Top 5: Beste kinderspaarrekening

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 10 minuten

Als je kinderen hebt, kan je als ouder voor hen een kinderspaarrekening openen. Dit is een spaarrekening voor kinderen tot 18 jaar oud. Hierop kan je geld voor hen sparen en kunnen ze hun eigen zakgeld storten. Zo leren ze met geld omgaan en kunnen ze sparen voor leuke dingen.

Verschillende aanbieders hebben een spaarrekening voor kinderen. Het openen van een kinderspaarrekening is gratis. De voorwaarden en mogelijkheden van de kinderspaarrekening verschillen wel per bank. Daarom hebben wij voor jou uitgezocht wat de beste kinderspaarrekening tot 18 jaar oud is. Daarbij hebben we gelet op alle opties die voor ouders en kinderen van belang zijn.

triodos logo

Triodos Bank

Kinderspaarrekening

2,25%

Nederlandse vlag
argenta logo

Argenta

Kinderspaarrekening

2,25%

belgische vlag
abn logo

ABN AMRO

Kinderspaarrekening

1,65%

Nederlandse vlag
rabobank logo

Rabobank

Kinderspaarrekening

2,00%

Nederlandse vlag
asn logo

ASN Bank

Kinderspaarrekening

1,90%

Nederlandse vlag

Wil je weten wat de beste spaarrekening voor je kind is? Lees dan hieronder wat onze bevindingen zijn.

Voor dit overzicht hebben wij onder meer gelet op de verschillende rentetarieven, de mogelijkheden en het aanmeldingsproces. Onze top 5 beste kinderspaarrekeningen staat hieronder voor je op een rij.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

10

14 uur onderzoek

21

Ervaringen onderzocht

8

Aanbieders vergeleken

1. Triodos Kinder Toekomst Plan

Triodos Bank is een duurzame Nederlandse online bank. De bank biedt verschillende rekening aan voor particulieren en ondernemers. Voor kinderen is er Triodos Kinder Toekomst Plan. Dit is een gratis spaarrekening die kan worden geopend voor kinderen tussen 0 en 11 jaar oud. Ouders kunnen er geld naar overboeken en het bedrag komt in handen van het kind zodra deze 18 jaar is.

 • Spaarrente: 2,25%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

Triodos Kinder Toekomst Plan is een vrij opneembare spaarrekening voor kinderen tot 18 jaar oud. Je hoeft geen bankrekening van Triodos Bank te hebben om de kinderspaarrekening te kunnen openen. De spaarrekening kan alleen door ouders en/of wettelijk vertegenwoordigers worden geopend vóór de 12e verjaardag van het kind. Daarna kan er nog wel geld op de kinderspaarrekening worden gestort of vanaf worden gehaald. Het geld komt vrij zodra het kind 18 jaar is geworden.

Iedereen kan geld op de spaarrekening storten. Opa’s en oma’s en andere familieleden kunnen dus ook geld sparen voor je kind. Ook is het mogelijk om iedere periode een vast bedrag naar de kinderspaarrekening over te maken. Dat doe je door een automatische spaaropdracht in te stellen. Zo spaar je eenvoudig en zonder moeite een mooi bedrag bij elkaar voor je kind.

Als je Triodos Kinder Toekomst Plan voor je kind opent en € 100 of meer op de rekening stort, ontvang je een welkomstcadeau van Triodos Bank. Je kan kiezen uit een bedrag van € 10,00 of het prentenboek Scheten uit de schoorsteen, dat gaat over klimaatverandering.

De opgebouwde rente wordt jaarlijks op 1 januari uitgekeerd. Bovendien is het goed om te weten dat het geld op de kinderspaarrekening onder de dekking van het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Als Triodos Bank failliet gaat, worden tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en per bank gedekt.

Belangrijkste kenmerken

 • Spaarrekening voor kinderen tussen 0 en 11 jaar oud
 • Het geld komt vrij op de 18e verjaardag van het kind
 • Alleen ouders/wettelijke vertegenwoordigers kunnen de spaarrekening openen
 • Iedereen kan geld op de spaarrekening storten

2. Argenta Jongeren Spaarrekening

Argenta is een Belgische bank met verschillende spaarproducten voor particulieren. Voor kinderen heeft de bank de Argenta Jongeren Spaarrekening. Dit is een kinderspaarrekening voor kinderen tot 18 jaar oud. De rekening kan gratis worden geopend met een bankrekening van een Nederlandse bank. Zodra het kind 18 is, wordt de rekening automatisch omgezet naar de Argenta Internet Spaarrekening voor volwassenen.

 • Spaarrente: 2,25%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

Op de website van Argenta kunnen ouders en/of wettelijk vertegenwoordigers eenvoudig een spaarrekening voor hun kind openen. Daarvoor is een geldige tegenrekening nodig. Ook heb je een geldig paspoort of EU-identiteitskaart, een Nederlands mobiel telefoonnummer en een e-mailadres nodig.

Het beheer van de kinderspaarrekening verloopt via Mijn Argenta. In de app en op de website kan je kosteloos en eenvoudig extra spaarrekeningen openen en de jongerenspaarrekening beëindigen. Zodra je kind 18 jaar is geworden, wordt de rekening automatisch omgezet naar de Argenta Internet Spaarrekening. Dit is een spaarrekening met een variabele rente voor volwassenen.

De opgebouwde rente wordt ieder jaar op 1 januari op de spaarrekening gestort. Bovendien valt het geld dat op de Argenta Jongeren Spaarrekening staat onder de dekking van het Belgische depositogarantiestelsel. Als Argenta failliet gaat, worden tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en per bank uitbetaald. België is dan verantwoordelijk voor de uitbetaling van het gedekte bedrag.

Belangrijkste kenmerken

 • Spaarrekening voor kinderen tussen 0 en 18 jaar oud
 • Zodra het kind 18 jaar is, wordt de spaarrekening omgezet naar de Argenta Internet Spaarrekening
 • Je kan meerdere spaarrekeningen openen
 • Je beheert de kinderspaarrekening via Mijn Argenta

3. ABN AMRO KinderToekomst Spaarrekening

ABN AMRO behoort tot de drie grootste banken van Nederland. De bank biedt een groot aantal bankproducten aan voor particulieren en ondernemers. Voor kinderen is er de ABN AMRO KinderToekomst Spaarrekening. Deze kinderspaarrekening is bedoeld voor kinderen van 0 tot 18 jaar oud. Je kan deze rekening alleen openen als je zelf een bankrekening van ABN AMRO hebt.

 • Spaarrente: 0,00% t/m 1,65%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

Je kan als ouder of wettelijk vertegenwoordiger een ABN AMRO KinderToekomst Spaarrekening openen als je zelf over een bankrekening van ABN AMRO beschikt. Je vraagt de rekening online in 5 minuten aan en hebt hiervoor het BSN van het kind nodig. Je kan maximaal één kinderspaarrekening openen.

Alleen de ouders of wettelijk vertegenwoordigers kunnen de spaarrekening beheren. Dit kan via de website en app van ABN AMRO. Je kan op ieder moment geld overboeken of geld van de rekening afhalen. De spaarrekening kan bovendien op ieder gewenst moment worden opgezegd.

ABN AMRO werkt met een standaardrente en bonusrente. De standaardrente is de rente die je standaard ontvangt. De bank berekent alleen bonusrente over bedragen die van 31 december in het vorige jaar tot en met 30 december van het nieuwe jaar op de rekening staan en over bedragen die gedurende het jaar op de rekening worden gezet en tot en met 30 december blijven staan. De rente wordt ieder jaar op 31 december op de rekening gestort.

Zodra het kind 18 jaar is geworden, wordt de rekening in de eerste helft van de januari daarna gesloten. Het spaargeld en de rente worden dan naar een andere spaarrekening op naam van het kind overgeboekt. ABN AMRO opent een spaarrekening als het kind er nog geen heeft. Om in het laatste jaar nog bonusrente te kunnen ontvangen, moet het spaartegoed tot 31 december op de KinderToekomst Spaarrekening blijven staan.

De spaartegoeden van ABN AMRO vallen onder de dekking van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Als de bank failliet gaat, worden tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en per bank gedekt.

Belangrijkste kenmerken

 • Spaarrekening voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar oud
 • Een bankrekening van ABN AMRO is verplicht
 • Je kan maximaal één KinderToekomst Spaarrekening openen
 • ABN AMRO werkt met een standaardrente en bonusrente

4. Rabo RegenboogRekening

Rabobank behoort samen met ABN AMRO en ING tot de grootste drie banken van Nederland. De bank heeft een groot assortiment aan bankproducten. Voor kinderen tot 18 jaar hebben ze de Rabo RegenboogRekening. Dit is een kinderspaarrekening met een variabele rente. Voor het openen van deze spaarrekening heb je een bankrekening van Rabobank nodig.

 • Spaarrente: 0,00% t/m 2,00%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

Ouders of wettelijk vertegenwoordigers kunnen de Rabo RegenboogRekening online openen. Daarvoor heb je een bankrekening van Rabobank nodig. Nadat je de rekening hebt geopend, kan je een welkomstcadeau uitzoeken. Je hebt de keuze uit een Baby cadeaubon van € 10,00, een HEMA cadeaukaart van € 10,00 en een donatie van € 10,00 aan Stichting Jarige Job.

De rekening komt op naam van het kind te staan, maar blijft in het beheer van de ouders of vertegenwoordigers. Je beheert de rekening via de Rabo App of Rabo Online Bankieren. Iedereen kan geld naar de rekening overboeken. Ook is het mogelijk om automatisch overboekingen in te stellen. Het spaargeld is altijd vrij opneembaar.

Zodra je kind 18 jaar is, wordt de Rabo RegenboogRekening omgezet naar de Rabo SpaarRekening. Dit is een spaarrekening met een variabele rente voor volwassenen. Als er geen geld op de kinderspaarrekening staat, kan Rabobank de rekening per direct opzeggen na de 18e verjaardag.

De rente wordt ieder jaar in januari op de rekening gestort. De tegoeden op de spaarrekening vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Als Rabobank failliet gaat, worden spaarbedragen tot € 100.000 per rekeninghouder en per bank gedekt.

Belangrijkste kenmerken

 • Spaarrekening voor kinderen van 0 tot 18 jaar oud
 • Je hebt een bankrekening van Rabobank nodig
 • Ouders/vertegenwoordigers hebben de rekening in het beheer
 • Iedereen kan geld op de rekening storten

5. ASN Jeugdsparen

ASN Bank maakt samen met SNS Bank en RegioBank onder deel uit van De Volksbank. ASN Bank wordt gezien als één van de duurzaamste banken van Nederland. De bank richt zich op duurzame bankproducten voor particuliere en zakelijke klanten. Voor kinderen is er ASN Jeugdsparen. Dit is een spaarrekening voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar oud. Het geld dat op deze spaarrekening staat, is niet vrij opneembaar.

 • Spaarrente: 1,90%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

Ouders en/of wettelijk vertegenwoordigers kunnen ASN Jeugdsparen eenvoudig voor het kind openen via de website van ASN Bank. Je hoeft hiervoor geen rekening van ASN Bank te hebben. De tegenrekening mag van iedere bank uit een SEPA-land zijn. Zodra de kinderspaarrekening is geopend, staat deze op naam van het kind. Je kind kan echter geen handelingen verrichten.

De rekening is in het beheer van de ouders of wettelijk vertegenwoordigers. Andere mensen, zoals opa’s en oma’s, kunnen wel geld naar de rekening overmaken. Het geld is niet vrij opneembaar. Opnames zijn alleen toegestaan bij overlijden of als je kan aantonen dat het geld wordt gebruikt voor studiekosten. Goedgekeurde opnames worden overgemaakt naar de tegenrekening.

De opgebouwde rente wordt in januari op de rekening gestort. Zodra het kind 18 jaar is geworden, wordt de spaarrekening automatisch omgezet naar ASN Ideaalsparen. Dit is een vrij opneembare spaarrekening met variabele rente.

Ook deze rekening valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Als ASN Bank failliet gaat, worden tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en per bank gedekt. Je moet er wel rekening mee houden dat ASN Bank tot De Volksbank behoort. De depositogarantie geldt slechts één keer voor alle rekeningen bij ASN Bank, SNS Bank en RegioBank samen.

Belangrijkste kenmerken

 • Spaarrekening voor kinderen va 0 tot en met 17 jaar oud
 • De rekening staat op naam van het kind, maar deze heeft er geen toegang toe
 • Tussentijds opnemen kan alleen bij aantoonbare studiekosten vanaf het voortgezet onderwijs of bij overlijden
 • Op de 18e verjaardag krijgt het kind als enige de beschikking over de spaarrekening

Overzicht van rente op kinderspaarrekeningen

Hieronder staan de spaarrentes op de kinderspaarrekeningen nog één keer overzichtelijk onder elkaar. Het overzicht is geordend op basis van de hoogste rente.

Spaarrente
Triodos Kinder Toekomst Plan2,25%
Argenta Jongeren Spaarrekening2,25%
Rabobank RegenboogRekening2,00%
ASN Jeugdsparen1,90%
ABN AMRO KinderToekomst Spaarrekening1,65%
Laatst gecontroleerd op 2 april 2024

Waarom een spaarrekening kind openen?

Je kan er als ouders of wettelijk vertegenwoordigers voor kiezen om een gratis kinderspaarrekening te openen. Het geld dat jullie voor je kind sparen, biedt een goede basis voor het kind zodra deze 18 jaar of ouder is.

Als je een kinderspaarrekening opent, staat deze vaak op naam van het kind. De ouder of vertegenwoordiger heeft de rekening echter tot de 18e verjaardag in het beheer. Zo hou je de volledige controle over het geld dat op deze rekening staat. Met een kinderspaarrekening leert je kind dus op een gecontroleerde manier hoe sparen werkt en hoe je met geld moet omgaan.

Het openen van een spaarrekening voor je kind heeft ook nadelen. Zo telt het bedrag op de rekening mee voor box 3 van de inkomstenbelasting van de ouder of vertegenwoordiger. Vanaf € 57.000 betaal je belasting over het spaartegoed. Er moet ook rekening worden gehouden met de schenkbelasting. Bovendien is de rente op kinderspaarrekeningen variabel. Deze kan niet alleen positief, maar ook negatief zijn. Je moet dan rente aan de bank betalen.

Een kinderspaarrekening heeft dus zowel voor- als nadelen.

Voordelen

 • Je kind leert zo veilig met geld omgaan
 • Je houdt als ouder of vertegenwoordiger de controle over de spaarrekening
 • Een kinderspaarrekening is gratis
 • Sparen is veilig door het depositogarantiestelsel

Nadelen

 • Negatieve rente vormt een risico
 • Je betaalt vermogensbelasting vanaf € 57.000

Conclusie

Op basis van ons onderzoek concluderen we dat Triodos Bank de beste kinderspaarrekening heeft. Deze bank biedt de hoogste spaarrente voor kinderen. Ook hoef je geen bankrekening van Triodos Bank te hebben om de rekening te kunnen openen. Bovendien is het geld altijd vrij opneembaar.

Ben je op zoek naar een goede kinderspaarrekening? Maak dan altijd een vergelijking van alle banken. Wat voor ons de beste kinderspaarrekening is, hoeft niet voor jou op te gaan.

Veelgestelde vragen

Ik ben onder 18. Kan ik een kinderspaarrekening openen?

Nee, als je jonger bent dan 18 jaar, kunnen alleen je ouders en/of wettelijk vertegenwoordigers een spaarrekening voor je openen. Er zijn ook spaarrekeningen die door opa’s en oma’s kunnen worden geopend. Minderjarigen kunnen dus niet zelf een spaarrekening openen. Ook kan je de rekening in de meeste gevallen niet zelf beheren. Het beheer ligt in handen van je ouders of vertegenwoordigers.

Wat gebeurt er met de kinderspaarrekening als ik 18 word?

Zodra je 18 wordt of tot een bepaalde periode daarna, kan de kinderspaarrekening niet meer worden gebruikt. De meeste banken zetten de kinderspaarrekening dan om naar een eigen spaarrekening voor volwassenen. Voordat de rekening wordt omgezet, ontvangen de wettelijk vertegenwoordigers of het kind eerst een bericht van de bank. Er kan gevraagd worden om meer informatie en documenten.

Kost een kinderspaarrekening geld?

Nee, een spaarrekening voor kinderen is altijd gratis.

Telt het spaartegoed van kinderen mee voor de inkomstenbelasting?

Ja, als je een spaarrekening voor je minderjarige kind opent en daarop geld stort, telt dit mee voor de inkomstenbelasting. Je moet het vermogen op de kinderspaarrekening optellen bij je eigen vermogen in box 3. Ook het geld dat de opa en oma van het kind op de spaarrekening storten, wordt belast in box 3 van de ouders of wettelijk vertegenwoordigers. Het is goed om hier rekening mee te houden.
Je kan in 2024 tot € 57.000 belastingvrij sparen. Voor fiscale partners is het bedrag € 114.000. Als het spaargeld van je kind en jezelf boven deze grens valt, zal je hier dus in box 3 belasting over moeten betalen.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • DNB
 • Website van Triodos Bank
 • Website van Argenta
 • Website van ABN AMRO
 • Website van Rabobank
 • Website van ASN Bank
Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland