Spaardeposito Vergelijken: 4 Beste Spaardeposito’s in 2024

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 9 minuten

Spaardeposito

Wil je geld sparen? Dan is een spaardeposito misschien een optie voor je. Wist je dat bij deposito’s de looptijd vast is? Je spaart met een deposito tegen een vaste hogere rente dan bij spaarrekeningen en het vastzetten van je geld doe je dus voor een afgesproken tijd. Is je looptijd voorbij? Dan keert de bank het spaargeld aan je uit. Als je op deze manier spaart, weet je dus waar je aan toe bent. Banken en organisaties bieden verschillende soorten deposito’s aan. Het is daarom belangrijk om te kijken wat jouw gewenste looptijd is, wie de hoogste rente heeft en welke bijzonderheden en voorwaarden er zijn.

Onderstaande rentes zijn gebaseerd op een looptijd van 3 jaar.

raisin

Raisin

Deposito rekening

3,60%

bigbank

Bigbank

Deposito rekening

3,10%

estland vlag
rabobank logo

Rabobank

Deposito rekening

3,00%

Nederlandse vlag
abn logo

ABN AMRO

Deposito rekening

2,35%

Nederlandse vlag

Wij hebben de beste spaardeposito’s van 2024 voor je op een rij gezet, zodat jij kan zien welke past bij jouw wensen. Daarbij kijken we onder andere naar het rentepercentage, de voorwaarden, de klantenservice en hoe makkelijk het is om een spaardeposito aan te maken. Wil jij weten bij welke spaardeposito je het best terecht kan? Lees dan hieronder verder.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

9

9 uur onderzoek

12

Ervaringen onderzocht

5

Banken vergeleken

1. Raisin

Raisin is een organisatie die werkt met spaarbanken in de Europese Unie. Via deze organisatie kan je deposito openen om te sparen. Dit vaak met de hoogste depositorente. Onder Raisin vallen onder andere de deposito’s van Banca Progetto, Haitong Bank en Rietumu Bank. Deze namen komen je misschien niet bekend voor, maar bij hen ontvang je wel één van de hoogste rentes. Ook is je geld tot € 100.000 beschermd. Klinkt goed, toch?

 • Spaarrente: 3,65%
 • Kosten: € 0,00

Spaarrente en looptijden

Looptijd van 1 jaarLooptijd van 2 jaarLooptijd van 3 jaar
Haitong Bank3,60%3,60%3,60%
Banca Progetto3,60%3,60%3,60%
Rietumu Bank3,65%3,10%3,10%
InBank3,35%3,32%3,32%
Laatst gecontroleerd op 10 juli 2024

Hieronder maken we ook een vergelijking van de andere kenmerken van deze spaardeposito’s. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent bij deze depositorekeningen.

Haitong Bank Banca Progetto RietumuInBank
KostenGeenGeenGeenGeen
Looptijden3 maand t/m 2 jaar3 maand t/m 3 jaar6 maand t/m 5 jaar6 maand t/m 5 jaar
Looptijd wijzigenMogelijkMogelijkMogelijkMogelijk
Minimale inleg€ 10.000€ 10.000€ 10.000€ 1,00
Maximale inleg€ 100.000€ 100.000€ 100.000€ 100.000
Geld opnemenNiet mogelijkNiet mogelijkNiet mogelijkNiet mogelijk
Uitbetaling renteAan het einde van de looptijdAan het einde van de looptijd Aan het einde van de looptijd Aan het einde van de looptijd
DepositogarantiestelselPortugalItaliëLetlandEstland

Hoe open je een spaardeposito bij Raisin?

Een deposito rekening openen bij één van deze spaarbanken doe je via Raisin. Wat heb je daarvoor nodig?

Ga naar de website van Raisin. Daar klik je op de knop ‘Open mijn gratis Raisin-rekening’. Vervolgens voor je je e-mail in en maak je een account aan. Daarna moet je je identificeren en een bewijs van adres tonen. Binnen twee tot drie dagen, maar bij veel aanvragen mogelijk langer, is je rekening geopend en open je je spaardeposito.

Belangrijkste kenmerken

 • De hoogste rentetarieven
 • Tussentijds geld opnemen en storten niet mogelijk
 • Geen betaalrekening nodig
 • Doordeweeks telefonisch bereikbaar

2. Bigbank

Bigbank is een online bank waar je spaarrekeningen en spaardeposito’s kan openen voor een hogere rente. Dit regel je snel online. Met het depositogarantiestelsel van Estland ben je bovendien tot € 100.000 beschermd. Gaat de bank failliet? Dan is dus niet Nederland, maar Estland er verantwoordelijk voor dat jij je geld weer krijgt.

 • Spaarrente: 3,50%
 • Kosten: € 0,00

Kosten

Het openen van je spaardeposito bij Bigbank kost je niets.

Geld storten

Voor een deposito bij Bigbank moet je minimaal € 1.000 inleggen. Je maximale inleg is € 100.000. Je kan bij deze spaarbank dus met een lager bedrag sparen dan bij de partnerbanken van Raisin die wij hier hebben besproken.

Geld opnemen

Tussentijds geld opnemen is bij Bigbank in niet mogelijk.

Spaarrente en looptijden

Bigbank biedt looptijden van 3 maanden tot en met 10 jaar aan. Voor jou hebben wij de looptijden en bijbehorende rentepercentages overzichtelijk in een tabel gezet.

LooptijdRentepercentage
3 maanden3,50%
6 maanden3,40%
9 maanden3,40%
1 jaar 3,20%
2 jaar 3,15%
3 jaar 3,10%
4 jaar 3,00%
5 jaar 2,90%
6 jaar 2,80%
7 jaar 2,80%
10 jaar 2,75%

Uitbetaling rente

Je rente wordt jaarlijks uitbetaald op de datum dat jij het spaardeposito hebt geopend.

Hoe open je een spaardeposito bij Bigbank?

Voor het openen van je deposito bij Bigbank heb je een aantal dingen nodig:

 • Een Nederlandse tegenrekening
 • Een geldig identiteitsbewijs
 • Een woonplaats in Nederland
 • Een mobiele telefoon

Om je spaardeposito aan te vragen, ga je naar de website van Bigbank. Daar vul je het registratieformulier in. Vervolgens identificeer je jezelf als klant. Dit gebeurt met partnergroep AMP Groep. Daarna ontvang je je inloggegevens en kan je je deposito aanmaken. Je hebt tien dagen om de minimale inleg van € 1.000 naar je spaardeposito over te maken.

Belangrijkste kenmerken

 • Nederlandse tegenrekening en woonplaats vereist
 • Tussentijds geld opnemen niet mogelijk
 • Hogere spaarrentes
 • Beperkte telefonische bereikbaarheid

3. ABN AMRO

ABN AMRO is één van de bekendste banken in Nederland. Ook hier kan je een spaardeposito openen. Je kan kiezen uit vier verschillende looptijden en kan er al terecht met een minimale inleg van slechts € 500. Ook kan je tussentijds geld storten én opnemen. Bovendien is je geld tot € 100.000 beschermd met het depositogarantiestelsel. Zit je al bij ABN AMRO? Dan kan een deposito bij deze bank een goede optie voor je zijn.

 • Spaarrente: 2,85%
 • Kosten: € 0,00

Kosten

Het openen van een spaardeposito bij ABN AMRO is kosteloos als je een betaalrekening bij deze bank hebt. Heb je dat niet? Dan zal je eerst een rekening moeten aanmaken. De kosten daarvoor verschillen per pakket.

Geld storten

De minimale inleg voor een deposito bij ABN AMRO is € 500, dat is minder dan bij vele andere banken. Maximaal kan je op al je deposito’s bij elkaar opgeteld € 10.000.000 storten. In tegenstelling tot veel banken kan je bij ABN AMRO geld bijstorten tijdens de resterende looptijd. De bank heeft wel het recht om je geld (tijdelijk) te weigeren. Iedere inleg heeft dezelfde looptijd.

Geld opnemen

Tussentijds geld opnemen is bij ABN AMRO mogelijk tegen een betaling van 1,0% van het opgenomen bedrag, voor ieder jaar dat het geld nog op de spaardeposito zou staan. De bank rekent maximaal 6,0% boete.

Spaarrente en looptijden

ABN AMRO biedt vier verschillende looptijden aan. De looptijden en bijbehorende rentepercentages zijn hieronder overzichtelijk voor je in een tabel gezet.

LooptijdRentepercentage
1 jaar 2,35%
2 jaar 2,35%
3 jaar 2,35%
5 jaar2,35%
10 jaar2,85%

Uitbetaling rente

Je ontvangt je rente ieder jaar op de datum dat je voor het eerst geld inlegde. Je kan kiezen of je de rente overgemaakt wilt hebben naar je betaalrekening of spaarrekening van ABN AMRO.

Hoe open je een spaardeposito bij ABN AMRO?

Wat heb je nodig om een deposito bij ABN AMRO te openen?

 • Een betaalrekening van ABN AMRO

Heb je een betaalrekening van ABN AMRO? Dan is het openen van je spaardeposito zo gedaan. Ga naar de website van de bank en log daar in met de app op je telefoon of je e.dentifier. Daarna hoef je alleen maar de stappen op het scherm te volgen. Makkelijk, toch?

Belangrijke kenmerken

 • Lage minimale inbreng
 • Tussentijds geld opnemen en storten is mogelijk
 • Een betaalrekening van ABN AMRO is vereist
 • 24/7 bereikbaar via chat

4. Rabobank

Rabobank is één van de grootste Nederlandse banken. Uiteraard kan je ook hier een spaardeposito openen. Dat heet Rabo DoelSparen. Bij deze spaarvorm spaar je toe naar een bedrag dat je hebt afgesproken. Bij Rabobank kan je tussendoor geld storten en opnemen. De bank geeft je daarmee verschillende mogelijkheden, maar wel tegen een lagere rente dan enkele andere banken. Daarnaast ben je tot € 100.000 beschermd met het depositogarantiestelsel.

 • Spaarrente: 3,25%
 • Kosten: € 0,00

Kosten

Heb je een betaalrekening van Rabobank? Dan is het openen van een spaardeposito voor jou kosteloos. Heb je deze niet, maar wil je er toch één bij deze bank openen? Dan zal je tegen betaling eerst een betaalrekening moeten openen.

Geld storten

Je kan op ieder moment geld storten op je spaardeposito. Ook is het mogelijk om automatisch te sparen. Dit kan bij de meeste banken niet. Rabobank onderscheidt zich hiermee dan ook van de buitenlandse banken van Raisin die wij hebben behandeld.

Geld opnemen

Tussendoor is het mogelijk spaargeld op te nemen. Je moet minimaal € 1.000 opnemen en betaalt daar opnamekosten voor. Deze kosten zijn gebaseerd op de actuele rente en de middenrente en verschillen per persoon en situatie. Rabobank biedt rekenvoorbeelden aan op de website.

Spaarrente en looptijden

Rabobank heeft op dit moment looptijden van 1 tot 20 jaar. Daarbij slaat de bank geen jaren over. Je kan dus kiezen uit looptijden van 1 tot 2 jaar tot en met 20 jaar. Bij een looptijd van 1 tot 2 jaar is de rente dan 2,35%. Het rentepercentage van de langste looptijd is 3,25%.

Uitbetaling rente

De opgebouwde rente wordt jaarlijks in januari uitbetaald. Je kan de rente laten uitbetalen op je spaardeposito of op een betaalrekening van Rabobank of een andere bank.

Hoe open je een spaarrekening bij Rabobank?

Voor het openen van deze spaardeposito heb je het volgende nodig:

 • Een betaalrekening van Rabobank

Dat is alles wat je nodig hebt. Daarna log je in op de website door de QR-code met je app te scannen of door een Rabo Scanner of een Random Reader Comfort te gebruiken. Vervolgens neem je de stappen door op het scherm. Dat is alles.

Belangrijke kenmerken

 • 24/7 bereikbaar via chat
 • Een betaalrekening van Rabobank is vereist
 • Tussentijds geld storten en opnemen is mogelijk
 • Sparen tot een afgesproken doel

Waarom een spaardeposito openen?

Met een spaar deposito zet je geld voor een langere tijd weg tegen een hogere rente dan bij een standaard spaarrekening. Wil je geld sparen en er ook echt wat mee verdienen? Hou je ook van zekerheid? Dan loont het voor jou misschien om een deposito te openen.

Weet je niet zeker of een spaardeposito iets voor jou is? Wij helpen je verder. Hieronder lees je namelijk in het kort wat de voor- en nadelen zijn van een spaardeposito.

Voordelen

 • Vaak hogere rentes dan bij spaarrekeningen
 • Zekerheid over de uitkomst
 • Je geld is veilig door het depositogarantiestelsel

Nadelen

 • Je kan niet bij je geld
 • Strenge voorwaarden
 • Spaarrentes stijgen niet mee als de rentes stijgen

Conclusie

Bij Raisin ontvang je op dit moment de hoogste rente. Je ontvangt er een hoge depositorente en je kan je makkelijk aanmelden zonder betaalrekening. De looptijden zijn kort. Je bent je geld dus maar voor korte tijd kwijt. Depositosparen via Raisin levert je dus een hoge rente op ten opzichte van andere banken. Is dat wat je wil? Dan zit je hier goed.

Veelgestelde vragen

Zijn er ook spaarrekeningen waar je je geld altijd kan opnemen?

Jazeker, dat zijn reguliere spaarrekeningen. Een standaard spaarrekening heeft een variabel rentetarief dat vaak lager ligt dan de rente bij spaardeposito. Dat is dus iets om over na te denken. Wel heb je dan de vrijheid om geld op te nemen en te storten wanneer je dat wil en zonder extra kosten. Hier (link) lees je daar meer over.

Kan ik een spaardeposito voor mijn kind openen?

Sparen voor kinderen gebeurt vaak met een kinderspaarrekening, maar je kan ook een spaardeposito openen voor je kind op naam van jezelf of de grootouder van je kind. Na de afgesproken looptijd staat het geld dan op naam van deze persoon. Als je het dan wilt storten op de rekening van je kind, betaal je wel schenkbelasting. Dat is dus iets om rekening mee te houden.

Kan ik meerdere spaardeposito’s hebben?

Ja, bij Bigbank kan je bijvoorbeeld kosteloos een onbeperkte hoeveelheid spaardeposito’s aanmaken. Ook bij onder andere Rabobank en ABN AMRO kan je er meerdere hebben. Wel kunnen deze banken een maximum aantal vaststellen.

Zijn er ook duurzame spaardeposito’s?

Ja, die zijn er. ABN AMRO heeft het Groen Spaar Deposito met een vaste rente van 1,0% en een looptijd van 1 jaar. 70,0% van je spaargeld wordt bij deze deposito geïnvesteerd in duurzame ontwikkelingen. Rabobank biedt Rabo GroenDeposito aan. De looptijd hiervan is 1 jaar en je moet minimaal € 20.000 inleggen. Een duurzame spaardeposito kan interessant zijn als je deze ontwikkelingen wilt steunen, maar er zitten ook vaak andere voorwaarden aan verbonden dan bij standaard deposito’s.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland