Top 5: Beste creditcard voor particulieren

Bijgewerkt:

Door: Mabelle Abraham

Leestijd: 11 minuten

Als je wereldwijde betalingen wil doen, kom je er vaak achter dat dit met een standaard Nederlandse betaalpas niet mogelijk is. Hiervoor heb je namelijk meestal een creditcard nodig. Daarmee kan je vrijwel overal en altijd ter wereld betalen. Bekijk hieronder het overzicht en vraag de beste creditcard voor particulieren aan.

mastercard classic

Mastercard Classic

Creditcard voor particulieren

€ 29,95

Jaarlijkse kosten

 • Bestedingslimiet: € 5.000
 • Aankoopverzekering: 180 dagen
visa world card

Visa World Card

Creditcard voor particulieren

€ 39,95

Jaarlijkse kosten

 • Bestedingslimiet: € 5.000
 • Aankoopverzekering: 180 dagen
Flying Blue American Express Gold Card

Flying Blue American Express Gold Card

Creditcard voor particulieren

€ 198,00

Jaarlijkse kosten

 • Bestedingslimiet: Persoonlijk
 • Aankoopverzekering: 180 dagen
Visa World Card Gold

Visa World Card Gold

Creditcard voor particulieren

€ 57,95

Jaarlijkse kosten

 • Bestedingslimiet: € 5.000
 • Aankoopverzekering: 365 dagen
Flying Blue American Express Silver Card

Flying Blue American Express Silver Card

Creditcard voor particulieren

€ 75,00

Jaarlijkse kosten

 • Bestedingslimiet: Persoonlijk
 • Aankoopverzekering: 90 dagen

Er zijn veel verschillende creditcards en banken of organisaties die creditcards aanbieden. Daardoor kan het lastig zijn om erachter te komen wat nou voor jou de beste creditcard is. Daar helpen wij je bij. Dit doen wij door de verschillende soorten creditcards van Nederland te vergelijken. Daarbij kijken wij onder andere naar de kosten, mogelijkheden en service. Zo weet jij waar je aan toe bent als je een creditcard wil aanschaffen. Laten we meteen beginnen.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

20

20 uur onderzoek

29

Ervaringen onderzocht

15

Creditcard vergeleken

1. Mastercard Classic

De Mastercard Classic is een betaalbare creditcard die wordt aangeboden door International Card Services (ICS). Het is één van de bekendste en meest voorkomende creditcards ter wereld. Je kan er wereldwijd mee betalen, online en fysiek. Je aankopen zijn 180 dagen verzekerd, je krijgt aanvullende verzekeringen en de klantenservice is 24/7 bereikbaar.

 • Kosten: € 29,95

Kosten, bestedingslimiet en functies

Voor de Mastercard Classic-creditcard betaal je jaarlijks € 29,95. De kaart heeft een bestedingslimiet van € 5.000. Wanneer je financiële situatie dit niet toestaat, wordt het bestedingslimiet verlaagd. Daarnaast zijn bijna alle aankopen 180 dagen verzekerd. Dit is langer dan bij veel andere creditcards. Ook is er aflevergarantie en ontvang je aanvullende reisverzekeringen voor onder meer vlucht- en bagagevertraging en reisongevallen. Deze creditcard is daarom geschikt voor reizigers.

Je beheert de kaart via de Mijn ICS-app voor je mobiele telefoon of tablet. Daar zie je je transacties, bestedingsruimte en extra aanbiedingen en ontvang je een maandelijks rekeningoverzicht. Het openstaande bedrag moet binnen 21 dagen worden terugbetaald via een automatische incasso, iDeal of overschrijving. De keuze is aan jou.

De creditcard heeft nog meer kenmerken. Je kan bijvoorbeeld contactloos betalen, sparen voor Air Miles en geld sparen. Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Dan staat ICS 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor je klaar. Dat geeft je een veilig gevoel.

Voorwaarden

Om de creditcard aan te kunnen vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Netto-inkomen van minimaal € 1.150
 • Nederlands paspoort of permanente verblijfsvergunning
 • Normale kredietwaardigheid (geen hoge schulden of betalingsachterstanden)

Als je hieraan voldoet, kan je de creditcard aanvragen. Daarvoor heb je je burgerservicenummer (BSN), loonstrook, bankrekeningnummer en de gegevens van je woonlasten nodig. Wanneer je deze hebt aangeleverd, is er een 10 dagen levertijd.

Belangrijkste kenmerken

 • € 29,95 jaarlijkse kosten
 • Minimum inkomen van € 1.150
 • Maximale bestedingslimiet van € 5.000
 • 180 dagen verzekerd

2. Visa World Card

De Visa World Card is een creditcard die wordt uitgegeven door ICS. Deze reguliere creditcard is ’s wereld meest geaccepteerde betaalmiddel. Je kan er online en fysiek mee betalen in meer dan 200 landen. Je hebt een maximum bestedingslimiet van € 5.000, je aankopen zijn 180 dagen verzekerd en je ontvangt aanvullende verzekeringen. ICS staat daarnaast 24/7 voor je klaar.

 • Kosten: € 39,95

Kosten, bestedingslimiet en functies

Voor de Visa Wold Card betaal je jaarlijks € 39,95. De kaart heeft een bestedingslimiet van € 1.000 tot € 5.000. Het limiet is afhankelijk van jouw financiële situatie. Je kan er zowel contactloos als met een pincode mee betalen. Bovendien zijn alle aankopen 180 dagen verzekerd en krijg je aflevergarantie. Ook profiteer je van aanvullende verzekeringen als de reisongevallenverzekering en vluchtvertragingverzekering. Ook deze kaart is dus ideaal voor mensen die vaak en veel reizen.

Je transactieoverzicht, bestedingsruimte en eventuele extra aanbiedingen zie je in de Mijn ICS-app voor mobiele telefoons en tablets. Daar ontvang je ook maandelijks je rekeningoverzicht. Deze betaal je achteraf binnen 21 dagen met iDeal, overschrijving of automatische incasso.

Met de Visa World Card kan je ook geld sparen tegen 0,5% rente. Bij vragen en problemen staat ICS ook bij deze kaart 24 uur per dagen en 7 dagen in de week voor je klaar.

Voorwaarden

Wanneer je interesse hebt in de Visa World Card, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Voldoe je hier niet aan? Dan is het in de meeste gevallen niet mogelijk de creditcard te ontvangen.

 • Netto-inkomen van minimaal € 1.150
 • Nederlands paspoort of permanente verblijfsvergunning
 • Positieve kredietwaardigheid na BKR-toetsing

Als je aan deze kenmerken voldoet, kan je de kaart bij ICS aanvragen. Je geeft je standaard persoonsgegevens, BSN, een Nederlandse loonstrook, IBAN-nummer en de gegevens van je woonlasten door. De levertijd van de kaart is 10 dagen.

Belangrijkste kenmerken

 • € 39,95 jaarlijkse kosten
 • Minimum inkomen van € 1.150
 • Maximale bestedingslimiet van € 5.000
 • 180 dagen verzekerd

3. Flying Blue American Express Gold Card

De Flying Blue American Express Gold Card is een creditcard van American Express. Deze kaart is ontwikkeld voor mensen die veel reizen en is één van de duurste creditcards. Je hebt geen bestedingslimiet, ontvangt talloze reisvoordelen, spaart Miles en Experience Points en je aankopen zijn 180 dagen verzekerd met 90 dagen geld-terug-garantie.

 • Kosten: € 198,00

Kosten, bestedingslimiet en functies

Voor de Flying Blue American Express Gold Card betaal je maandelijks € 16,50. Dit komt uit op een jaarlijkse bijdrage van € 198,00. Daarmee is dit één van de duurste creditcards. Het eerste jaar ontvang je wel 50% korting.

Deze kaart heeft een persoonlijk bestedingslimiet. Wanneer je veel wereldwijde betalingen uitvoert, kan dit handig zijn. Daarnaast is deze creditcard aantrekkelijk voor mensen die veel reizen, bijvoorbeeld met het vliegtuig. Je ontvangt namelijk veel reisvoordelen. Voor iedere euro die je uitgeeft aan een vlucht ontvang je minimaal 1 zogeheten Mile. Ook spaar je Experience Points (XP). Daarnaast profiteer je van onder meer een uitgebreide reisverzekering en annuleringsverzekering.

Als je deze Gold Card hebt, ontvang je ook een aankoopverzekering van 180 dagen met 90 dagen geld-terug-garantie. Bovendien krijg je een welkomstbonus, wat altijd mooi meegenomen is. Je kan uiteraard ook contactloos betalen met deze kaart. De aankopen die je doet, betaal je maandelijks terug via een automatische incasso of handmatige overboeking.

Voorwaarden

Ook bij deze kaart moet je natuurlijk aan een aantal eisen voldoen als je ‘m wil aanvragen. Deze eisen zijn:

 • Minimum bruto jaarinkomen van € 20.000
 • Geldig identiteitsbewijs of paspoort
 • Geen negatieve BKR-registratie

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kan je de nieuwe card aanvragen bij American Express. Je moet 18 jaar of ouder zijn en over een Nederlands woonadres beschikken. Vul de verdere benodigde gegevens in en ontvang de kaart binnen 10 dagen in huis.

Belangrijkste kenmerken

 • € 198,00 jaarlijkse kosten
 • Persoonlijk bestedingslimiet
 • Minimum jaarinkomen van € 20.000
 • 180 dagen verzekerd

4. Visa World Card Gold

De Visa Wold Card Gold is een uitgebreidere Visa-creditcard van ICS. De kaart is wereldwijd het meest geaccepteerde betaalmiddel in meer dan 200 landen. Je hebt een bestedingslimiet van € 5.000, ontvangt een aankoopverzekering van 365 dagen, ontvangt rente als je spaart en profiteert van reisvoordelen. ICS staat 24/7 voor je klaar.

 • Kosten: € 57,95

Kosten, bestedingslimiet en functies

De Visa World Card Gold is wereldwijd het meest geaccepteerde betaalmiddel. De kaart is iets duurder dan de normale creditcard. Je betaalt er jaarlijks € 57,95 voor. Het eerste jaar betaal je slechts € 39,95.

Het bestedingslimiet van de kaart is € 1.000 tot € 5.000. Dit is afhankelijk van je financiële situatie. ICS controleert dit en stelt deze vast. Je aankopen zijn 365 dagen en dus het hele jaar verzekerd. Dit is het grootste voordeel van deze kaart, omdat dit langer is dan bij de meeste creditcards.

Het beheer van de creditcard regel je via de app Mijn ICS, beschikbaar voor mobiele telefoons en tablets. Daar zie je je transacties, bestedingsruimte en eventuele extra aanbiedingen in. Ook ontvang je daar je maandelijks rekeningoverzicht. Deze moet je binnen 21 dagen terugbetalen. Dit kan via automatische incasso, overschrijving of iDeal. Dat is aan jou.

Met de Visa World Card Gold spaar je tevens geld met 0,5% rente, kan je contactloos betalen en profiteer je van een hulpverleningsverzekering, reisongevallenverzekering, vluchtvertragingsverzekering en bagagevertragingsverzekering. ICS is 24 uur per dagen, 7 dagen in de week bereikbaar. Als je vragen hebt, staat er dus altijd iemand voor je klaar.

Voorwaarden

Wil je deze creditcard aanvragen? Dan moet je wederom aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • Netto-inkomen van minimaal € 1.150
 • Geen negatieve BKR-registratie
 • Nederlands paspoort of permanente verblijfsvergunning

Als je aan de gestelde eisen voldoet, kan je de creditcard aanvragen via ICS. Je moet minimaal 18 jaar of ouder zijn en geeft je woonadres, BSN, Nederlandse loonstrook en bankrekeningnummer door. De kaart ligt binnen 10 dagen op je mat.

Belangrijkste kenmerken

 • € 57,95 jaarlijkse kosten
 • Minimum inkomen van € 1.150
 • Maximale bestedingslimiet van € 5.000
 • 365 dagen verzekerd

5. Flying Blue American Express Silver Card

De Flying Blue American Express Silver Card is een goedkopere creditcard van American Express voor mensen die veel reizen. Je hebt geen bestedingslimiet, je aankopen zijn 90 dagen beschermd en je ontvangt verschillende reisvoordelen, zoals Miles en Experience Points, een aanvullende reis- en annuleringsverzekering en een aanvullende reisongevallenverzekering.

 • Kosten: € 75,00

Kosten, bestedingslimiet en functies

Als je op zoek bent naar een goedkopere creditcard met veel reisvoordelen, is de Flying Blue American Express Silver Card van American Express misschien wat voor je. Voor deze kaart betaal je jaarlijks € 75,00. Het eerste jaar is gratis.

Deze kaart heeft een persoonlijk bestedingslimiet. Als je veel wereldwijde aankopen doet, kan dit handig zijn. Alle aankopen die je doet zijn daarnaast 90 dagen verzekerd. Dit is minder lang dan veel andere creditcards, maar in de meeste gevallen ruim voldoende. Alle aankopen komen op een maandelijks rekeningoverzicht te staan. Je betaalt het openstaande bedrag terug via een automatische incasso of handmatige overschrijving.

Je profiteert van verschillende reisvoordelen. De kaart is dan ook geschikt voor mensen die vaak wereldwijd reizen. Voor iedere euro die je uitgeeft aan vliegtickets ontvang je bijvoorbeeld 0,8 Mile. Ook spaar je altijd Experience Points (XP) en krijg je onder meer een aanvullende reis- en annuleringsverzekering en aanvullende reisongevallenverzekering.

Voorwaarden

Als je deze creditcard wil aanvragen, moet je natuurlijk aan een aantal eisen voldoen. Dit zijn:

 • Minimum bruto jaarinkomen van € 20.000
 • Geen negatieve BKR-registratie
 • Geldig identiteitsbewijs of paspoort

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan vraag je de creditcard eenvoudig aan via American Express. Je moet 18 jaar of ouder zijn en geeft vervolgens je Nederlandse woonadres en verdere vereiste gegevens door. Als je dit hebt gedaan, ontvang je de kaart binnen 10 dagen.

Belangrijkste kenmerken

 • € 75,00 jaarlijkse kosten
 • Persoonlijk bestedingslimiet
 • Minimum jaarinkomen van € 20.000
 • 90 dagen verzekerd

Overzicht kenmerken van creditcards

Om het nog wat duidelijker voor je te maken, staan in de tabel hieronder de belangrijkste kenmerken van de genoemde creditcards. Dit zijn de jaarlijkse kosten, het vereiste minimum inkomen, je bestedingslimiet en de lengte van de aankoopverzekering. Zo kan je de verschillende creditcards snel met elkaar vergelijken, zodat je een geschikte keuze kan maken.

Jaarlijkse kostenMinimum inkomenBestedingslimietAankoopverzekering
Mastercard Classic€29,95Maandelijks €1.150€5.000180 dagen
Visa World Card€39,95Maandelijks €1.150€5.000180 dagen
Flying Blue American Express Gold Card€198,00Jaarlijks €20.000Persoonlijk180 dagen
Visa World Card Gold€57,95Maandelijks €1.150€5.000365 dagen
Flying Blue American Express Silver Card€75,00Jaarlijks €20.000Persoonlijk90 dagen

Hoe werkt een creditcard?

Met een creditcard kan je betalingen uitvoeren die je niet met een standaard Nederlandse betaalkaart kan doen. Wil je online een game aanschaffen? Dan is iDeal bijvoorbeeld vaak geen optie. Ook als je veel reist is een creditcard handig. Hotels, reisorganisaties en autoverhuurders vragen hier weleens naar. Soms kan je er zonder creditcard niet eens terecht. Het is daarom handig er één aan te schaffen.

Als je iets koopt, zit daar een aankoopverzekering bij. Dat is standaard bij creditcards. Dit betekent dat je aankoop is verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Ook ben je er met een creditcard van verzekerd dat het bestelde product geleverd moet worden. Is dat niet het geval? Dan kan je je geld terugvragen.

Wanneer je een creditcard gebruikt, gaat er niet gelijk geld van je rekening af. Je leent als het ware tijdelijk geld van een zogeheten creditcardverstrekker tot een maximum bestedingslimiet. Dit limiet kan je verruimen door geld naar je creditcard over te maken. Dan creëer je een positief saldo.

De betalingen die je in één maand uitvoert, worden uiteindelijk verzameld en in één keer van je betaalrekening afgeschreven. Betalen met een creditcard is daarom risicovoller dan betalen met een pinpas. Je hebt namelijk minder zicht op je uitgaven en kan zelfs geld uitgeven dat je helemaal niet hebt.

Hieronder staan de voordelen en nadelen van een creditcard op een rij. Zo kan je gelijk zien of de aanschaf van een creditcard voor jou een goede keuze is.

Voordelen

 • Wereldwijd betalingen doen
 • Aankoopverzekering
 • Betaling betwisten
 • Geld terug bij faillissement of annulering

Nadelen

 • Achteraf de kosten betalen

Creditcard aanvragen

Een creditcard aanvragen gaat niet zo makkelijk als het aanvragen van een betaalpas. Banken stellen strengere eisen en voorwaarden waaraan je moet voldoen. Als je hier niet aan voldoet, is het voor jou niet mogelijk om een creditcard aan te schaffen. Dan vinden zij bijvoorbeeld dat het financiële risico te groot is. Je kan namelijk een bedrag uitgeven dat je misschien helemaal niet hebt als je niet over voldoende inkomen beschikt.

Om het duidelijk voor je te maken, staan hieronder de eisen waaraan je minimaal moet voldoen om een creditcard te kunnen aanvragen:

 • Je hebt voldoende maandelijks inkomen (geen WW-uitkering)
 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt niet te veel schulden of openstaande leningen
 • Je beschikt over een betaalrekening

Conclusie

Uit ons onderzoek is gebleken dat Mastercard Classis de beste creditcard is. Deze kaart heeft de laagste jaarlijkse kosten van alle genoemde kaarten, namelijk € 29,95. Je kan ermee betalen in de meeste landen wereldwijd. Het bestedingslimiet is € 5.000, wat overeenkomt met de meeste creditcards. Daarnaast moet je een minimaal inkomen hebben van € 1.150. Ook dit is in lijn met of juist minder dan de andere creditcards. Je aankopen zijn 180 dagen verzekerd, ICS staat altijd voor je klaar én je ontvangt prettige reisvoordelen.

Voor de meeste Nederlanders biedt de Mastercard Classic voldoende mogelijkheden om alles te kunnen doen wat je maar wil. Wat uiteindelijk de beste creditcard voor jou is, hangt natuurlijk af van jouw wensen. Misschien wil je gespreid betalen of juist een uitgebreidere reisverzekering hebben. Vergelijk de verschillende creditcards daarom altijd voor je een beslissing neemt.

Veelgestelde vragen

Voor welke landen is een creditcard handig?

Creditcards zijn handig voor vrijwel ieder land. Het is een wereldwijd geaccepteerd betaalmiddel, waarmee je bijvoorbeeld een auto kan huren, een hotel kan betalen, maar ook een abonnement op Microsoft Word kan aanschaffen. Zelfs als je niet in het buitenland komt, kan het als Nederlander dus handig zijn een creditcard aan te vragen.

Wat is de goedkoopste creditcard?

De goedkoopste creditcard is de gratis creditcard van online bank Revolut. Dit is de Revolut Card, een mastercard. Als je de goedkoopste Visa-kaart wil, kom je al snel uit bij de ANWB Visa Classic Card voor € 24,95 per jaar. Deze is alleen voor ANWB-leden.

Kan ik een creditcard aanvragen zonder inkomenseis?

Ja, dat kan. Dan kom je uit bij een prepaid creditcard, zoals de ICS Go Card of Bunq Creditcard. Hierop stort je geld, zodat je je eigen bestedingslimiet bepaalt. Je hoeft hiervoor dus geen minimaal inkomen van zo’n € 1.200 te hebben en je betaalt ook geen rente over een uitstaand saldo.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • Dnb
 • Rijksoverheid
 • Website van Mastercard
 • Website van Visa
 • Website van American Express
Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland