongerengroeirekening

Kinderrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

sns logo

SNS Jeugd Betalen

Kinderrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

asn logo

ASN Juniorrekening

Kinderrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

ing logo

ING Kinderrekening

Kinderrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

rabobank logo

Rabo JongerenRekening

Kinderrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

triodos logo

Triodos Jongeren Rekening

Kinderrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

Wil jij weten welke kinderrekening geschikt is voor jouw kind? Lees dan hieronder verder, zodat je een passende keuze kan maken.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

16

16 uur onderzoek

24

Ervaringen onderzocht

6

Banken vergeleken

1. ABN AMRO Jongerengroeirekening

ABN AMRO is één van de grootste en bekendste Nederlandse banken en biedt verschillende particuliere en zakelijke betaalrekeningen aan, waaronder de Jongerengroeirekening. Met deze gratis rekening kan iedereen tot 18 jaar geld uitgeven en ontvangen. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van verschillende handige functies waarmee kinderen leren omgaan met geld.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De kinderrekening van ABN AMRO heet de Jongerengroeirekening. Deze is voor kinderen van 0 tot 18 jaar en één van de populairste kinderrekeningen van Nederland. Dit vanwege de vele mogelijkheden die worden geboden aan jou en je kind.

De rekening is uiteraard vrijblijvend en gratis. Je kan daarbij een Jongeren Betaalpas aanvragen. Wil je niet dat je kind deze krijgt? Dan hoef je deze niet te nemen. Daar ben je namelijk helemaal vrij in.

Voor kinderen heeft ABN AMRO de gratis geld-app Gimi, waarmee zij leren internetbankieren. Daarmee kan je kind quizzes maken en spelletjes spelen, maar ook zelf spaardoelen instellen. Zo leert je kind al van jongs af sparen. Dit is een waardevolle les voor later.

Als ouder kan je een notificatie aanzetten voor elke transactie die gemaakt wordt. De paslimiet is € 300 per dag. € 150 kan worden gepind bij een geldautomaat en € 150 kan worden gebruikt om te pinnen in een winkel. Vind je dat te veel? Dan kan je dit limiet makkelijk zelf aanpassen.

ABN AMRO organiseert ook af en toe evenementen voor kinderen. Al met al heeft deze bank veel te bieden. De ABN AMRO Jongerengroeirekening kan daarom een goede keuze zijn voor jou en je kind.

Belangrijkste kenmerken

 • Keuze voor Jongeren Betaalpas
 • Gratis geld-app Gimi
 • Daglimiet van € 300
 • Spaardoelen voor kinderen aanmaken

2. SNS Jeugd Betalen

SNS Bank maakt deel uit van de Nederlandse Volksbank en biedt SNS Jeugd Betalen aan voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Met deze betaalrekening kunnen zij geld ontvangen en uitgeven en leren zij met geld omgaan. Je kind ontvangt een persoonlijke betaalpas en kan een gratis extraatje ontvangen waarmee je kind zicht houdt op je kosten.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De SNS jongerenrekening heet SNS Jeugd Betalen en is voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar oud, waarmee je je kinderen van jongs af aan kan leren omgaan met geld, zodat ze eigen verantwoordelijkheid krijgen. Daar kunnen jij en je kind later profijt van hebben.

Je kind ontvangt een betaalpas met eigen foto. Deze kan je zelf ontwerpen en persoonlijk maken.

Als ouder kan je altijd meekijken op de rekening van je kind. Ben je zelf klant van SNS? Dan verschijnt de kinderrekening automatisch tussen je eigen rekeningen. Zo kan je alle transacties van je kind in de gaten houden.

Standaard kunnen kinderen maximaal € 50 per week contactloos betalen en € 50 opnemen. Deze limieten kan je aanpassen in een SNS Winkel. Bij elkaar kan SNS een geschikte optie zijn om een rekening te openen voor je kind.

Belangrijkste kenmerken

 • Persoonlijke betaalpas ontwerpen
 • Gratis Monnie-speeltje
 • Mobiel bankieren
 • Weeklimieten van € 50

3. ASN Juniorrekening

ASN is een duurzame Nederlandse bank die onderdeel uitmaakt van de Volksbank. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar heeft deze bank de ASN Juniorrekening, waarmee kinderen kunnen betalen en geld op kunnen ontvangen. Als ouder kan je zicht houden op deze rekening, terwijl kinderen leren omgaan met hun geld. Bovendien ontvang je bij deze rekening als enige rente, namelijk 0,01%.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

ASN Bank biedt de ASN Juniorrekening aan voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Dit is één van de weinige kinderrekeningen waarop je rente ontvangt. Tot € 1.000 ontvangt je kind een variabele rente van 0,1%. Daarboven is de rente 0,01%.

Ook bij ASN heb je als ouder de mogelijkheid om mee te kijken op de rekening van je kind, maar ook je kind kan online bankieren via de website of een mobiele telefoon. Daarmee kan je kind meteen om leren gaan met zijn financiën. Ook met de eigen betaalpas kunnen ze leren omgaan met geld. Je kan de pincode van deze bankpas zelf wijzigen.

De ASN kinderrekening staat bovendien bekend als duurzame rekening. De bank investeert het geld op de rekening voor duurzame doeleinden. Uiteraard is het geld wel beschermd. Als ouders hier waarde aan hechten, kan dit één van de redenen zijn om voor de ASN Juniorrekening te kiezen.

Belangrijkste kenmerken

 • Rente over je saldo
 • Duurzame keuze
 • Mobiel bankieren
 • Pincode zelf wijzigen

4. ING Kinderrekening

ING staat bekend als één van de grootste drie banken van Nederland en biedt voor kinderen de ING Kinderrekening aan. Kinderen van 0 tot 11 jaar oud kunnen met deze rekening zowel betalen als sparen. Daarmee leren ze met geld omgaan onder toezicht van de ouder of wettelijk vertegenwoordiger. ING biedt verschillende extraatjes aan en wanneer ze daar oud genoeg voor zijn, kunnen ze mobiel bankieren en een betaalpas ontvangen.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De ING Kinderrekening is speciaal voor kinderen van 0 tot en met 11 jaar. Met deze betaal- en spaarrekening in één kan je kind leren omgaan met geld en kan jij als ouder meekijken naar de inkomsten en uitgaven.

In de app kun je als ouder instellen dat je meldingen krijgt van uitgaven boven een bepaald bedrag. Zo kan je zicht houden op het geld dat je kind uitgeeft. Ook is het mogelijk om het betaallimiet te veranderen. Je hebt alles zelf in de hand.

Vanaf 6 jaar ontvangt je kind een betaalpas. Deze oranje bankpas kan je inruilen voor een persoonlijke betaalpas. Deze kan je laten ontwerpen voor je kinderen. Dit vinden veel kinderen leuk. Wanneer ze 8 jaar zijn, kunnen ook zij gebruikmaken van de Mobiel Bankieren App. Een kinderrekening openen bij ING kan al met al een goede optie zijn.

Belangrijkste kenmerken

 • Persoonlijke betaalpas ontwerpen
 • Mobiel bankieren
 • Meldingen van uitgaven
 • Limieten vrij aanpassen

5. Rabobank JongerenRekening

Als één van de bekendste banken van Nederland biedt ook Rabobank een rekening aan voor kinderen. Dit is de Rabo JongerenRekening voor kinderen van 0 tot 18. Je kind kan onder toezicht geld ontvangen en uitgeven en leert op handige wijze met geld omgaan. Als ouder kan je bovendien beperkingen opleggen voor je kind, zodat je alles zelf in handen hebt. Daarmee houden zowel kinderen als vertegenwoordigers zicht op de geldstromen.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De Rabo JongerenRekening is een rekening voor kinderen van 0 tot 18 jaar die handig is voor klanten van Rabobank. Wanneer je deze voor je kind opent, verschijnt deze namelijk automatisch in het dashboard van je Rabo App. Dit heet Bankieren met je kind. Aan dit dashboard kan je een tweede ouder toevoegen.

Als ouder of wettelijk vertegenwoordiger kan je via de app de inkomsten en uitgaven van je kind in de gaten houden. Ook kan je bijvoorbeeld saldo meldingen aanzetten en de betaalpas blokkeren. Wanneer jullie daaraan toe zijn, kan ook je kind gebruikmaken van de Rabo App. Deze heeft dan wel beperkte mogelijkheden.

Wanneer jullie daaraan toe zijn, kan je een betaalpas aanvragen voor je kind. Standaard is het limiet op geld opnemen met deze pas in Nederland en het buitenland € 250 per week. Het weeklimiet voor betalen bij een betaalautomaat is € 500. Vind je deze bedragen te hoog? Dan verander je deze gemakkelijk zelf in de mobiele app.

Kortom heeft de JongerenRekening van Rabobank veel te bieden voor jou en je kind. Als klant van Rabobank open je deze snel en kan je er optimaal van gebruikmaken. Als je een kinderrekening bij Rabobank opent, kan je bovendien een welkomstcadeau uitzoeken. Dat is natuurlijk een leuke extra.

Belangrijkste kenmerken

 • Weeklimieten van € 250 en € 500
 • Mobiel bankieren
 • Saldo meldingen aanzetten
 • Optimaal gebruik voor klanten van Rabobank

6. Triodos Jongeren Rekening

Triodos is een duurzame online bank met een kinderrekening voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar oud. Dit is de Triodos Jongeren Rekening, waarmee kinderen met een Wereldpas kunnen betalen. Ouders en kinderen kunnen alle transacties overzichtelijk in de gaten houden en kunnen tevens gebruikmaken van automatische overschrijvingen. Zo leren kinderen uiteindelijk hoe ze moeten omgaan met hun geld.

 • Kosten: €0,00

Mogelijkheden

Bij Triodos Bank open je een kinderrekening voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar. Daarbij krijg je een gratis Wereldpas thuisgestuurd. Daarmee kan je kind betalen in winkels. Ook maakt Triodos gebruik van iDeal, waarmee je bijna overal terecht kan.

Geef je je kind zakgeld of kleedgeld? Dan kan je dit overmaken via automatische overschrijvingen. Daarnaast kan een wettelijk vertegenwoordiger via de mobiele app van Triodos Bank alle transacties van het kind in de gaten houden. Met een kinderrekening hebben jij en je kind namelijk toegang tot zowel internet bankieren als de mobiel bankieren app.

De Triodos Jongeren Rekening heeft een daglimiet van € 250. Kinderen kunnen per dag niet meer opnemen en betalen dan dit bedrag. Dit bedrag geld ook voor betalingen in het buitenland. Aan geld opnemen in vreemde valuta kunnen kosten verbonden zijn. Betalen naar het buitenland is daarnaast niet mogelijk. Dit zet Triodos namelijk standaard uit.

Op basis van deze mogelijkheden is de Triodos Jongeren Rekening een geschikte keuze voor veel ouders en kinderen.

Belangrijkste kenmerken

 • Betalen naar het buitenland niet mogelijk
 • Daglimiet van € 250
 • Gratis betaalpas
 • Mobiel bankieren

Meekijken op je rekening

Ouders kunnen altijd meekijken op de rekening. Het maakt niet uit of je nou bij ABN AMRO, ING, ASN of een andere bankinstelling zit. De banken vinden het namelijk allen belangrijk dat ouders kunnen zien wat kinderen met hun geld doen.

Door hier zicht op te hebben, kan je voorkomen dat je kind onnodige aankopen doet of slachtoffer wordt van fraude. Bovendien is het mogelijk om een bestedingslimiet in te stellen voor bepaalde soorten aankopen.

Limiet instellen bij opnames

Als ouder heb je niet altijd zicht op de uitgaven van je kind, vooral niet als ze geld opnemen en het geld contant uitgeven. Dit kan jammer zijn voor ouders. Daarom geven banken de mogelijkheid om een opnamelimiet in te stellen.

Tegenwoordig kan je bij bijna iedere kinderrekening van banken limieten instellen. Kinderen kunnen dan niet meer onbeperkt geld opnemen. Dit kan helaas nog niet bij alle banken. Bekijk daarom goed de voorwaarden voordat je een keuze maakt.

kinderrekening openen

Optie om wel of geen betaalpas te nemen

Als ouder kan je ervoor kiezen om je kind wel of geen betaalpas te geven. Veel ouders vinden dit geen probleem, maar anderen twijfelen hier bijvoorbeeld over. Dit komt doordat sommige kinderen onhandig kunnen zijn en hun pas misschien verliezen. Ouders bepalen daarom soms dat hun kind geen betaalpas krijgt.

Kinderen kunnen dan vaak alleen betalen door middel van een app voor mobiel bankieren. Zo hebben ouders meer grip op de uitgaven van hun kinderen en kan je als ouder beslissingen nemen. Wanneer je je kind wel een betaalpas geeft, kan dit echter ook voor verantwoordelijkheid zorgen. Ook bouwen ze ervaring op voor de toekomst.

Geld overboeken naar andere rekeningen

Wanneer kinderen geld kunnen overboeken naar andere rekeningen, kan dit soms misgaan. Ze boeken bijvoorbeeld geld over naar rekeningen waar zij niets mee te maken hebben. Kinderen weten soms niet beter en kunnen dit uit onschuld doen.

Dit is echter niet altijd onschuldig. Wanneer het geld is overgemaakt, zijn ze het kwijt. Veel ouders kiezen er daarom voor om risico’s te beperken en deze functie voor hun kinderen uit te zetten, zodat ze dit niet meer zonder toestemming van de ouders kunnen doen.

Rood staan

Kinderrekeningen kunnen niet in het rood staan. Dit is bij geen enkele bank mogelijk, omdat kinderen vaak nog niet goed met geld omgaan. Dit moeten zij leren. Het kan daarom ook verstandig zijn om kinderen te vertellen dat geld lenen geld kost.

roodstaan

Kosten kinderrekening

Meestal kost een kinderrekening niets. In enkele gevallen kan het wel zijn dat je er een klein bedrag voor betaalt. In de tabel hieronder zie je snel wat je op dit moment betaalt voor een rekening voor je kind. Daarbij staat ook vanaf en tot welke leeftijd je de rekening kunt gebruiken en of het kind een betaalpas kan ontvangen.

Maandelijkse kostenLeeftijdBetaalpas
ABN AMRO Jongerengroeirekening€0,000 t/m 17 jaarJa
SNS Jeugd Betalen€0,006 t/m 11 jaarJa
ASN Juniorrekening€0,00 6 t/m 11 jaarJa
ING Kinderrekening€0,000 t/m 11 jaarJa, vanaf 6 jaar
Rabo JongerenRekening€0,000 t/m 17 jaarJa
Triodos Jongeren Rekening€0,006 t/m 17 jaarJa

Conclusie

Op basis van de verschillende mogelijkheden en belangrijkste kenmerken beschouwen wij de ABN AMRO Jongerengroeirekening als de beste kinderrekening van Nederland. Je kan er spaardoelen mee aanmaken en gebruikmaken van de Gimi-geld-app, waarmee kinderen op speelse wijze leren omgaan met geld. Dit maakt dat de ABN AMRO-kinderrekeningen een geschikte keuze is voor je kind.

We hebben een paar van de rekeningen voor kinderen in Nederland besproken. Als je een kinderrekening voor je kind wil openen, zijn er dus een aantal zaken om rekening mee te houden. De ene bank heeft namelijk meer mogelijkheden dan de andere. Uiteindelijk is de keuze voor een kinderrekening volledig aan jou als ouder of wettelijk vertegenwoordiger.

Veelgestelde vragen

Kan je een bankrekening openen zonder toestemming ouders?

Onder de 18 is dit niet mogelijk, moet altijd een ouder of voogd toestemming geven. Pas als je 18 wordt, kun je zelfstandig een eigen rekening openen.

Moet ik een baan hebben om een bankrekening te openen?

Nee, dat is niet nodig. Je kunt ook zonder inkomen een rekening openen.

Hoe oud moet je zijn voor een eigen bankrekening?

Vanaf 18 jaar mag je een eigen bankrekening. Als je jonger bent dan dit, heb je toestemming van je ouders nodig om een rekening te openen.

Wat kost een kinderrekening?

Een kinderrekening is bij de meeste banken gratis. Bij sommige banken betaal je een klein bedrag per maand, maar dat dus in de meeste gevallen niet zo.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Nibud
 • Website van ABN AMRO
 • Website van SNS
 • Website van ASN
 • Website van ING
 • Website van Rabobank
 • Website van Triodos
Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland