De Beste Zakelijke Leningen voor Starters

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 9 minuten

Startende ondernemers kunnen met een zakelijke lening investeren in hun bedrijf, door bijvoorbeeld inventaris op te bouwen en machines aan te schaffen. Dit zijn investeringen waarmee starters een goede basis voor hun bedrijf kunnen creëren.Bij een zakelijke lening ontvang je in één keer een afgesproken bedrag. Je openstaande lening betaal je vervolgens terug binnen een bepaalde looptijd. Bovenop de aflossingskosten betaal je rente. Uiteindelijk betaal je dan meer geld dan je hebt ontvangen. Zakelijke leningen worden vaak alleen verstrekt aan bedrijven die minstens 1 tot 2 jaar actief zijn. Starters zijn daardoor vaak beperkt, maar kunnen net zo goed baat hebben bij een zakelijke financiering. Een zakelijke lening dient iedere ondernemer die wil groeien.

qeld logo

Qeld

Zakelijke lening voor starters

Op aanvraag

maandelijkse rente (v.a.)

Waarom een zakelijke lening afsluiten?

Met een zakelijke lening financier je bijvoorbeeld langlopende investeringen in je bedrijf. Je kan onder andere een inventaris opbouwen, bedrijfswagens aanschaffen en apparatuur kopen. Deze heb je mogelijk nodig om van de grond te komen als startende onderneming.

Vaak heb je zelf niet genoeg geld om deze bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Dan is een zakelijke lening een goede optie. Zonder kan het opstarten van je bedrijf langer duren of moet je je eigen vermogen inzetten om te kunnen beginnen. Dat is natuurlijk niet ideaal.

Als starter is het risico dat je niet kan terugbetalen vaak wel groter dan als je al een tijd actief bent en weet hoeveel omzet je draait. Dat is ook de reden dat veel aanbieders van zakelijke leningen niet met starters in zee gaan. Je moet er dan ook goed over nadenken of het voor jou als starter slim is om een zakelijke lening af te sluiten.

Een zakelijke lening starter afsluiten heeft al met al dus zowel voor- als nadelen. Wij hebben deze in het kort voor je op een rij gezet, zodat je snel kan zien of een zakelijke lening wat is voor jouw beginnende onderneming.

Voordelen

 • Vaste rentetarieven en een vaste looptijd
 • Je kan investeren in het bedrijf
 • Je ontwikkelt je sneller als ondernemer

Nadelen

 • Er komt veel bij kijken
 • Risico dat je niet kan terugbetalen
 • Er staat druk op de onderneming

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

9

9 uur onderzoek

7

Ervaringen onderzocht

3

Banken vergeleken

Zakelijke lening voor starters

In Nederland is maar één aanbieder van zakelijke leningen voor starters, namelijk Qeld. Wil je weten of deze aanbieder iets voor jou is? Lees dan verder. Wij zetten voor jou overzichtelijk op een rij wat de bedragen, looptijden, kosten en voorwaarden zijn. Ook leggen we voor je uit hoe je een zakelijke lening bij Qeld aanvraagt.

Qeld

De financiële instelling Qeld biedt leningen aan voor iedere ondernemer. Het maakt niet uit of je pas een paar maanden actief bent of al een hele tijd omzet draait. Als starter kan je hier dus ook terecht, maar alleen als je al wel even actief bent. Je kan er namelijk niet terecht zonder registratie bij de Kamer van Koophandel (KVK), maar er is geen minimum vereiste van het aantal maanden of jaren dat je al actief moet zijn.

Iedereen is dus vrij om een aanvraag bij Qeld in te dienen. Dit kan op de website en duurt maar 1 minuut. Als alles goed verloopt, staat het geld al binnen 24 uur op de rekening. Als starter kan je dan al snel investeren in het bedrijf.

 • Rente: Op aanvraag
 • Looptijd: 6 tot 18 maanden
 • Leenbedrag: €1.000 – €200.000

Bedragen, looptijden en rentepercentages

De leningen lopen van € 1.000 tot € 200.000 en de bijbehorende looptijden zijn 6 maanden, 12 maanden en 18 maanden. Deze looptijden zijn flexibel. Kan je een keer een hoger bedrag aflossen? Dan kan je bij Qeld dus boetevrij aflossen.

Wanneer je een lening afsluit, moet je deze natuurlijk terugbetalen. Bovenop de aflossingskosten per maand betaal je rente. Qeld geeft geen rentepercentages aan op de website, maar berekent de rente op basis van een risicoanalyse.

Is je bedrijf financieel gezond? Dan betaal je minder rente. Is het lenen van geld aan jou bedrijf een groter risico? Dan betaal je vaak juist meer rente. Voor starters zal de rente wegens het risico vaak hoog zijn.

Voorwaarden en lening aanvragen

Wil je een zakelijke lening aanvragen bij Qeld? Dan moet je aan de onderstaande eisen voldoen.

 • De leider van het bedrijf woont in Nederland
 • Het bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, vraag je simpelweg een offerte aan via de website. Dit duurt slechts 1 minuut. Deze offerte is kosteloos en vrijblijvend. Wanneer de aanvraag binnen is, ontvang je zo snel mogelijk een overzicht van de leenmogelijkheden. Ga je daarmee akkoord? Dan maakt Qeld het geld op werkdagen tot 17.00 uur nog op dezelfde dag naar je over.

Andere mogelijkheden voor lenen als startende ondernemer

Als startende ondernemer kan je dus niet zomaar bij iedere aanbieder van zakelijke leningen terecht. Gelukkig zijn er ook andere manieren om geld te lenen. Dit kan bijvoorbeeld via een microkrediet of MKB-krediet. Ook kan het via een financial lease.

De bedragen die je kan lenen als starter variëren van € 1.000 tot meer dan € 250.000. Ook zijn de looptijden bij de verschillende soorten leningen steeds weer anders. Hoeveel je uiteindelijk moet terugbetalen, hangt ook weer af van de aanbieder, de leenvorm, het geleende bedrag en de looptijd waarvoor je kiest.

De onderstaande vormen van lenen passen misschien beter bij jouw bedrijf dan een zakelijke lening. Om je meer informatie te geven over deze mogelijkheden, bespreken we ze hieronder in het kort. Wil je erachter komen wat het beste bij jou past? Lees dan verder.

Microkrediet

Een microkrediet is een kleine zakelijke lening van maximaal € 50.000. Deze kan je aanvragen bij Qredits, een kredietverstrekker speciaal gericht op ondernemers die goede begeleiding belangrijk vindt. Als je minder geld nodig hebt voor je investering, kan een microkrediet een optie voor je zijn.

Kosten en looptijden

Een microkrediet heeft een looptijd van 1 tot 10 jaar. Het geld betaal je af via een maandelijkse aflossing en rente. Op dit moment is de rente 9,75%. Dit is een vaste rente, wat betekent dat deze niet kan veranderen tijdens het afbetalen van je krediet. Ben je een sociale onderneming? Dan is de rente lager: 7,75%. Boetevrij vervroegd aflossen is bij beide rentes onder voorwaarden mogelijk.

Voor de screening van het ondernemersplan dat je moet aanleveren en de administratie betaal je kosten. De hoogte van dit bedrag hangt af van de hoogte van je krediet. Hieronder staat overzichtelijk in een tabel wat de kosten zijn.

Hoogte van de leningBehandelkosten
< €5.000 €275
€5.001 – €15.000€400
€15.001 – €35.000 €550
€35.001 – €50.0001,65% van de lening tot maximaal €750

Het kan natuurlijk zijn dat je tussendoor administratieve handelingen wil laten uitvoeren door Qredits. Voor het vrijgeven van zekerheden betaal je € 100. Wil je de afbetaling laten wijzigen? Dan kost dat je de eerste keer niets. Daarna wordt er per keer € 100 gerekend. De verwerking van iedere andere wijziging kost € 250 per keer.

Voorwaarden

Ook voor een microkrediet moet je aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je ingeschreven staan bij de KVK, zaken doen in Nederland, minimaal 18 jaar oud zijn, een goed ondernemersplan hebben en over ondernemingsvaardigheden als commercieel inzicht en doorzettingsvermogen beschikken.

Hoe vraag je een microkrediet aan?

Wil je een bedrijfslening aanvragen? Dan vraag je de microkrediet aan via de website van Qredits. Daar vul je alle benodigde persoonlijke gegevens en bedrijfsgegevens in. Daarna maakt een bedrijfsadviseur een afspraak met je om bij jou of op de zaak langs te komen. Het is ook mogelijk om te videobellen.

Tijdens dit gesprek met de adviseur worden je ondernemingsplan en kredietaanvraag besproken. Zijn jullie erover uit? Dan kan de definitieve overeenkomst worden opgesteld. Als je deze hebt getekend, staat het geld binnen 1 tot 5 werkdagen op je rekening.

microkrediet

MKB-krediet

Startende ondernemers komen ook in aanmerking voor het MKB-krediet, een zakelijke lening voor starters en bestaande ondernemers in het midden- en kleinbedrijf dat wederom wordt aangeboden via Qredits. Dit krediet kent een minimum van € 50.000 en een maximum van € 250.000. Als een microkrediet niet voldoende is, is dit mogelijk een passende optie voor je.

Kosten en looptijden

Over het aflossen van het krediet betaal je rente. Deze rente is 9,75%. Ook in dit geval geldt: ben je een sociale ondernemer? Dan is de rente 7,75%. Je kan onder voorwaarden boetevrij extra aflossen.

Voor het behandelen van je aanvraag voor een MKB-krediet betaal je behandelkosten. Deze zijn 1,5% van je lening. Vraag je € 60.000 aan? Dan betaal je daarvoor € 900 aan behandelkosten.

Voor het MKB-krediet kan je gebruikmaken van de BMKB-borgstelling. Simpel gezegd kan je daarmee meer lenen bij de bank dan je op basis van je onderpand zou krijgen. Maak je gebruik van de BMKB-borgstelling? Dan betaal je één keer borgstellingsprovisie, wat een vast rentepercentage is tussen de 3,9% en 5,85%, afhankelijk van de looptijd van je krediet.

Net als bij een microkrediet worden er ook kosten gerekend voor administratieve handelingen voor je MKB-krediet. Deze zijn hetzelfde. Het vrijgeven van zekerheden kost je dus € 100. Het wijzigen van je afbetalingsproces is de eerste keer kosteloos, maar kost daarna € 100 per keer. Ten slotte betaal je voor iedere andere wijziging € 250.

Voorwaarden

Wil je als startende onderneming een aanvraag doen voor het MKB-krediet? Dan moet je allereerst ingeschreven staan bij de KVK. Daarnaast moet je een aantal documenten aanleveren, zoals een volledig ondernemingsplan mét een financieel plan. Ook heeft Qredits een kopie van de laatste aangifte inkomstenbelasting nodig. Wanneer dit relevant is, vragen ze ook nog om een concept van je huur-, koop- of franchisecontract.

Hoe vraag je een MKB-krediet aan?

De aanvraag van een MKB-krediet gaat op dezelfde manier als die van een microkrediet. Je vult dus eerste de gevraagde persoonlijke gegevens en bedrijfsgegevens in op de website. Daarna neemt een adviseur contact met je op om een fysiek of online gesprek met je in te plannen.

Tijdens het gesprek neemt de adviseur samen met jou je ondernemingsplan en kredietaanvraag door. Als jullie deze beide goedkeuren, kan je de definitieve overeenkomst ondertekenen. Daarna heb je binnen 1 tot 5 dagen het geld binnen.

MKB krediet

Financial lease

Bij een financial lease kan je zakelijk onder andere een auto, machines en apparatuur leasen voor je bedrijf. Je bent dan direct eigenaar van de auto en betaalt deze later af. Ook startende ondernemers kunnen dit doen om sneller te kunnen investeren en een snellere start te maken.

Kosten en looptijden

De kosten van een financial lease zijn opgebouwd uit drie factoren: eigen inbreng van geld, looptijd en slottermijn. Voor deze leenvorm heb je een onderpand nodig, net als bij een hypotheek op een woning, en het aangeschafte product wordt daarvoor gebruikt.

Je kan in eerste instantie geld inleggen om het product al deels te betalen. Dat is de eigen inbreng van geld. Daarna moet je het resterende bedrag afbetalen. Daarvoor betaal je maandelijks een bedrag met daarboven op een afgesproken rentepercentage.

De hoogte van de rente is afhankelijk van de looptijd die je kiest. Daarnaast is de rente anders bij iedere aanbieder. Naast rente kunnen ook administratieve handelingen voor extra kosten zorgen.

Voorwaarden

Je kan financial leases bij verschillende aanbieders aanvragen, zoals FinancialLease.nl, Beequip en ZZPLease. De voorwaarden en mogelijkheden zijn afhankelijk van de aanbieder waarvoor je kiest. Wel moet je altijd ingeschreven staan bij de KVK.

Conclusie

Voor starters is het dus niet makkelijk om aan een zakelijke lening te komen. Dit komt doordat het risico groter is dat je deze niet kan terugbetalen. Je weet namelijk nog niet wat je minimale omzet is. Wil je toch geld lenen? Dan zijn daar nog steeds voldoende mogelijkheden voor.

Qeld is de enige aanbieder van zakelijke leningen die werkt met beginnende bedrijven. In tegenstelling tot andere aanbieders is het bij hen geen harde eis om minimaal 6 maanden tot meer dan 1 jaar actief te zijn om een lening aan te vragen. Ben je er zeker van dat een zakelijke lening voor jou de juiste keuze is? Dan kan je bij Qeld goed terecht.

Starters hebben meer mogelijkheden dan alleen een zakelijke lening. Zo kan je aanspraak maken op een microkrediet of MKB-krediet. Ook heb je de optie om een financial lease te nemen. Veel om uit te kiezen dus!

Wil je zakelijk geld lenen? Dan komt daar dus veel bij kijken. Wat uiteindelijk de passende financiering is voor jouw bedrijf, hangt af van verschillende factoren en je financiële mogelijkheden. Je uiteindelijke keuze is aan jou.

Veelgestelde vragen

Kan ik als startende ondernemer ook doorlopend geld lenen?

Doorlopend geld opnemen is mogelijk bij een zakelijk krediet, zoals een rekening courant krediet. Je kan dan tot een afgesproken maximum geld opnemen wanneer en hoeveel jij wil. Je betaalt dan alleen een rente over het opgenomen bedrag. Zakelijke kredieten worden echter vaak niet verstreken aan starters. Als beginnend ondernemer kom je dan al snel uit bij een flexibel krediet van Qredits.

Ik wil een lening afsluiten zonder BKR-registratie of jaarcijfers. Kan dat?

Als starter is dit in principe niet mogelijk. Het is mogelijk om zonder BKR-toetsing of jaarcijfers een zakelijke lening af te sluiten bij Floryn en BridgeFund, maar daarvoor moet je minstens 6 maanden tot 1 jaar actief zijn. Hier (link) lees je meer over de mogelijkheden voor zakelijke leningen zonder jaarcijfers en BKR-registratie.

Kan ik als zzp’er een zakelijke lening aanvragen?

Ja, als zelfstandige onderneming kan je een zzp lening aanvragen. Dit kan niet bij iedere aanbieder, maar Qeld, Swishfund en Rabobank bieden wel leningen aan voor zzp’ers. Wil je meer weten over je mogelijkheden als zelfstandige? Dan kan je daar hier (link) meer over lezen.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland