Beleggen? | Bekijk de Opties

Wil je investeren met de hoogste opbrengst? Verken en vergelijk op Boober.nl de aanbieders van beleggingsmogelijkheden. Kies bijvoorbeeld tussen verschillende beleggingsvormen, zoals aandelen of brokers, en ontdek welke rendementen en looptijden aansluiten bij jouw doelen.

Zelf beleggen

logo van DEGIRO

Degiro

Beleggingsrekening

€ 1,00

Minimale storting

Bekijk
logo saxobank

Saxo Bank

Beleggingsrekening

€ 0,01

Minimale storting

Bekijk
etoro logo

eToro

Beleggingsrekening

$ 50,00

Minimale storting

Bekijk

Bekijk alle aanbieders →

Let op: De tabel bevat niet alle kosten en aanbieders. Sommige aanbieders kunnen extra kosten in rekening brengen, zoals in- en uitstapkosten. De tabel dient slechts als voorbeeld om de variërende kosten te laten zien. Het is verstandig om verder onderzoek te doen naar de specifieke kosten en voorwaarden van elke aanbieder voordat je een beslissing neemt.

Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2023.

Laten beleggen

brandnewday logo

Brand New Day

Beleggingsrekening

€ 0,00

Afsluitkosten

Bekijk
logo cb klein

Centraal Beheer

Beleggingsrekening

€ 0,00

Afsluitkosten

Bekijk
asn logo

ASN

Beleggingsrekening

€ 0,00

Afsluitkosten

Bekijk

Bekijk alle aanbieders →

Let op: De tabel bevat niet alle kosten en aanbieders. Sommige aanbieders kunnen extra kosten in rekening brengen, zoals in- en uitstapkosten. De tabel dient slechts als voorbeeld om de variërende kosten te laten zien. Het is verstandig om verder onderzoek te doen naar de specifieke kosten en voorwaarden van elke aanbieder voordat je een beslissing neemt.

Laatst gecontroleerd op 11 oktober 2023.

Gecontroleerd

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt en gecontroleerd door Gabriel Baysoy op 11 oktober 2023. Expert op het gebied van finance. Werkt o.a. voor Bank.nl en Onderneming.nl.

Lees meer over Gabriel →

G. Baysoy

Interessante artikelen over beleggen

Wat is beleggen?

Beleggen is het proces van geld investering met als doel: een positief rendement behalen. Er zijn verschillende manieren om te beleggen om zo je vermogen hopelijk te laten groeien. Denk bijvoorbeeld aan aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Het idee achter beleggen is om je geld te laten groeien door te investeren in activa die naar verwachting in waarde zullen stijgen.

Beleggen is dus niet hetzelfde als sparen. Geld dat wordt belegd kan een goed financieel rendement opleveren, maar er is ook een kans om je investering te verliezen. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren en de risico's te begrijpen van beleggen, omdat het risico's met zich meebrengt. Het is verstandig om spaargeld achter de hand te houden en alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Heb je geld over? Dan kun je met het geld dat overblijft meer risico nemen en kijken naar mogelijkheden om te beleggen. 

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen of laten beleggen: Wat is de beste keuze voor jou? Bij het nemen van de beslissing om te gaan beleggen, is een belangrijke overweging of je zelf actief wilt beleggen of het beleggen wilt uitbesteden aan een professional. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is essentieel om de verschillen te begrijpen voordat je een keuze maakt.

Zelf beleggen

Zelf beleggen biedt je de volledige controle over je beleggingsbeslissingen. Je kunt rechtstreeks investeren in specifieke aandelen, obligaties, fondsen of andere activa die je aanspreken. Dit geeft je de vrijheid om je eigen strategie te bepalen, beslissingen te nemen en je portfolio aan te passen op basis van je eigen onderzoek en inzichten. Zelf beleggen kan ook kostenefficiënt zijn, omdat je geen vergoedingen betaalt aan een vermogensbeheerder.

Aan de andere kant vergt zelf beleggen tijd, kennis en ervaring. Je moet jezelf vertrouwd maken met de financiële markten, economische trends en beleggingsstrategieën. Dit kan veel tijd en energie kosten, vooral als je niet bekend bent met de complexiteit van beleggen. Bovendien brengt zelf beleggen ook risico's met zich mee, omdat je afhankelijk bent van je eigen beslissingen en de koersschommelingen.

Laten beleggen

Als je liever het beleggen wilt overlaten aan experts, kun je ervoor kiezen om het beheer van je portefeuille uit te besteden aan een vermogensbeheerder of een beleggingsadviseur. Zij zullen je beleggingen beheren op basis van jouw doelstellingen, risicoprofiel en beleggingshorizon. Het voordeel van laten beleggen is dat je profiteert van de expertise en ervaring van professionals, die de markten voortdurend volgen en strategische beslissingen nemen om je rendement te maximaliseren.

Het nadeel van laten beleggen is dat je minder directe controle hebt over je beleggingen en afhankelijk bent van de beslissingen van de vermogensbeheerder. Bovendien brengen professionele beleggingsdiensten doorgaans kosten met zich mee, zoals beheervergoedingen en transactiekosten, die invloed kunnen hebben op je uiteindelijke rendement.

Hieronder vind je een tabel met enkele belangrijke verschillen tussen zelf beleggen en laten beleggen:

Zelf beleggenLaten beleggen
ControleHoogBeperkt
Tijd en kennisVeel nodigMinder nodig
KostenLagerHoger
Expertise en ervaringEigen beslissingenProfessionele aanpak
RisicoEigen verantwoordelijkheidGedelegeerd aan professional

Als je zelf wilt gaan beleggen op de beurs, is het belangrijk om de beste broker te kiezen die bij jou past. Op onze website kun je verschillende brokers met elkaar vergelijken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Als het bedrijf waarin je belegt goed presteert en de vraag naar de aandelen stijgt, kan de waarde van je belegging toenemen. Aan de andere kant, als het bedrijf minder goed presteert, kan de waarde van je belegging dalen. In het ergste geval kan de waarde van je belegging zelfs volledig verdwijnen.
Het is belangrijk om bewust te zijn van de risico’s van beleggen, zoals marktvolatiliteit, economische omstandigheden en bedrijfsprestaties. Andere risico’s zijn onder meer liquiditeitsrisico, waarbij het moeilijk kan zijn om je beleggingen snel te verkopen, en inflatierisico, waarbij de waarde van je belegging kan afnemen door inflatie. Daarnaast bestaat er ook het risico dat je meer verliest dan je oorspronkelijke inleg, afhankelijk van de beleggingsproducten die je kiest.

Hoe kan ik mijn beleggingsrisico verminderen?

Het verminderen van beleggingsrisico kan worden bereikt door middel van diversificatie. Dit houdt in dat je je beleggingen spreidt over verschillende activaklassen, sectoren en geografische regio’s. Op die manier verklein je het risico dat een enkele belegging grote invloed heeft op je totale portefeuille. Het is ook belangrijk om regelmatig je portefeuille te herzien en aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Wat is het verschil tussen een langetermijnbelegging en een kortetermijnbelegging?

Een langetermijnbelegging is gericht op het behalen van rendement over een langere periode, meestal vijf jaar of langer. Het doel is om te profiteren van groei en waardestijgingen op lange termijn. Een kortetermijnbelegging daarentegen is gericht op het behalen van rendement op een kortere termijn, meestal binnen een jaar. Het doel is om snel winst te maken door bijvoorbeeld in te spelen op korte-termijnmarktbewegingen. Het belangrijkste verschil ligt dus in de tijdsduur en de strategie die wordt toegepast.

Boober Logo

© 2024 Boober — Met ♥ gemaakt in Nederland