Beste Bank voor Studenten: ING, ABN AMRO en Rabobank

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 10 minuten

Beste Studentenrekening

Ben je 16 jaar of ouder en ben je op zoek naar de beste bank voor studenten? Dan is het belangrijk dat je de beste studentenrekening kiest. De voorwaarden en mogelijkheden bij banken verschillen namelijk altijd van elkaar.

Een studentenrekening is altijd een gratis bankrekening. Dat is voor studenten met weinig geld natuurlijk mooi meegenomen. Om de meest geschikte rekening te kiezen, is het goed om te weten wat een studentenrekening je nog meer oplevert bij de verschillende banken.

abn logo

ABN AMRO Studentenrekening

Studentenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

openbank logo

Openbank Betaalrekening

Studentenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

sns logo

SNS Studentenrekening

Studentenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

asn logo

ASN Studentenrekening

Studentenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

ing logo

ING Studentenrekening

Studentenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

rabobank logo

Rabobank StudentenPakket

Studentenrekening

€ 0,00

Maandelijkse kosten

Wil je weten welke studentenrekeningen er zijn en op basis daarvan bepalen welke jouw voorkeur heeft? Lees dan hieronder verder. Wij zetten namelijk de meeste bekende studentenrekeningen van Nederland voor je op een rij. Daarbij letten we voornamelijk op de mogelijkheden en eventuele beperkingen.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

13

13 uur onderzoek

20

Ervaringen onderzocht

6

Banken vergeleken

1. ABN AMRO Studentenrekening

ABN AMRO is één van de bekendste Nederlandse banken en biedt voor iedere student van 16 tot 30 jaar oud de ABN AMRO Studentenrekening aan. Met deze gratis betaalrekening kunnen studenten betalen en inkomsten ontvangen, net zoals zij zouden doen met een standaard betaalrekening. Daarnaast ontvangen ze een gratis spaarrekening en kunnen ze gebruikmaken van vele verschillende handige functionaliteiten.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De studentenrekening van ABN AMRO is voor inwoners van Nederland van 16 tot 30 jaar die studeren of gaan studeren aan een voltijd mbo-, hbo-, of wo-opleiding. Als je al een Jongerengroeirekening van ABN AMRO hebt, kan je deze makkelijk laten omzetten. Studeer je niet meer of heb je de rekening al 7 jaar? Dan heb je er geen recht meer op en wordt de rekening omgezet naar een standaard betaalpakket.

Bankieren doe je gemakkelijk en snel online of via de app voor je mobiele telefoon. Mis je weleens betalingen van je vrienden of familie en wil je weten wanneer je studiefinanciering binnen is? Met de ABN AMRO app stel je betaalalerts voor stortingen en afschrijvingen in en mis je nooit meer iets.

Heb je nog een aantal openstaande betalingen? Deze kan je deze met dit ABN AMRO Studenten Pakket middels één vingerafdruk betalen. Met de app houd je dus makkelijk zicht op al je inkomsten en uitgaven.

Bij een studentenrekening van ABN AMRO krijg je de mogelijkheid om een gratis spaarrekening te openen. Ook ontvang je kosteloos een betaalpas, waarmee je contactloos kan betalen. Betalen kan ook via Apple Pay. Doe je een medische opleiding? Dan heeft ABN AMRO ook het Medisch Studenten Pakket. Kortom heeft ABN AMRO meerdere mogelijkheden voor iedere Nederlandse student.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis spaarrekening
 • Contactloos betalen via Apple Pay
 • Betaalalerts instellen
 • Online en via je mobiele telefoon bankieren

2. Openbank Betaalrekening

De Spaanse online bank Openbank biedt een gratis betaalrekening aan voor iedere meerderjarige. Studenten kunnen deze rekening gebruiken als betaalrekening en ontvangen dan een betaalpas waarmee zij zowel in Nederland als daarbuiten kunnen betalen. Bankieren doe je eenvoudig via de website en de mobiele app, waardoor je overal waar je bent gebruik kan maken van alle functionaliteiten.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

Openbank is een Spaanse online bank met gratis betaalrekeningen. Daarmee is deze bank één van de weinige. Als Nederlandse student van 18 jaar en ouder met een geldig identiteitsbewijs kan je daar uiteraard net zo goed gebruik van maken als van een speciale studentenrekening.

Bij een betaalrekening ontvang je een Я-24-betaalpas. Dit is een betaalpas en travel card in één. Daarmee kan je 5 keer per maand gratis geld opnemen in de Eurozone en onbeperkt bij ruim 40.000 geldautomaten van Santander Group wereldwijd. Daarnaast krijgt iedereen een eigen Europese IBAN toegewezen. Daarmee kan je kosteloos geld overboeken binnen Nederland en naar andere EU-landen met de euro.

Je beheert al je bankzaken geheel online via internetbankieren en de mobiele app van Openbank. Deze hebben handige functies, zoals Card Control en Password Manager Databank.

De bank heeft geen fysieke kantoren en heeft een Engelstalige klantenservice, maar dit hoeft voor studenten geen probleem te zijn. Ondanks het feit dat Openbank dus geen Nederlandse studentenrekening is, is deze betaalrekening door de mogelijkheden een optie voor studenten.

Belangrijkste kenmerken

 • Spaanse online bank met Engelse klantenservice
 • Geen studentenrekening, maar gratis betaalrekening
 • Betaalpas en travel card in één
 • Onbeperkt gratis geld opnemen bij Santander Group wereldwijd

3. SNS Studentenrekening

SNS maakt deel uit van moederbedrijf de Volksbank, die meer dan 3 miljoen klanten heeft. Voor studenten heeft SNS de Studentenrekening. Deze geldt voor studenten van 17 tot 27 jaar en functioneert als een gratis betaalrekening. Studenten kunnen gebruikmaken van handige functies, zoals SNS Attenties en Apple Pay. Wil je deze rekening aanvragen? Dan heb je bovendien de mogelijkheid tot een gratis overstapservice.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

Ben je tussen de 17 en 27 jaar en wil je een studentenrekening openen? Dan kan dit bij SNS Bank als je bij een onderwijsinstelling staat ingeschreven. Na afloop van je studie kan je je studentenrekening omzetten naar een gewone betaalrekening met maandelijkse kosten.

Bankieren doe je via Mijn SNS op je computer of via SNS Mobiel Bankieren op je telefoon. Zo kan je altijd en overal je saldo controleren. In deze app kan je ook de zogeheten SNS Attenties aanzetten. Dit zijn meldingen waarmee je gelijk weet wat er wordt bij- en afgeschreven op je rekening. Zo hou je weet je meteen of je nog geld hebt voor uitgaan of vakanties.

Bij SNS kan je niet alleen contactloos en met je pincode betalen met je betaalpas, maar ook via Apple Pay op je iPhone of Apple Watch. Als je een Android telefoon hebt, kan je betalen via de mobiele app. Je betaalpas kan je overigens helemaal eigen maken met een persoonlijke foto.

Als je geen klant bent van SNS, kan je gebruikmaken van de gratis overstapservice. De bank regelt dan 13 maanden lang dat alle af- en bijschrijvingen van je oude rekening naar je nieuwe rekeningnummer worden doorgeleid. Dat scheelt tijd en moeite voor jezelf.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis overstapservice
 • Betalen met je mobiele telefoon of Apple Pay
 • Online en via je mobiele telefoon bankieren
 • SNS Attenties instellen

4. ASN Studentenrekening

ASN valt net als SNS onder de Volksbank en onderscheidt zich als één van de duurzaamste banken van Nederland. Voor studenten heeft deze bank de ASN Studentenrekening, waarop zij 0,01% rente ontvangen. De betaalrekening functioneert net als iedere andere standaard rekening en biedt dan ook verschillende mogelijkheden waarvan iedere voltijd mbo-, hbo- of wo-student van 17 tot 26 jaar oud gebruik kan maken.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

De ASN studentenrekening is voor ingeschreven studenten van 17 tot 26 jaar oud. ASN is één van de duurzaamste banken van Nederland en is tevens één van de enige aanbieders van rente op betaalrekeningen, namelijk 0,01% variabele rente over je saldo. Daarmee onderscheidt ASN zich van de anderen.

Je regelt al je geldzaken snel en gemakkelijk online en via de app ASN Mobiel Bankieren. Deze bieden een duidelijk overzicht van je geldstromen. Met de app kan je tot € 50.000 betalen met je mobiele pincode, vingerafdruk en gezichtsherkenning. Ook kan je met betalen met Apple Pay, zodat je zelfs kunt afrekenen als je je pinpas bent vergeten of je pincode niet meer weet. Deze pincode kan je overigens zelf instellen.

ASN is een van de weinige banken die studenten rood laat staan. Je kan drie dagen renteloos rood staan tot maximaal € 250. Studenten houden soms aan het einde van hun geld een stukje maand over. Deze regeling van ASN kan daarom handig zijn, maar na drie dagen betaal je wel het normale rentetarief voor roodstand.

Al met al heeft ASN vele handige mogelijkheden en extra’s voor studenten. Wanneer je bovendien ook voorstander bent van duurzame initiatieven, kan ASN Bank een geschikte optie zijn voor je studentenrekening.

Belangrijkste kenmerken

 • Rente over je saldo
 • Online en via je mobiele telefoon bankieren
 • Duurzame bank
 • Drie dagen renteloos rood staan

5. ING Studentenrekening

ING staat bekend als één van de grootste drie Nederlandse banken en biedt voor iedereen betaalpakketten aan, waaronder voor voltijd studenten van 18 tot en met 28 jaar oud. De ING Studentenrekening geeft studenten de mogelijkheid kosteloos van een betaalrekening gebruik te maken. Ze kunnen eenvoudig betalen en sparen, middels een gratis spaarrekening, en ontvangen exclusieve kortingen.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

Ook bij ING kan je een studentenrekening aanvragen. Deze is bedoeld voor studenten van 18 tot en met 28 jaar oud. Studeer je niet meer of ben je 30 jaar oud geworden? Dan zet ING je studentenrekening automatisch om naar een betaalrekening.

Je beheert de studentenrekening via de mobiele app van ING, beschikbaar voor zowel iOS als Android. Daar kan je onder andere instellen dat je notificaties ontvangt. Dan weet je meteen dat er geld wordt afgeschreven van of bijgeschreven op je betaalrekening. Zo houd je gemakkelijk zicht op al je geldstromen. Bovendien kan je vooruitkijken, waardoor je weet welke kosten en inkomsten je te wachten staan.

Betalen kan contactloos en via Apple Pay. Ook kan je in bedragen splitsen. Heb je iets voorgeschoten voor vrienden? Dan kan je tot meerdere transacties tegelijk verdelen in betaalverzoeken die je naar hen door kan sturen. Je hoeft zelf niets meer uit te rekenen.

Aan je studentenrekening kan je een gratis spaarrekening koppelen. Daarmee kan je tot wel tien spaarpotjes maken voor verschillende spaardoelen. Met een speciale functie van ING kan je daarnaast automatisch sparen door maandelijks een bedrag naar je spaarrekening over te laten maken. Sparen voor vakanties en andere grote uitgaven gaat zo gemakkelijk.

Wanneer je een studentenrekening bij ING hebt, ontvang je bovendien korting op ING-verzekeringen. Deze bank biedt daarmee verschillende mogelijkheden en korting voor studenten.

Belangrijkste kenmerken

 • Online en via je mobiele telefoon bankieren
 • Alerts bij af- en bijschrijvingen
 • Korting op ING-verzekeringen
 • Contactloos en met Apple Pay betalen

6. Rabobank StudentenPakket

Als één van de grootste spelers op de Nederlandse bankenmarkt biedt ook Rabobank een studentenrekening aan, namelijk het Rabo StudentenPakket. Ben je tussen de 18 en 25 jaar oud? Dan kan je van deze rekening net zo gebruiken als een standaard betaalrekening. Als je deze rekening wil aanvragen en nog geen klant bent van Rabobank, kan je bovendien gebruikmaken van de gratis overstapservice, waardoor overstappen makkelijk gaat dan ooit.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

Rabobank biedt een studentenpakket aan voor mensen van 18 tot en met 25 jaar oud. Dit heet het Rabo StudentenPakket. Bij dit pakket krijg je een gratis betaalpas thuisgestuurd en kan je al je bankzaken online regelen met internet bankieren en een mobiele app.

Je hebt de mogelijkheid om te betalen met Apple Pay en Google Pay. Wanneer je je betaalpas bent vergeten, reken je dus gewoon af met je telefoon. Iedere student heeft deze standaard op zak. Betalen is dan ook op ieder moment, waar je ook bent, mogelijk.

Rabobank biedt bovendien een gratis overstapservice aan, waarmee ze het makkelijk maken om van een andere bank naar deze over te gaan. Automatische incasso’s komen namelijk automatisch binnen op je nieuwe rekeningnummer. Als je hiervan gebruikmaakt, hoef je zelf dus niet meer zoveel te doen.

Ben je al klant van Rabobank? Dan is een studentenrekening afsluiten niet nodig. De bank verandert je Rabo JongerenRekening namelijk automatisch op je achttiende verjaardag in een Rabo StudentenPakket.

Als je iets in het buitenland wil kopen, maar in vreemde valuta moet betalen en niet met iDeal kan afrekenen, kan je een creditcard aanvragen. Deze creditcard aanschaffen kost € 1,25 per maand. Rabobank biedt dus verscheidene mogelijkheden en extra’s voor alle studenten.

Belangrijkste kenmerken

 • Betalen met Google Pay en Apple Pay
 • Bankieren via internet en mobiele telefoon
 • Korting op verzekeringen bij Interpolis
 • Gratis overstapservice

Voor- en nadelen van een studentenrekening

Met een studentenrekening kan je geld ontvangen en uitgeven. Dit geld kan je bijvoorbeeld gebruiken voor uitgaan, vakanties en shoppen. Deze rekening openen doe je kosteloos. Dat maakt een studentenrekening aantrekkelijk voor iedere student. Er zitten dan ook geen nadelen aan verbonden. Om het nog wat duidelijker te maken, hebben we de voordelen en nadelen van een studentenrekening voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Nadelen

 • Je moet ingeschreven staan bij DUO
 • Je moet binnen de leeftijdsgrens vallen

Uiteraard moet je bij een studentenrekening op dezelfde punten letten als bij een gewone bankrekening. Banken hanteren bijvoorbeeld kosten wanneer je buiten de EU of in buitenlandse valuta en vreemde valuta betaalt. Ook betaal je rente wanneer je met je studentenrekening de mogelijkheid hebt om rood te staan. Dit is belangrijkste informatie om te weten wanneer je een studentenrekening of standaard betaalrekening opent.

Conclusie

Op basis van de mogelijkheden vinden wij de ABN AMRO Studentenrekening de beste betaalrekening voor studenten. De bank heeft een handige mobiele app waarmee je al je kosten en inkomsten in één overzicht kan bijhouden en je kan er een gratis spaarrekeningen openen. Bovendien hanteert ABN AMRO een brede leeftijdsgroep. Vanaf 16 en tot en met 30 jaar oud kan je van deze studentenrekening gebruikmaken. Dat is langer dan bij veel andere aanbieders.

Bij ABN AMRO kan je als student dus goed terecht, maar de keuze die je maakt, is uiteindelijk afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren. Iedere bank heeft namelijk zo zijn eigen voorwaarden en mogelijkheden die jou meer of minder aanspreken.

Veelgestelde vragen

Hoe open ik een studentenrekening?

Om een studentenrekening te kunnen openen, moet je studiefinanciering ontvangen of een voltijds mbo-, hbo- of wo-opleiding volgen. De leeftijd waarop je de rekening kan openen, hangt af van de bank die je kiest. Bij ABN AMRO kan je bijvoorbeeld terecht vanaf 16 jaar en bij Rabobank vanaf 18 jaar. Voldoe je niet aan de belangrijkste voorwaarde? Dan kan je kijken naar een jongerenrekening.

Hoeveel mag je als student op je rekening hebben?

Er is geen limiet op het saldo op je studentenrekening. Als je daarnaast een spaarrekening hebt geopend, mogen student van 18 jaar en ouder in 2024 tot € 57.000 belastingvrij sparen.

Waarom een studentenrekening in plaats van een betaalrekening?

Voor een betaalrekening moet je betalen. Dit kan meerdere euro’s per maand zijn. Als je studeert aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding, kan je gratis gebruikmaken van een studentenrekening. Dit scheelt in kosten. Uiteindelijk word je rekening vaak automatisch omgezet naar een betaalde bankrekening.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Nibud
 • Website van ABN AMRO
 • Website van Openbank
 • Website van SNS
 • Website van ASN
 • Website van ING
 • Website van Rabobank
Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland