Top 10: Beste zakelijke rekening voor zzp

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 15 minuten

Header ZZP Rekening

Ben je actief als zzp’er? Dan kan een zakelijke rekening handig zijn om je zakelijke en persoonlijke geldstromen gescheiden te houden. Er zijn veel mogelijkheden voor zakelijke rekeningen. Iedere bank heeft andere mogelijkheden en functies. Daardoor kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar daar gaan wij je bij helpen.

Finom Solo

Beste zakelijke rekening voor ZZP

0,00

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
logo knab

Knab Zakelijk

Beste zakelijke rekening voor ZZP

€ 7,00

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
ABN Logo

ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

Beste zakelijke rekening voor ZZP

€ 9,90

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
bunq logo

Bunq Easy Bank Business

Beste zakelijke rekening voor ZZP

€ 7,99

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
sns logo

SNS ZZP Rekening

Beste zakelijke rekening voor ZZP

7,95

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
asn logo

ASN Betalen Zelfstandigen

Beste zakelijke rekening voor ZZP

7,50

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
rabobank logo

Rabobank ZZP Rekening

Beste zakelijke rekening voor ZZP

0,00

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
logo van ing

ING Ondernemerspakket

Beste zakelijke rekening voor ZZP

€ 9,90

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
N26 Logo

N26 Business

Beste zakelijke rekening voor ZZP

0,00

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
triodos logo

Triodos Internet Zaken Rekening

Beste zakelijke rekening voor ZZP

12,50

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾
revolut business logo

Revolut Business Kosteloos

Beste zakelijke rekening voor ZZP

0,00

Maandelijkse kosten

Bekijken ⇾

Hieronder vergelijken wij een aantal van de bekendste en beste zakelijke rekeningen voor zzp’ers. Daarbij kijken wij onder andere naar de kosten, de mogelijkheden en de functies. Dit kan jou helpen bij het maken van de juiste keuze. Laten we dus maar gelijk beginnen.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

22

22 uur onderzoek

31

Ervaringen onderzocht

10

Banken vergeleken

1. Knab Zakelijk

knab logo
Bekijken ⇾

Online bank Knab heeft Knab Zakelijk, een zzp-betaalpakket met handige mobiele app. Het uitgebreide pakket bestaat uit vijf betaalrekening, een onbeperkt aantal spaarrekeningen, een betaalpas, mogelijkheden tot creditcards, pinapparaten en boekhoudkoppelingen en 500 gratis transacties per jaar. Starters ontvangen daarnaast voordelen die Knab aantrekkelijk maken voor startende zzp’ers.

 • Kosten: € 7,00

Mogelijkheden

Knab Zakelijk is een uitgebreide zakelijke rekening voor zelfstandige ondernemers. Je betaalt € 7,00 per maand en ontvangt daarvoor een maximum van 5 betaalrekeningen, een onbeperkt aantal spaarrekeningen en jaarlijks 500 gratis transacties. Starters ontvangen voor het eerste half jaar daarnaast zelfs 50% korting. Dan zijn de kosten maar € 3,50.

Naast de vaste mogelijkheden is Knab Zakelijk uit te breiden met een zakelijke creditcard, verzekeringen, een pinapparaat voor winkels en een boekhoudkoppeling met 12 online boekhoudsystemen. Voor deze functies betaal je extra kosten.

Je beheert de zakelijke rekening via de overzichtelijke app van Knab. Deze beschikt over meerdere functies, zoals Btw Sparen en een Zakelijk Betaalverzoek. De spaarrekeningen kan je daarnaast gebruiken om losse spaardoelen vast te stellen en met de vijf verschillende betaalrekeningen kan je al je uitgaven en inkomsten overzichtelijk scheiden. Knab is dus rijk aan vele mogelijkheden voor iedere zzp’er.

Belangrijkste kenmerken

 • Jaarlijks 500 gratis transacties
 • 1e 6 maanden 50% korting voor starters
 • Onbeperkt gratis spaarrekeningen
 • Inclusief 5 betaalrekeningen
Bekijken ⇾

2. Finom Solo

logo finom
Bekijken ⇾

Finom is een alles-in-één financieel platform met verschillende betaalpakket, waaronder Finom Solo. Deze betaalrekening bestaat uit een onbeperkt aantal virtuele kaarten, drie fysieke betaalpassen en een overzichtelijk smart dashboard. Je profiteert van rekening- en boekhoudintegraties, boekhouderstoegang, wereldwijde betalingsverzoeken en meer. iDeal-betalingen zijn helaas niet mogelijk bij deze online bank.

 • Kosten: € 3,00

Mogelijkheden

Voor Finom Solo betaal je omgerekend maandelijks € 3,00 als je kiest voor een jaarlijkse betaling. Reken je liever iedere maand af? Dan betaal je meer, namelijk € 5,00. Dit maakt Finom Solo één van de goedkoopste zakelijke rekeningen voor zzp’ers.

Het betaalpakket bestaat uit een online bankrekening met een onbeperkt aantal virtuele kaarten en drie fysieke betaalpassen. Daarmee krijg je toegang tot een smart dashboard met rekening- en boekhoudintegraties, de transactiegeschiedenis, mogelijkheden tot betalingsverzoeken, boekhouderstoegang en meer.

Ingeplande betalingen, bulkbetalingen en terugkerende betalingen zijn niet mogelijk. Ook iDeal is niet mogelijk. Wanneer je alleen voor klanten werkt, hoeft dit geen probleem te zijn. Als je als zzp’er actief bent als bijvoorbeeld webshopbeheerder kan dit wel nadelig zijn.

Belangrijkste kenmerken

 • Rekening- en boekhoudintegraties
 • Geen iDeal-betalingen mogelijk
 • Smart dashboard met handige functionaliteiten
 • Wereldwijde betalingen mogelijk
Bekijken ⇾

3. ABN AMRO Volop Ondernemen Slim

abn amro logo
Bekijken ⇾

ABN AMRO is één van de bekendste en grootste banken van Nederland en is onder andere actief voor ondernemers. Als zzp’er kom je in aanmerking voor Volop Ondernemen Slim, een betaalrekening met betaalpas. Deze beheer je via Internet Bankieren en een mobiele app, waardoor je altijd en overal zicht hebt op al je zakelijke inkomsten en uitgaven.

 • Kosten: € 9,90

Mogelijkheden

Voor € 9,90 per maand kan je bij ABN AMRO gebruikmaken van Volop Ondernemen Slim, een zakelijke betaalrekening met betaalpas waarmee je al je financiën overzichtelijk beheert via Internet Bankieren en een mobiele app met betaalalerts. Het is mogelijk om tegen meerkosten een tweede betaalpas aan te vragen.

Voor overboekingen binnen het SEPA-betalingsverkeer betaal je transactiekosten. De ontvanger betaalt € 0,15, dat ben jij in de meeste gevallen. De betaler, klanten van bijvoorbeeld je webshop, betalen € 0,10. Afhankelijk van het aantal transacties dat je gemiddeld uitvoert, kunnen de maandelijkse kosten dus meevallen of oplopen.

Het is bij deze bank mogelijk om voor € 9,95 per maand Boekhouden van ABN AMRO te gebruiken. Dit pakket is 3 maanden gratis uit te proberen en zorgt ervoor dat je zakelijke administratie soepel en snel verloopt. Dat wil natuurlijk iedereen.

Als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt, kan je per chat contact opnemen met de klantenservice. Telefonisch iemand spreken is helaas niet mogelijk. Daarvoor heb je Volop Ondernemen Ambitieus of Volop Ondernemen Grenzeloos nodig. Wel beschikt ABN AMRO over fysieke kantoren, wat handig is als je iemand face-to-face wil spreken.

Belangrijkste kenmerken

 • Deelname aan SEPA-betalingsverkeer
 • Automatische boekhoudkoppeling mogelijk
 • Klantenservice alleen per chat
 • Online bankieren via website en mobiele telefoon
Bekijken ⇾

4. Bunq Easy Bank Business

bunq logo
Bekijken ⇾

Bunq is een online bank met meerdere particuliere en zakelijke betaalpakketten. Voor ondernemers is er onder andere Bunq Easy Bank Business, een betaalrekening met betaalpas geschikt voor nationale en internationale handel. Je kan kiezen uit Maestro en Mastercard, profiteert van Instant Payments en beheert al je geldstromen overal en altijd via ieder apparaat. Daarnaast kan je een gratis spaarrekening openen.

 • Kosten: € 7,99

Mogelijkheden

Bij Bunq kan Easy Bank Business een aantrekkelijk betaalpakket zijn. Deze bestaat uit één betaalrekening en een betaalpas met de keuze uit Maestro of Mastercard. De kosten hiervoor zijn € 7,99 per maand. Je bent vrij om naar wens passen te bestellen en te activeren.

Je beheert de rekening eenvoudig via de app van Bunq. Daar voer je Europese Instant Payments uit, zodat iedereen het geld direct kan ontvangen. Daarnaast kan je contactloos betalen via Apple Pay en Google Pay, waardoor je zelfs kan betalen als je je kaart bent vergeten. Bovendien ontvang je maandelijks een uitbetaling van 1,05% rente. Dit is bij de meeste zakelijke rekeningen niet het geval.

Als je ook een spaarrekening wil openen, zit je bij Bunq goed. Easy Savings is namelijk een gratis spaarrekening voor iedere ondernemer. Deze open je zelf in een paar minuten. Zo hou je al je geldstromen eenvoudig en snel gescheiden binnen één platform. Wil je ook profiteren van een geïntegreerde boekhouding en kunnen betalen in 16 verschillende valuta’s? Dan heeft Bunq het duurdere Easy Bank Pro Business voor € 13,99 per maand.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis spaarrekening
 • Geschikt voor internationale betalingen
 • Geen automatische boekhoudkoppeling
 • Maandelijkse uitbetaling van 1,05% rente
Bekijken ⇾

5. SNS ZZP Rekening

logo sns
Bekijken ⇾

SNS Bank, onderdeel van de Volksbank, biedt voor zelfstandige ondernemers de SNS ZZP Rekening aan. Dit is een betaalrekening met Wereldpas, waarmee je jaarlijks 1.000 gratis transacties ontvangt. Je kan kosteloos gebruikmaken van een automatische boekhoudkoppeling en voert gemakkelijk vanuit de app wereldwijde betalingen uit.

 • Kosten: € 7,95

Mogelijkheden

De SNS ZZP Rekening kost € 7,95 per maand. Voor deze kosten ontvang je een betaalrekening en SNS Wereldpas. Daarnaast betaal je maandelijks € 1,50 voor klantonderzoek.

De eerste 1.000 transacties per jaar zijn gratis. Daarna betaal je € 0,05 tot € 0,14 aan transactiekosten. Voor betalingen buiten de EER betaal je standaard 0,1% tot 0,25%. Wanneer je als zzp’er voornamelijk handelt in Nederland en niet veel transacties uitvoert, kan SNS een voordelige optie zijn. De bijkomende kosten zijn namelijk beperkt.

De SNS ZZP Rekening is te beheren via Mijn SNS Zakelijk en SNS Mobiel Bankieren. Daar heb je onder andere zicht op al je zakelijke transacties en verstuur je zakelijke betaalverzoeken. Daarnaast profiteer je van een gratis boekhoudkoppeling met verschillende boekhoudsystemen. Over een handmatige administratie hoef je je dus geen zorgen meer te maken.

Belangrijkste kenmerken

 • Gratis boekhoudkoppeling
 • 1.000 gratis transacties per jaar
 • Online bankieren via website en mobiele telefoon
 • Eén betaalrekening met Wereldpas
Bekijken ⇾

6. ASN Betalen Zelfstandigen

logo van asn bank
Bekijken ⇾

ASN is een duurzame bank die behoort to de Volksbank en heeft voor kleine ondernemers ASN Betalingen Zelfstandigen. Je ontvangt een Wereldpas en kan maximaal 1.000 jaarlijkse transacties uitvoeren. Je beheert de rekening via ASN Mobiel Bankieren en de website, waar je al je afschriften kan downloaden voor je administratie. De eerste 3 maanden zijn daarnaast gratis.

 • Kosten: € 7,50

Mogelijkheden

Bij ASN Bank kan je als zelfstandig ondernemer gebruikmaken van ASN Betalen Zelfstandigen. Hiervoor betaal je maandelijks € 7,50. Daarbovenop betaal je € 1,50 per maand voor klantonderzoek. De eerste 3 maanden zijn gratis, wat natuurlijk een fijne bijkomst is voor iedere zzp’er.

Met ASN Betalen Zelfstandigen heb je altijd en overal toegang tot je zakelijk rekening door ASN Mobiel Bankieren. Ook op je computer regel je je financiën eenvoudig via de website. Daar kan je al je afschriften downloaden voor de administratie. Een koppeling met boekhoudsystemen is er niet.

Bij de betaalrekening ontvang je ook een gratis Wereldpas, waarvan de pincode zelf kan wijzigen. Het is belangrijk om te weten dat je daarmee en via online betalingen maximaal 1.000 transacties per jaar kan uitvoeren.

Belangrijkste kenmerken

 • Duurzame bank
 • Eerste 3 maanden gratis
 • Maximaal 1.000 transacties per jaar
 • Geen boekhoudkoppelingen
Bekijken ⇾

7. Rabobank ZZP Rekening

logo rabobank
Bekijken ⇾

Rabobank is één van de drie grootste en bekendste Nederlandse banken. Voor zelfstandige ondernemers is er de Rabobank ZZP Rekening. Dit is een gratis rekening met betaalpas, waarmee je betaalt voor iedere transactie die je uitvoert. Je beheert de rekening via het platform Rabo Business Banking, waar je tegen meerkosten je boekhoudpakket kan koppelen. Als starter zijn Eurobetalingen de eerste 6 maanden gratis.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

Met de Rabobank ZZP Rekening betaal je alleen voor de functies die je gebruikt. De maandelijkse startkosten zijn € 0,00. Daarnaast betaal je voor iedere transactie in euro’s € 0,39. Sta je korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je Eurobetalingen de eerste 6 maanden gratis. De rekening is maandelijkse opzegbaar en daarom geschikt voor startende zzp’ers.

Je beheert de rekening in de Rabo App, waar je betalingen kan uitvoeren, geld kan ontvangen en je kosten en baten kan inzien. Wil je nooit meer iets vergeten? Dan kan je ook betaalalerts instellen. Het gratis platform dat hiervoor is gemaakt heet Rabo Business Banking.

Wil je dat de administratie sneller verloopt? Dan kan je voor € 1,75 per maand je boekhoudpakket koppelen aan je zakelijke rekening. Dit is een handige functie, waarmee je minder tijd en moeite kwijt bent aan de boekhouding.

Belangrijkste kenmerken

 • Geen vaste maandelijkse kosten
 • € 0,39 kosten voor iedere transactie
 • Boekhoudkoppeling mogelijk
 • Online bankieren via website en mobiele telefoon
Bekijken ⇾

8. ING Ondernemerspakket

logo van ing
Bekijken ⇾

ING is een bekende naam in de Nederlandse bankenwereld. Voor ondernemers heeft deze bank het Ondernemerspakket, dat bestaat uit een zakelijke rekening en betaalpas die zijn te beheren via internetbankieren. Je zet gemakkelijk pushmeldingen aan en uit, stuurt betaalverzoeken vanuit de app en kan het pakket uitbreiden met extra rekeningen en een boekhoudkoppeling. Voor starters is er korting met het Starterspakket.

 • Kosten: € 9,90

Mogelijkheden

ING heeft voor ondernemers het Ondernemerspakket. Dit zakelijke betaalpakket kost € 9,90 per maand en bestaat uit één zakelijke rekening, een betaalpas en internetbankieren. Hiermee hou je gemakkelijk zicht op al je zakelijke inkomsten en uitgaven.

Internetbankieren doe je via Mijn ING Zakelijk en de Mobiel Bankieren-app. Daar kan je onder andere betaalverzoeken versturen en pushmeldingen aanzetten, zodat je nooit meer iets vergeet. Wil je een extra betaalrekening om nog meer scheidingen aan te brengen in je betaalverkeer? Dan betaal je daarvoor € 5,90 extra per maand. Als je ook wil profiteren van een automatische koppeling met je boekhoudsysteem, betaal je daarvoor ook weer meer, namelijk € 3,25 voor één gekoppelde rekening.

Ben je starter? Dan kan je het Starterspakket aanvragen. Daarmee is de zakelijke rekening de eerste 6 maanden gratis. De rekening is voor eenmanszaken overigens eenvoudig online aan te vragen. Andere rechtsvormen moeten langskomen op een fysiek kantoor. Wanneer je vragen hebt, ben jij als zzp’er daar uiteraard ook welkom.

Belangrijkste kenmerken

 • 6 maanden gratis voor starters
 • Koppeling met boekhoudpakket mogelijk
 • Online bankieren via website en mobiele telefoon
 • Eén betaalrekening met één betaalpas
Bekijken ⇾

9. N26 Business

logo n26
Bekijken ⇾

De Duitse bank N26 is een online platform voor particulieren en ondernemers. Voor zzp’ers is er de gratis betaalrekening N26 Business, waarbij je alleen een gratis virtuele kaart ontvangt. N26 is gericht op internationale handelaars. Je kan niet met iDeal werken, wat voor Nederlandse webshops beperkend is. De website en het platform zijn daarnaast in het Engels.

 • Kosten: € 0,00

Mogelijkheden

Wil je een zakelijke bankrekening openen en daar niet te veel aan kwijt zijn? Dan kan N26 Business een optie zijn. Dit is namelijk een gratis rekening voor ondernemers. Je krijgt een gratis virtuele betaalkaart en kan voor € 10,00 aan eenmalige kosten ook een fysieke kaart ontvangen.

Je beheert de betaalrekening volledig digitaal via je mobiele telefoon. Daar heb je zicht op je inkomsten en uitgaven, voer je betalingen uit en kan je je transacties downloaden voor de zakelijke administratie. Er is geen boekhoudkoppeling mogelijk. Voor wereldwijde betalingen betaal je daarnaast geen buitenlandse transacties. Wanneer je veel handel drijft in het buitenland, kan N26 daarom een geschikte keuze zijn.

Het is belangrijk om te weten dat je niet kan betalen met iDeal. Als je een webshop hebt en in Nederland handelt, kan dit beperkend zijn. Daarnaast zijn de website en het platform geheel in het Engels. Spreek je deze taal niet zo goed? Dan is dit een nadeel.

Belangrijkste kenmerken

 • Geen maandelijkse vaste kosten
 • Geen iDeal-betalingen mogelijk
 • Fysieke betaalkaart tegen betaling
 • Geen buitenlandse transactiekosten
Bekijken ⇾

10. Triodos Internet Zaken Rekening

logo van triodos bank
Bekijken ⇾

Triodos is een duurzame bank met het zakelijke betaalpakket Internet Zaken Rekening. Duurzame zelfstandige ondernemers kunnen daarmee gebruikmaken van één betaalrekening, één Wereldpas en online bankieren. Je profiteert van een automatische boekhoudkoppeling en kan meerdere gebruikers toevoegen. Momenteel duurt de aanvraagperiode 3 maanden.

 • Kosten: € 12,50

Mogelijkheden

De Triodos Internet Zaken Rekening is voor ondernemers met een duurzaam oogpunt. Voor deze rekening betaal je maandelijks € 12,50. Als je ook een Wereld pas wil hebben, gemaakt van duurzame materialen, betaal je daar ieder jaar € 20,00 voor. Daarmee is Triodos één van de duurdere opties voor zelfstandige ondernemers.

Je regelt je inkomsten en uitgaven via Internet Bankieren en de Mobiel Bankieren-app. Daarmee heb je altijd en overal zicht op je geldstromen, kan je iDeal-betalingen uitvoeren, gegevens wijzigen, je transactiegeschiedenis bekijken en bevoegdheden voor gebruikers vaststellen. Ook is er een automatische boekhoudkoppeling. Deze zorgt ervoor dat je administratie makkelijk en snel verloopt.

Triodos toetst iedere ondernemer met wie zij zaken doen. Op dit moment is er daardoor een wachttijd van 3 maanden voor de aanvraag. Het duurt dus lang voordat je de rekening kan gebruiken. Dit is voor veel ondernemers natuurlijk nadelig, maar wanneer de betaalrekening niet direct noodzakelijk is, hoeft dit geen probleem te zijn.

Belangrijkste kenmerken

 • Duurzame bank
 • Wachttijd van 3 maanden
 • Jaarlijkse kosten voor Wereldpas
 • Automatische boekhoudkoppeling
Bekijken ⇾

Belangrijke criteria voor het openen van een zakelijke bankrekening

We hebben verschillende banken besproken en hebben daarbij verscheidene belangrijke punten behandeld. Voordat je een zakelijke rekening opent, is het namelijk belangrijk om te weten wat de kosten en mogelijkheden zijn en welke eisen jij zelf stelt. Hieronder bespreken we voor de duidelijkheid een aantal belangrijke punten om op te letten wanneer je een zakelijke rekening uitzoekt.

Mogelijkheden voor leningen en krediet

Voor startende bedrijven, maar ook bedrijven die willen innoveren of investeren in benodigdheden, kan het handig zijn om een zakelijke lening of een zakelijk krediet aan te vragen. Dit kan vaak bij speciale kredietverstrekkers, maar ook enkele banken bieden deze aan. In dat geval kan je zowel je zakelijke rekening als je lening bij dezelfde bank hebben.

Niet iedere bank heeft leningen en kredieten en ook niet iedereen stelt deze beschikbaar voor zzp’ers. Als je een zzp-lening wil kunnen aanvragen bij dezelfde bank als waar je je zakelijke bankrekening hebt, omdat je dat bijvoorbeeld overzichtelijk vindt, is dit een criterium om op te letten voordat je een aanvraag indient bij een bank.

Boekhoudkoppeling

Als ondernemer ben je verplicht je zakelijke inkomsten en uitgaven bij te houden en aan te geven bij de Belastingdienst. Dit is je boekhouding en die kost vaak veel tijd wanneer je veel facturen en bonnetjes hebt en deze één voor één moet verwerken.

Om de administratie makkelijker te maken, zit bij sommige betaalrekeningen een automatische boekhoudkoppeling. Daarmee kan je je boekhoudpakket koppelen aan de betaalrekening, zodat je niet handmatig alle geldstromen in hoeft te vullen in je boekhoudsysteem. Dat scheelt tijd en moeite! Dit kan voor jou een belangrijk criterium zijn om op te letten wanneer je een zakelijke rekening gaat openen.

Geld storten

Wil je als ondernemer geld kunnen storten? Dan is het goed om uit te zoeken hoe dat zit bij de bank die je op het oog hebt. De laatste jaren is hierin namelijk veel veranderd. Geld storten doe je steeds minder vaak bij fysieke kantoren van banken, maar op specifieke locaties. Als je in een fysieke winkel werkt met contant geld, is het handig te weten waar je terecht kan.

Als je interesse hebt in een zakelijke rekening van een online bank, is het ook belangrijk uit te zoeken hoe het zit met het storten van contant geld. Deze banken hebben namelijk helemaal geen fysieke kantoren. Wanneer je alleen online handelt, heb je bijna niet te maken met contant geld en hoeft een gebrek aan fysieke kantoren natuurlijk geen probleem te zijn.

Internationale of nationale handel

Het is uiteraard ook belangrijk om vast te stellen waar je de meeste handel drijft of in welke landen de meeste van jouw klanten wonen. Verkoop je alleen producten in Nederland? Werk je alleen voor Nederlandse bedrijven? Of bevind je je juist op de internationale handelsmarkt? De antwoorden die je hierop geeft, maken duidelijk of je het beste voor een nationaal of internationaal gerichte bank kan kiezen.

Nationale banken zijn bijvoorbeeld ABN AMRO, ING en Rabobank. Dit zijn namelijk de drie grootste en bekendste gevestigde banken van Nederland. Daartegenover staan banken als Bunq en N26, die zijn gericht op internationale handel, bijvoorbeeld binnen Europa. Dit kan effect hebben op de transactiekosten en valutamogelijkheden.

Kostenoverzicht van zakelijke rekeningen voor zzp

In de onderstaande tabel staat een overzicht van de maandelijkse kosten voor iedere zakelijke rekening voor zzp’ers. Zo zie je gelijk waar je de meeste en minste vaste maandelijkse kosten betaalt.

Maandelijkse kosten
Knab Zakelijk€7,00
Finom Solo€3,00
ABN AMRO Volop Ondernemen Slim€9,90
Bunq Easy Bank Business€7,99
SNS ZZP Rekening€7,95
ASN Betalen Zelfstandigen€7,50
Rabobank ZZP Rekening€0,00
ING Ondernemerspakket€9,90
N26 Business€0,00
Triodos Zaken Rekening€12,50

Voor- en nadelen van een zzp-rekening

Het nemen van een zakelijke rekening als zelfstandig ondernemer is niet verplicht. Je kan ook een particuliere rekening gebruiken. Aan een zakelijke rekening zitten wel voordelen verbonden. Zo straal je bijvoorbeeld professionaliteit uit voor klanten en is het makkelijker je administratie bij te houden, omdat je je zakelijke en persoonlijke geldstromen gescheiden houdt. Een zakelijke rekening kost vaak wel meer dan een particuliere rekening.

Om het nog wat duidelijker te maken, staan hieronder in het kort de voor- en nadelen van een zakelijke rekening als zzp’er.

Voordelen

 • Overzichtelijke administratie
 • Scheiding tussen zakelijke en persoonlijke geldstromen
 • Professionele uitstraling
 • Speciale bedrijfsfuncties mogelijk

Nadelen

 • Hogere kosten dan de meeste particuliere rekeningen

Conclusie

Uit onze test is gebleken dat de beste zakelijke bank voor zzp’ers Knab Zakelijk is. Dit is niet de goedkoopste zakelijke rekening zzp, maar wel één van de meest uitgebreide. Je ontvangt namelijk tot wel vijf betaalrekeningen, een oneindige hoeveelheid spaarrekeningen voor verschillende spaarpotjes en 500 gratis transacties per jaar. Starters ontvangen daarnaast zelfs één jaar lang 50% korting. Bovendien kan je het betaalpakket helemaal aanpassen naar jouw wensen met boekhoudkoppelingen, creditcards en pinapparaten.

Wat uiteindelijk een geschikt zakelijk bankpakket voor jou is, hangt af van de eisen die jij stelt. Iedereen heeft namelijk andere wensen. Het is in ieder geval belangrijk om goed uit te zoeken wat de mogelijkheden en eventuele bijkomende kosten zijn, zodat je een goede keuze maakt.

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke rekening verplicht?

Nee, een zakelijke rekening is niet verplicht. Je zou dus een privé betaalrekening kunnen gebruiken. Je bent wel verplicht je zakelijke inkomsten en uitgaven aan te geven bij de Belastingdienst en je transactiegeschiedenis te bewaren. Dit is makkelijker te doen wanneer je persoonlijk en zakelijk gescheiden houdt. Ook verbieden sommige banken het dat ondernemers de particuliere rekening zakelijk gebruiken.o

Ik ben minderjarig. Kan ik ook een zakelijke rekening openen?

Ja, bij Rabobank, ABN AMRO en ING is dit mogelijk. De voorwaarden daarvoor zijn te vinden op de websites. Bij de meeste banken moet je echter 18 jaar of ouder zijn om in aanmerking te komen voor een zakelijke rekening.

Welke zakelijke rekening is geschikt voor startende ondernemers?

Voor een startende onderneming is onder andere Knab Zakelijk geschikt, vanwege de vele voordelen die je daar ontvangt. Voor het eerste jaar betaal je namelijk maar de helft van de prijs. ASN Betalen Zelfstandigen is ook handig voor starters, omdat je de rekening drie maanden gratis kan uittesten. Uiteraard zijn er meer opties.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland