Top 8: Zakelijke rekening 2024

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 12 minuten

Ben je een onderneming gestart? Dan wil je waarschijnlijk meteen een zakelijke bankrekening openen. Daarmee hou je namelijk eenvoudig zicht op al je kosten en baten. Er zijn echter talloze zakelijke rekeningen. Daardoor kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar daar helpen wij je bij.

logo knab

Knab Zakelijk

Zakelijke rekening

€ 7,00

Maandelijkse kosten

finom logo

Finom Start

Zakelijke rekening

€ 14,00

Maandelijkse kosten

ABN Logo

ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus

Zakelijke rekening

€ 13,75

Maandelijkse kosten

sns logo

SNS Zakenrekening

Zakelijke rekening

9,95

Maandelijkse kosten

asn logo

ASN Betalen Zelfstandigen

Zakelijke rekening

7,50

Maandelijkse kosten

logo van ing

ING Ondernemerspakket

Zakelijke rekening

€ 9,90

Maandelijkse kosten

rabobank logo

Rabobank Zakelijke Rekening

Zakelijke rekening

9,95

Maandelijkse kosten

revolut business logo

Revolut Business Kosteloos

Zakelijke rekening

0,00

Maandelijkse kosten

Wij gaan iedere zakelijke rekening vergelijken om voor jou de beste zakelijke rekeningen op een rij te kunnen zetten. Daarbij letten wij onder meer op de kosten, de mogelijkheden en de service. Zo weet jij welke zakelijke rekening bij jouw onderneming past. Laten we maar gelijk van start gaan.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

22

22 uur onderzoek

31

Ervaringen onderzocht

10

Banken vergeleken

1. Knab Zakelijk

Knab is een online bank gericht op kleine ondernemers. Voor zelfstandige ondernemers, eenmanszaken en bv’s met één bestuurder is er Knab Zakelijk. Dit betaalpakket bestaat uit vijf betaalrekeningen, vijf betaalpassen en een oneindig aantal spaarrekeningen. Je beheert de rekeningen vanuit de Knab App en kan het betaalpakket uitbreiden met een meer een boekhoudkoppeling en creditcard. De bank biedt ook een gratis overstapservice aan.

 • Kosten: € 7,00

Kosten, functies en mogelijkheden

Knab Zakelijk is een betaalpakket voor ondernemers met een eenmanszaak of bv’s met maar één bestuurder. Voor Knab Zakelijk betaal je € 7,00 aan maandelijkse kosten. Als bv betaal je € 9,00. Sta je korter dan 3 jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan betaal je de eerste 6 maanden slechts € 3,50 per maand. Stap je van een andere bank over naar Knab? Dan kan je gebruikmaken van een handige gratis overstapservice.

Met Knab Zakelijk kan je tot wel vijf betaalrekeningen openen. Bij iedere betaalrekening kan je een eigen betaalpas ontvangen. Daarnaast is het mogelijk een oneindig aantal gratis spaarrekeningen te openen, zodat je voor ieder spaardoel een aparte rekening kan gebruiken. Je kan dus eenvoudig scheidingen aanbrengen in al je geldstromen, wat zorgt voor overzicht.

Je beheert en opent de rekening via de mobiele app van Knab. Met de Knab App heb je altijd en overal zicht op je kosten en baten. Ook kan je gebruikmaken van handige functies, zoals Btw Sparen en een Zakelijk Betaalverzoek versturen. Bovendien is het mogelijk om met je smartphone te betalen middels Apple Pay en Google Pay.

Jaarlijks krijgt iedereen 500 gratis transacties. Daarna betaal je voor iedere bij- of afschrijving € 0,10 aan transactiekosten. Voor ondernemers die jaarlijks weinig transacties uitvoeren, is Knab Zakelijk een voordelige keuze. Voor een automatische boekhoudkoppeling betaal je daarnaast maandelijks € 1,50, als je daar behoefte aan hebt. Voor € 25,00 per jaar is het ook mogelijk een zakelijke creditcard voor wereldwijde betalingen aan te schaffen.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis spaarrekening
 • 5 gratis zakelijke betaalrekeningen en betaalpassen
 • 1 jaar 50% korting voor starters
 • Jaarlijks 500 gratis transacties

2. Finom Start

Finom is een online alles-in-één zakelijk platform voor ondernemers. Het bedrijf heeft vier zakelijke betaalpakketten, waaronder Finom Start. Dit is een betaalrekening met twee betaalpassen, waarmee twee gebruikers gebruik kunnen maken van een smart dashboard, rekening- en boekhoudintegraties, boekhouderstoegang, premium ondersteuning en meer. Je kan niet met iDeal en bulkbetalingen werken.

 • Kosten: € 14,00

Kosten, functies en mogelijkheden

Voor Finom Start betaal je omgerekend maandelijks € 14,00 als je ervoor kiest jaarlijks te betalen. Als je maandelijks afrekent, betaal je € 17,00 en zijn de jaarlijkse kosten dus hoger. Het betaalpakket bestaat uit één betaalrekening met drie fysieke kaarten per gebruiker en een onbeperkt aantal virtuele kaarten. De rekening kan worden gebruikt door twee gebruikers. De eerste maand is gratis. Je kan de rekening dus kosteloos uittesten.

De rekening wordt beheerd vanuit een financieel platform op de website en de mobiele app van Finom. Dit platform bestaat uit een smart dashboard met visuele analyses, rekening- en boekhoudintegraties, de gehele transactiegeschiedenis en boekhouderstoegang. Bovendien ontvang je premium ondersteuning.

Het is bij Finom niet mogelijk om met iDeal te betalen. Ook kan je geen bulkbetalingen uitvoeren. Dit kan beperkend zijn voor onder andere webshops. Wanneer je niet met iDeal werkt, hoef je er geen last van te hebben. Dan kan Finom nog steeds een goede keuze zijn.

Belangrijkste kenmerken

 • Betaalrekening voor twee gebruikers
 • Rekening- en boekhoudintegraties
 • Geen iDeal-betalingen mogelijk
 • 3 gratis fysieke betaalkaarten per gebruiker

3. ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus

ABN AMRO is één van de drie grootste traditionele banken van Nederland met betaalrekeningen voor particulieren en ondernemers. Eén van deze betaalpakketten is ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus, dat bestaat uit één betaalrekening, twee betaalpassen en een boekhoudkoppeling. Je beheert het pakket via Internet Bankieren Zakelijk en kan ermee deelnemen aan het SEPA-betalingsverkeer.

 • Kosten: € 13,75

Kosten, functies en mogelijkheden

Voor ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus betaal je € 13,75 per maand. De eerste 3 maanden zijn gratis. Dit geeft je de mogelijkheid de rekening gratis uit te testen. Voor deze prijs ontvang je één betaalrekening met twee betaalpassen. De rekening is dus geschikt om te gebruiken met meerdere werknemers. Het is mogelijk om meer betaalpassen aan te vragen.

Het beheer wordt geregeld vanuit Internet Bankieren Zakelijk en de mobiele app van ABN AMRO. Van daaruit kan je onder meer zakelijke Tikkies versturen en deelnemen aan het SEPA-betalingsverkeer. Voor iedere afschrijving betaal je € 0,15. Voor iedere bijschrijving € 0,10. Het is ook mogelijk betalingen in vreemde valuta uit te voeren, maar de kosten hiervoor zijn hoog: € 12,00 voor zowel de ontvanger als de verzender. Dit betaalpakket is daarom voornamelijk geschikt Europese ondernemingen. Alle transacties komen uiteindelijk middels een automatische boekhoudkoppeling in je boekhoudsysteem te staan.

Loop je ergens tegenaan? Dan kan je de klantenservice zowel telefonisch als via chat bereiken. Wanneer je kiest voor het goedkopere Volop Ondernemen Slim is bellen geen optie. Voor ondernemers die van goede en handige service houden, is Ambitieus echter de betere keuze, al is dit pakket relatief duur.

Belangrijkste kenmerken

 • Eerste 3 maanden gratis
 • Automatische boekhoudkoppeling
 • Deelname aan SEPA-betalingsverkeer
 • Klantenservice via chat én telefoon

4. SNS Zakenrekening

SNS is een fysieke bank die net als ASN deel uitmaakt van de Volksbank. Voor ondernemers met maximaal 49 werknemers heeft deze bank de SNS Zakenrekening. Dit is een betaalrekening met een betaalpas, waartoe meerdere werknemers tegelijk toegang kunnen krijgen. De rekening is daarom geschikt voor kleine ondernemers die willen profiteren van zakelijke betaalverzoeken, een gratis overstapservice en een automatische boekhoudkoppeling.

 • Kosten: € 9,50

Kosten, functies en mogelijkheden

Voor de SNS Zakenrekening betaal je maandelijks € 9,95. Je ontvangt een betaalrekening met een betaalpas, waaraan je meerdere gevolmachtigden kan toevoegen. Dit maakt dat de rekening eenvoudig kan worden beheerd door maximaal vier werknemers van hetzelfde bedrijf.

Je regelt alle bankzaken eenvoudig via Mijn SNS Zakelijk. Je kan zakelijke betaalverzoeken sturen en je boekhoudpakket koppelen, waardoor de boekhouding eenvoudig en snel kan worden gedaan. Bij SNS kunnen de volgende boekhoudsystemen worden aangesloten: Bizcuit, Exact, Ponto/Isabel, MoneyMonk, Jortt en Cobase.

Je kan het betaalpakket naar wens uitbreiden met onder meer batchbetalingen, een incassocontract, een betaalautomaat en een creditcard. Hiervoor betaal je uiteraard extra kosten. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een nieuwe zakelijke rekening BV en naar SNS overstapt, kan je tevens gebruikmaken van een gratis overstapservice.

Belangrijkste kenmerken

 • Voor MKB met maximaal 49 werknemers
 • Boekhoudkoppeling mogelijk
 • Gratis overstapservice
 • Naar wens uit te breiden

5. ASN Betalen Zelfstandigen

ASN is een duurzame fysieke bank voor particulieren en ondernemers die deel uitmaakt van de Volksbank. Voor kleine ondernemingen met maximaal twee werknemers is er ASN Betalen Zelfstandigen, een betaalpakket met één betaalrekening en één betaalpas. De rekening wordt beheerd vanuit ASN Mobiel Bankieren, er is een gratis overstapservice en je kan maximaal 1.000 bij- en afschrijvingen per jaar uitvoeren.

 • Kosten: € 7,50

Kosten, functies en mogelijkheden

ASN Betalen Zelfstandigen is een betaalrekening voor zelfstandige ondernemers met maximaal twee werknemers. Je betaalt er maandelijks € 7,50 voor. Daarnaast betaal je maandelijks € 1,50 tot € 7,50 voor klantonderzoek. De eerste 3 maanden zijn gratis. Je kan de rekening dus kosteloos uitproberen. Als je overstapt naar ASN profiteer je bovendien van een gratis overstapservice.

Het betaalpakket bestaat uit één betaalrekening met één betaalpas, waarvan je zelf de pincode kan wijzigen. Deze beheer je via ASN Mobiel Bankieren, waarmee je altijd en overal zicht hebt op je bij- en afschrijvingen. Vanuit je account kan je je afschriften downloaden, waarmee je de zakelijke administratie kan uitvoeren. Wil je van uitgebreidere functies gebruikmaken? Dan is er Bizcuit, een overzichtelijke app voor al je financiële documenten met een automatische boekhoudkoppeling. Hiervoor betaal je € 7,95 per maand.

Bij ASN Betalen Zelfstandigen kan je niet meer dan 1.000 transacties per jaar uitvoeren. De rekening is dan ook voornamelijk geschikt voor kleinere ondernemingen. Vind je het belangrijk dat je bank voor duurzaamheid staat? Ook dan kan ASN een geschikte optie zijn.

Belangrijkste kenmerken

 • Voor kleine ondernemingen
 • Eerste 3 maanden gratis
 • Duurzame bank
 • Maximaal 1.000 transacties per jaar

6. ING Ondernemerspakket

ING is een bekende en grote traditionele bank in Nederland voor particulieren en ondernemers. Voor ondernemingen die langer bestaan dan 1 jaar is er het Ondernemerspakket. Dit pakket bestaat uit een betaalrekening, betaalpas en internetbankieren via Mijn ING Zakelijk en de Mobiel Bankieren App. Je kan het naar wens uitbreiden met onder meer een extra rekening of automatische boekhoudkoppeling.

 • Kosten: € 9,90

Kosten, functies en mogelijkheden

Voor het ING Ondernemerspakket betaal je maandelijks € 9,90. Daarvoor ontvang je een zakelijke rekening, een betaalpas en toegang tot internetbankieren. Als je onderneming korter dan 1 jaar bestaat, kan je je aanmelden voor het Starterspakket. Dit is hetzelfde pakket, maar dan 6 maanden gratis. Dat is natuurlijk ideaal voor starters.

Met Mijn ING Zakelijk en de Mobiel Bankieren App heb je altijd en overal zicht op je zakelijke inkomsten en uitgaven. Je verstuurt betaalverzoeken en zet eenvoudig pushmeldingen aan, zodat je nooit meer iets vergeet. Voor alle transacties binnen het SEPA-betalingsverkeer betaal je daarnaast € 0,13 aan transactiekosten.

Wil je het betaalpakket uitbreiden? Dat kan. Voor een extra bankrekening of G-rekening betaal je € 5,90 per maand en voor een handige koppeling met een boekhoudsysteem betaal je voor de eerste gekoppelde rekening maandelijks € 3,25. Het ING Ondernemerspakket is dus naar wens in te vullen.

Belangrijkste kenmerken

 • Betaalrekening met betaalpas en internetbankieren
 • Starterspakket 6 maanden gratis voor starters
 • € 0,13 aan transactiekosten in SEPA-gebied
 • Boekhoudkoppeling mogelijk tegen betaling

7. Rabobank Zakelijke Rekening

Rabobank is een vertrouwde grootbank met fysieke kantoren door heel Nederland. Voor ondernemers heeft de bank Rabobank Zakelijk. Dit betaalpakket bestaat uit één zakelijke rekening met een betaalpas. Daarmee heb je toegang tot Rabo Business Banking, verstuur je betaalverzoeken vanuit de Rabo App en zet je betaalalerts aan. Het pakket is uit te breiden met verschillende betaalde functies.

 • Kosten: € 9,95

Kosten, functies en mogelijkheden

Voor Rabobank Zakelijk betaal je € 9,95 per maand. Voor startende ondernemers is de rekening de eerste 6 maanden gratis. Voor deze prijs ontvang je een betaalrekening, een betaalpas en toegang tot Rabo Business Banking. Voor alle transacties betaal je daarnaast kosten: € 0,12 voor iedere afschrijving en € 0,15 voor iedere bijschrijving. Starters betalen ook voor Eurobetalingen de eerste 6 maanden niets.

Je beheert Rabobank Zakelijk vanuit de Rabo App. Daarmee heb je altijd en overal zicht op je bij- en afschriften, zet je betaalalerts aan en verstuur je eenvoudig betaalverzoeken vanuit je bedrijfsnaam. Via de computer heb je toegang tot Rabo Business Banking, het zakelijke platform van Rabobank. Van daaruit heb je de mogelijkheid extra functionaliteiten aan te vragen, zoals een verzekering, Rabo SmartPin of een extra betaalrekening. Hiervoor betaal je extra kosten.

Belangrijkste kenmerken

 • 6 maanden gratis voor starters
 • Rabo Business Banking
 • € 0,12 en € 0,15 aan transactiekosten
 • Betaalalerts en betaalverzoeken versturen

8. Revolut Business

Revolut is een digitaal bankplatform dat beschikbaar is voor zowel ondernemers als particulieren en heeft een indrukwekkende gebruikersbasis van meer dan 25 miljoen mensen. Met Revolut Business Kosteloos kunnen ondernemers kosteloos een zakelijke betaalrekening openen. Deze rekening biedt zowel een virtuele als fysieke betaalpas en kan worden beheerd door een onbeperkt aantal gebruikers. Dit geeft besloten vennootschappen (BV’s) de mogelijkheid om hun zakelijke financiën gezamenlijk te beheren, met meerdere aandeelhouders die toegang hebben tot de rekening.

 • Kosten: € 0,00

Kosten, functies en mogelijkheden

Indien je de financiële transacties van je bedrijf gescheiden wilt houden van je persoonlijke transacties, kan Revolut een interessante optie zijn voor je besloten vennootschap (BV). Met Revolut Business Kosteloos kun je een gratis betaalrekening openen, inclusief virtuele en fysieke betaalpassen, waarmee je zowel nationale als internationale betalingen kunt doen via een online platform. Daarnaast kun je periodieke overschrijvingen beheren en facturen genereren.Met de betaalpas kun je betalingen verrichten in 150 verschillende valuta. Je kunt vijf keer kosteloos betalen, daarna wordt er € 0,20 per betaling in rekening gebracht. Voor internationale betalingen geldt er ook een kosteloos limiet. Overschrijd je dit limiet, dan wordt er € 3,00 per overboeking in rekening gebracht. Houd er rekening mee dat bulkbetalingen niet mogelijk zijn met de gratis rekening.Je hebt de mogelijkheid om meerdere gebruikers toegang te geven tot de rekening. Je kunt een onbeperkt aantal aandeelhouders uitnodigen en machtigingen verlenen. Via de website en de mobiele app kunnen alle gebruikers gezamenlijk de zakelijke financiën beheren. Als je ergens hulp bij nodig hebt, staat Revolut altijd online voor je klaar, zeven dagen per week en 24 uur per dag.

Belangrijkste kenmerken

 • Onbeperkt aantal gebruikers
 • Geen vaste maandelijkse kosten
 • Uitgaves in 150 valuta’s
 • Gratis internationale betalingen tot een limiet

Voor- en nadelen van een zakelijke rekening openen

Als je ondernemer bent, is het handig om een zakelijke rekening te openen. Er zitten namelijk heel wat voordelen aan verbonden. Een aparte betaalrekening voor je zakelijke inkomsten en uitgaven zorgt bijvoorbeeld voor overzicht. Dit maakt dat het makkelijk is de boekhouding uit te voeren. Ook oogt het voor klanten professioneler wanneer zij bij een transactie de naam van jouw zaak zien staan. Bovendien bieden banken vaak vele handige functies die het leven van ondernemers een stuk makkelijker maken.

Voor een zakelijke rekening betaal je vaak wel meer dan voor een particuliere rekening, maar daar krijg je een hoop voordelen voor terug. Om het nog wat duidelijker te maken, hebben we de voor- en nadelen van een zakelijke rekening hieronder overzichtelijk op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Privé en zakelijk van elkaar gescheiden
 • Overzichtelijke administratie
 • Professionele indruk voor klanten
 • Speciale functies voor ondernemers

Nadelen

 • Duurder dan een particuliere rekening

Kosten zakelijke rekening

De kosten van alle zakelijke rekeningen verschillen vaak erg van elkaar. Om het overzichtelijk te maken, hebben de maandelijkse kosten van iedere zakelijke betaalrekening daarom hieronder in een tabel gezet. De goedkoopste zakelijke rekening in deze lijst is ASN Betalen Zelfstandigen.

Maandelijkse kosten
Knab Zakelijk€7,00
Finom Start€14,00
ABN AMRO Volop Ondernemen Ambitieus€13,75
SNS Zakenrekening€9,95
ASN Betalen Zelfstandigen€7,50
ING Ondernemerspakket€9,90
Rabobank Zakelijke Rekening€9,95

Conclusie

Uit ons onderzoek is gebleken dat Knab Zakelijk de beste zakelijke rekening is. Met het betaalpakket ontvang je een groot aantal aanvullende diensten, waarmee zakelijk bankieren voor ondernemers een eenvoudige zaak wordt. Je ontvangt vijf gratis betaalrekeningen en betaalpassen, kan een gratis zakelijke spaarrekening met een oneindige hoeveelheid spaardoelen openen en ontvangt jaarlijks 500 gratis transacties. Starters profiteren daarnaast ook nog eens van 50% korting het eerste half jaar. Knab richt zich wel alleen op zelfstandige ondernemers. Knab Zakelijk is daarom voornamelijk een geschikte zakelijke rekening zzp.

Wat uiteindelijk voor jou de beste zakelijke rekening is, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeuren en eisen. Iedere onderneming is namelijk anders en heeft behoefte aan andere functionaliteiten. Ga je een zakelijke rekening aanvragen? Vergelijk ze dan allemaal eerst, zodat je de juiste keuze maakt.

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening verplicht?

Nee, als ondernemer ben je niet verplicht een zakelijke rekening te openen. Je zou een particuliere rekening kunnen gebruiken, maar sommige banken controleren of je deze zakelijk gebruikt en staan dit niet toe. Het is daarnaast een stuk overzichtelijker en handiger om je zakelijke en persoonlijke inkomsten en uitgaven gescheiden te houden. Je zakelijke geldstromen en transactiegeschiedenis moeten namelijk beschikbaar zijn voor de Belastingdienst.

Kan ik meerdere zakelijke rekeningen openen?

Ja, dit is mogelijk. Het hebben van meerdere rekeningen kan voor overzicht zorgen, doordat je scheidingen kan aanbrengen in je geldstromen. Dit kan je doen door een zakelijke rekening te openen bij verschillende banken, maar ook door bijvoorbeeld voor Knab Zakelijk te kiezen, waar je standaard meerdere betaalrekeningen krijgt zonder daar extra voor te betalen.

Hoe open je een zakelijke rekening?

Wil je een zakelijke rekening openen? Dan moet je bij de meeste banken minstens 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Ook vragen banken vaak om je KVK-nummer. Aanvragen doe je tegenwoordig vaak eenvoudig online of met een app op je mobiele telefoon.

Zijn er verborgen kosten bij een zakelijke rekening?

Voor een betaalrekening betaal je maandelijkse kosten en transactiekosten, al dan niet vanaf een specifiek aantal transacties. Daarnaast betaal je net als bij een persoonlijke rekening kosten voor bijvoorbeeld de ontvangt van papieren afschriften en handmatige transacties als geld storten bij een geldautomaat. Ook als je een creditcard wil, betaal je bij de meeste zakelijke bankrekeningen meer.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland