De Beste Zakelijke Leningen voor Zzp’ers

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 10 minuten

Niet alleen eenmanszaken en bv’s hebben baat bij leningen. Ook zzp’ers kunnen door middel van een zakelijke lening investeren om zichzelf als zelfstandige te ontwikkelen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe laptop nodig of wil je je voorraad uitbreiden? Dan kan je daar met een lening in investeren. Met een zakelijke lening ontvang je geld dat je later terugbetaalt binnen een afgesproken tijd.

qeld logo

Qeld

Zakelijke lening voor zzp’ers

Op aanvraag

maandelijkse rente (v.a.)

Swishfund

Swishfund

Zakelijke lening voor zzp’ers

1,00%

maandelijkse rente (v.a.)

BridgeFund

Bridgefund

Zakelijke lening voor zzp’ers

0,70%

maandelijkse rente (v.a.)

rabobank logo

Rabobank

Zakelijke lening voor zzp’ers

Op aanvraag

maandelijkse rente (v.a.)

Ben jij zelfstandig ondernemer en denk je erover na om een zakelijke lening aan te vragen? Lees dan hieronder verder bij welke aanbieders je terecht kan. Verderop bespreken we ook nog enkele andere mogelijkheden om als zzp’er geld te lenen.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

8

8 uur onderzoek

18

Ervaringen onderzocht

4

Banken vergeleken

Wat zijn de beste zakelijke leningen voor zzp’ers?

In Nederland kan je als zzp’er slechts bij een aantal aanbieders terecht voor een zakelijke lening. Een aantal van de bekendste zijn Qeld, Swishfund en Rabobank. Deze aanbieders zetten wij voor jou overzichtelijk op een rij, zodat jij kan zien welke het beste past bij jouw persoonlijke voorkeuren. Daarbij kijken wij onder andere naar de bedragen, looptijden, aflossingsmogelijkheden en voorwaarden.

Wil je weten welke aanbieder past bij jouw persoonlijke situatie? Neem dan de onderstaande informatie door. Wij hebben het overzichtelijk voor je gemaakt.

1. Qeld

De financiële instelling Qeld biedt zakelijke leningen aan iedereen, dus ook aan een zelfstandig ondernemer of startende zzp’er. Qeld wil het voor (zelfstandig) ondernemers sneller en eenvoudiger maken om flexibel leningen aan te vragen. Het aanvragen van een lening kost dan ook slechts 1 minuut. Ben je het eens met de offerte? Dan wordt het geld diezelfde dag nog overgemaakt naar je rekening. Snel geld nodig? Dan zit je bij Qeld dus goed.

 • Rente: Op aanvraag
 • Looptijd: 6 tot 18 maanden
 • Leenbedrag: €1.000 – €200.000

Bedragen, looptijden en kosten

Je kan bij Qeld minimaal € 1.000 en maximaal € 200.000 lenen. Deze bedragen kan je afbetalen in 6 maanden, 12 maanden of 18 maanden. Deze looptijden zijn flexibel, wat betekent dat je je niet strak hoeft te houden aan deze tijden. Wil je sneller afbetalen? Dat is dan ook zeker mogelijk.

De rente die je betaalt over de afgesloten lening, wordt bepaald aan de hand van een risicoanalyse. Daarmee bepaalt Qeld hoe groot het economisch risico is dat zij de lening niet terugbetaalt krijgen. Sta je er goed voor? Dan is de rente vaak lager dan wanneer je er minder goed voor staat.

Alles bij elkaar betaal je bij Qeld iedere maand dezelfde gebruiks- en aflossingskosten, zodat je weet waar je aan toe bent. Wil je weten hoeveel deze kosten voor jou zullen zijn? Dan kan je het hulpmiddel op hun website gebruiken.

Voorwaarden en lening aanvragen

Wil je een zzp lening aanvragen bij Qeld? Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

 • Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)
 • Je woont in Nederland

Voldoe je aan deze eisen? Dan verloopt het proces snel en gemakkelijk. Via de website van Qeld vraag je in 1 minuut een offerte aan door de benodigde gegevens in te vullen. Het bedrijf reageert daar zo snel mogelijk op met een passende, vrijblijvende offerte. Ga je met deze offerte akkoord? Dan maken zij op werkdagen tot 17.00 uur het geld meteen aan je over.

2. Swishfund

Bij kredietverstrekker Swishfund kan je terecht voor verschillende zakelijke leningen. Als zzp’er hoef je hen alleen een transactieoverzicht van je zakelijke rekening te geven. 24 uur na je aanvraag doen ze een voorstel en binnen 3 dagen staat het geld vervolgens op je rekening.

 • Rente: Vanaf 1,0% per maand
 • Looptijd: 3 tot 24 maanden
 • Leenbedrag: €3.000 – €1.000.000

Bedragen, looptijden en kosten

Swishfund biedt leningen aan van € 3.000 tot € 1.000.000. Bij hen is er dus ruime keuze in de bedragen. Deze zakelijke leningen kan je afbetalen met looptijden van 3 maanden tot 24 maanden.

De rente die je over je lening betaalt begint bij 1,0% per maand. Het afbetalen kan op twee manieren, namelijk via een dagelijkse incasso of middels een percentage van de omzet. Dat laatste noemen ze ook wel pinafroming en werkt als volgt: je betaalt de lening terug door een vast percentage van je pinomzet af te staan. Lopen de zaken de ene dag goed? Dan betaal je meer. Lopen de zaken nu weer wat minder? Dan betaal je ook minder.

Voorwaarden zakelijke lening aanvragen

Wil je een zakelijke lening aanvragen bij Swishfund? Dan moet je voldoen aan de onderstaande eisen.

 • Minimale omzet van € 50.000 het afgelopen jaar
 • 1 jaar geregistreerd staan bij de KVK
 • Afgelopen 3 jaar niet failliet gegaan
 • Nederlandse zakelijke bankrekening
 • Laatste 3 maanden niet meer dan 3 vorderingen via incassobureau

Swishfund stelt daarmee strengere eisen dan Qeld. Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kan je een vrijblijvende aanvraag doen via hun website. Wanneer je alle benodigde gegevens hebt doorgegeven, ontvang je binnen 24 uur een offerte. Na deze 24 uur neemt een werknemer van Swishfund contact met je op om de berekende kredietruimte te bespreken. Is alles in orde? Dan maken ze het geld naar je over en staat het binnen 3 dagen op je rekening.

3. Bridgefund

Online platform BridgeFund heeft al meer dan 5.000 ondernemers geholpen aan een lening zonder tussenkomst van een bank. Ondernemers stellen geld beschikbaar aan BridgeFund in ruil voor rendement. Andere ondernemers, waaronder eenmanszaken/zzp’ers kunnen dit geld vervolgens lenen om te investeren in hun bedrijf. Dit regel je in slechts 5 minuten online en het geld staat al binnen 24 uur op je rekening.

 • Rente: Vanaf 0,7% per maand
 • Looptijd: 6 tot 24 maanden
 • Leenbedrag: €5.000 – €250.000

Bedragen, looptijden en kosten

De looptijden van BridgeFund variëren van 6 maanden tot 24 maanden. De leningen die je kan aanvragen beginnen bij € 5.000 en gaan door tot een maximum van € 250.000. Wil je eerder aflossen? Dat is mogelijk en wordt zelfs beloond met korting.

Deze lening moet uiteraard worden afbetaald. Daarbovenop betaal je rente. Deze rente is minimaal 0,7% per maand. Hoe gezonder je bedrijf is, hoe lager de rente is die je moet betalen.

Voorwaarden en lening aanvragen

Als je als zzp’er een zakelijke lening bij BridgeFund wil aanvragen, moet je aan de volgende eisen voldoen:

 • Actuele financiële data
 • KVK-registratie
 • Minimaal 1 jaar actief
 • Een zakelijke bankrekening
 • Minimaal € 50.000 jaarlijkse omzet

Als je hieraan voldoet, kan je binnen 5 minuten via de website van BridgeFund een aanvraag doen. Je geeft aan wat je financieringsbehoefte is, vult je bedrijfsgegevens in en rond de aanvraag af door je recente zakelijke banktransacties in te vullen. Op basis van een analyse doet het platform vervolgens een voorstel voor een lening. Als je daarmee akkoord gaat, staat het geld binnen 24 uur op je rekening.

4. Rabobank

Rabobank is één van de grootste banken van Nederland en biedt naast persoonlijke leningen ook zakelijke leningen aan voor zzp’ers. De bank wil het mogelijk maken om te investeren in je onderneming en kijkt daarbij naar jouw financiële mogelijkheden. Dit doen zij door uitgebreid naar je financiën en plannen te kijken en door een persoonlijk gesprek aan te gaan.

 • Rente: Op aanvraag
 • Looptijd: wordt afgestemd
 • Leenbedrag: tot €1.000.000

Bedragen, looptijden en kosten

Bij Rabobank kan je tot maximaal € 1.000.000 lenen tegen een vaste rente. Deze rente wordt op maat vastgesteld. Boven de € 1.000.000 kan je kiezen tussen een vaste rente of variabele rente. Wat de hoogte van je rente is, is afhankelijk van je financiële gezondheid. De looptijd komt in beeld zodra je een vrijblijvende aanvraag hebt gedaan via de website.

Naast aflossingskosten en rente betaal je bij Rabobank ook aansluitkosten. Deze kosten beginnen bij € 350 en kunnen oplopen tot € 2.250. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de hoogte van je lening, de manier waarop je de aanvraag hebt ingediend en de manier waarop je jaarcijfers hebt aangeleverd.

Voorwaarden zakelijke lening aanvragen

Wil je zakelijk als zzp’er geld lenen bij Rabobank? Dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wat deze zijn, staat hieronder.

 • Je staat geregistreerd bij de KVK
 • Je moet je transactiegegevens via een MT940-bestand aanleveren

Voldoe je aan deze eisen? Dan kan je ervoor kiezen een gesprek aan te gaan met één van de medewerkers van Rabobank. Wil je je financiering liever zo snel mogelijk regelen? Dan kan je op de website van Rabobank een aanvraag indienen. Dit duurt 15 tot 20 minuten.

Voor de aanvraag dien je je winst, omzet en afschrijvingen van het afgelopen jaar door te geven. Daarnaast koppel je je transactiegegevens van alle relevante betaalrekeningen. Vervolgens krijg je gelijk inzicht in de geschatte rente, looptijd en productvorm. Daarna vul je de aanvraag aan met extra documenten en gegevens die Rabobank nog van je nodig heeft.

Vervolgens neemt de bank contact met je op om een persoonlijk gesprek aan te gaan. Dit is een videogesprek. Tijdens dit gesprek bespreek je samen met een adviseur waarom je zakelijk geld wilt lenen. Zo kan deze een goede inschatting maken van je doeleinden.

Op basis van je gegevens controleert Rabobank of je beschikt over een positief eigen vermogen. Dit doen zij onder andere door je BKR-registratie te bekijken. Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan kunnen ze je aanvraag afwijzen.

Ben je het eens met de uiteindelijke offerte en verliep het gesprek met de adviseur goed? Dan heb je het geld vaak binnen twee werkdagen binnen.

Waarom geld lenen als zzp’er?

Om geld te verdienen als zzp’er heb je misschien een laptop of bestelbus nodig. Denk ook aan gereedschappen of andere bedrijfsmiddelen die je bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om je diensten te kunnen aanbieden en producten te maken. Vergeet daarnaast ook niet de kosten die komen kijken bij een zakelijke verbouwing en het aanvullen van je voorraad.

De kosten voor deze middelen heb je mogelijk niet op je rekening staan. Dan kan een zakelijke lening voor jou als zzp’er de oplossing bieden om je bedrijf mee te ontwikkelen of laten groeien. Aan een lening afsluiten als zzp’er zitten zowel voordelen als nadelen. Wat deze zijn, hebben wij hieronder kort voor je op een rij gezet.

Voordelen

 • Investeren is gelijk mogelijk
 • Vaste rente en termijnen
 • Sneller aflossen is mogelijk

Nadelen

 • Risico’s als je niet kan terugbetalen
 • Je moet aan veel eisen voldoen
 • Lenen legt druk op je werk als zzp’er

Andere mogelijkheden voor geld lenen zzp

Nederland kent dus maar een paar aanbieders van zakelijke leningen voor zpp’ers. Wel zijn er verschillende andere manieren waarop je aan geld kan komen voor je zakelijke investeringen. Dit kan bijvoorbeeld met een microkrediet of door een persoonlijke lening af te sluiten. Hoe dit werkt en of deze opties iets voor jou zijn, ontdek je hieronder.

Microkrediet

Een microkrediet is een lening van maximaal € 50.000 voor bedrijven met 250 medewerkers of minder. Daaronder vallen ook zelfstandig ondernemers. Deze kleinere leningen worden aangeboden door Qredits, een kredietverstrekker voor ondernemers. De looptijd van dit krediet is 1 tot 10 jaar en je betaalt je lening maandelijks terug met rente.

Niet alleen zzp’ers, maar ook startende ondernemers kunnen van een microkrediet gebruikmaken. Om daarvoor in aanmerking te komen, vraagt Qredits om onder andere een ondernemingsplan en financieel plan. Qredits geeft je vervolgens de financiële ruimte om te investeren en doet dit middels advies op maat en begeleiding door een ervaren coach.

De huidige rente bij een microkrediet is 9,75%. Ben je een sociale ondernemer? Dan is je rente lager, namelijk 7,75%. Wil je sneller aflossen dan de afgesproken looptijd? Dan kan dat onder bepaalde voorwaarden zonder boete.

microkrediet zzp

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor privé uitgaven, maar als zzp’er kan je deze ook inzetten voor zakelijke doeleinden. Je bent namelijk als zelfstandige zowel verantwoordelijk voor je persoonlijke als zakelijke financiën. Wil je privé en zakelijk niet per se gescheiden houden? Dan ben je vrij om het geld van een persoonlijke lening niet te gebruiken voor privé uitgaven of privé doeleinden, maar voor zakelijke doeleinden.

Persoonlijke leningen kan je bij veel verschillende aanbieders aanvragen, zoals bij ABN AMRO, Rabobank, ING, Independer, Santander en Nationale Nederlanden. Er is ruime keuze in aanbieders van financiële steun.

Een persoonlijke lening afsluiten werkt vrijwel op dezelfde manier als het afsluiten van een zakelijke lening. Je bepaalt het bedrag dat je nodig hebt en betaalt dit terug binnen de vastgestelde looptijd aan de hand van maandelijkse aflossingen en rente.

persoonlijke lening zzp

Financial lease

Lenen is niet altijd een optie. Is dit het geval? Dan is een financial lease misschien iets voor jou. Dit is een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat middel zelf het onderpand is. Daarmee kan je onder andere machines, apparaten en voertuigen aanschaffen. Je bestelt je bedrijfsmiddel waar jij dat wil en regelt de lease vervolgens via de aanbieder. Daar betaal je vervolgens een vast maandbedrag voor, bestaande uit de aflossing en rente.

Een zakelijke lease kan je bij verschillende aanbieders aanvragen, waaronder FinancialLease.nl, Rabobank, 123Lease, abcfinance en ING. De specifieke voorwaarden en mogelijkheden zijn te vinden op de websites van de aanbieders.

Conclusie

Voor een zakelijke lening als zzp’er kan je volgens onze test bij Qeld vaak het best terecht. Je hebt het geld vaak binnen 24 uur binnen, waardoor je al snel kan investeren in je onderneming. Daarnaast stelt deze financiële instelling maar een paar eisen om een lening aan te kunnen vragen en kan je zowel kleine leningen vanaf € 1.000 als grote leningen tot € 200.000 aanvragen, waarmee je als zzp’er voor investeringen vaak al een heel eind komt.

Zakelijk geld lenen kan op verschillende manieren. Misschien heb je voldoende aan een microkrediet of spreekt een lease je meer aan. Mogelijk kan een persoonlijke lening juist een uitkomst bieden. Uiteindelijk hangt het type lening dat bij jou past af van je doeleinden en persoonlijke situatie.

Veelgestelde vragen

Kan ik als startende zzp’er geld lenen?

Veel kredietverstrekkers en aanbieders eisen financiële gegevens van je onderneming om te zien hoe financieel gezond je bent. Per geldverstrekker verschillen echter de eisen waaraan je moet voldoen. Als starter kan je bijvoorbeeld onder andere bij Qeld terecht, maar ook een microkrediet is een optie. Als starter kom je dus voor minder mogelijkheden in aanmerking, maar er zijn voldoende opties om toch van start te gaan.

Zijn er ook mogelijkheden om doorlopend geld op te nemen?

Ja, dit kan je doen door middel van een zakelijk krediet. Bij een zakelijk krediet krijg je een kredietlimiet waarvan je naar behoefte geld kunt opnemen. Je betaalt rente over het opgenomen gedeelte. Er staat dus geld voor je klaar op de bank en je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je geld daarvan opneemt. Voorheen kon dit ook met een doorlopend krediet, maar dit is nu niet meer mogelijk.

Kan ik zonder vast inkomen een zakelijke lening ontvangen?

Als zelfstandig ondernemer heb je nooit een daadwerkelijk vast salaris. Toch kan je in aanmerking komen voor een lening als je in ieder geval een bepaald bedrag verdiend met je eigen onderneming. Kredietverstrekkers eisen vaak dat je minimaal € 50.000 aan jaaromzet maakt. Als je hieraan voldoet, maar je inkomen daarboven varieert, kan je vaak een lening ontvangen. Het is vaak het beste om schommelingen verder te bespreken met je mogelijke kredietverstrekker om risico’s te voorkomen.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland