Top 5: Beste zakelijke spaarrekening

Bijgewerkt:

Door: Milou Ros

Leestijd: 9 minuten

Als je ondernemer bent, kan je een zakelijke spaarrekening openen. Op deze spaarrekening kan je geld apart zetten, sparen voor investeringen en meer. Bovendien behoort het spaargeld op deze rekening tot het zakelijke vermogen. Een zakelijke spaarrekening afsluiten kan daarom voor iedere ondernemer interessant zijn.

Er zijn verschillende banken die een zakelijke spaarrekening aanbieden. Je vraagt je vast af wat de beste zakelijke spaarrekening is. De voorwaarden en mogelijkheden verschillen namelijk per bank en het is dan ook niet eenvoudig om een keuze te maken. Om jou te helpen, hebben wij onderzoek gedaan naar de beste zakelijke spaarrekening van Nederland. Daarbij hebben we niet alleen gelet op de rente, maar ook op de opties.

logo knab

Knab

Zakelijke spaarrekening

2,00%

Nederlandse vlag
rabobank logo

Rabobank

Zakelijke spaarrekening

1,70%

Nederlandse vlag
abn logo

ABN AMRO

Zakelijke spaarrekening

1,50%

Nederlandse vlag
ING Bank logo

ING

Spaarrekening

1,50%

Nederlandse vlag

GarantiBank

Spaarrekening

1,35%

Nederlandse vlag

Benieuwd naar onze top 5 beste zakelijke spaarrekeningen? Lees dan hieronder wat onze bevindingen zijn.

Voor dit onderzoek hebben wij onder andere gelet op de rentetarieven, de mogelijkheden en het aanmeldingsproces. Lees verder en kom erachter wat voor ons de beste zakelijke spaarrekeningen in Nederland zijn.

Hoe hebben wij getest?

Om de betrouwbaarheid te waarborgen, hebben wij een unieke onderzoeksmethode ontwikkeld. Zo bepaal jij wat voor jou de beste keuze is!

10

14 uur onderzoek

24

Ervaringen onderzocht

7

Aanbieders vergeleken

1. Knab Zakelijk Flexibel Sparen

Knab is een Nederlandse online bank die zich richt op kleine ondernemers. Voor eenmanszaken en bv’s met één bestuurder die 100% aandeelhouder van het bedrijf is heeft de bank een zakelijk betaalpakket inclusief Knab Zakelijk Flexibel Sparen. Dit is een vrij opneembaar spaarpakket waarmee je net zo veel spaarrekening kan openen als je zelf wil. Ook kan je spaardoelen instellen en periodieke overboekingen inplannen.

 • Spaarrente: 1,75% t/m 2,00%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

Knab Zakelijk Flexibel Sparen kan alleen worden geopend door zakelijke klanten van Knab. Als je Knab Zakelijk hebt, kan je de spaarrekening eenvoudig online en via de app openen. De rente wordt jaarlijks uitbetaald.

Je kan zo veel mogelijk spaarrekeningen openen als je zelf wil. Ook kan je verschillende spaardoelen instellen en spaarpotjes aanmaken, waaraan je een tijd kan koppelen om het doel te behalen. Op deze manier maakt Knab sparen voor ondernemers makkelijk.

Je beheert de spaarrekening via de website en app van Knab. Je kan op ieder moment geld inleggen en opnemen. Het geld staat daarna direct op de bankrekening. Ook kan je periodieke en automatische overboekingen instellen. Je hoeft dan niet meer zelf iedere maand geld over te maken. Zo vergeet je nooit meer te sparen.

Rente

Spaarrente
€0,00 – €100.0002,00%
Boven €100.000 – €250.0001,75%
Boven €250.0001,75%
Laatst gecontroleerd op 30 januari 2024

Belangrijkste kenmerken

 • Alleen te openen met Knab Zakelijk
 • Je kan zo veel spaarrekeningen openen als je zelf wil
 • Je kan spaarpotjes aanmaken
 • Spaardoelen instellen met periodieke overboekingen

2. Rabo BedrijfsSpaarRekening

Rabobank is één van de drie grootste banken van Nederland met bankproducten voor zowel particulieren als ondernemers. Voor zakelijke klanten heeft Rabobank de BedrijfsSpaarRekening. Dit is een flexibele zakelijke spaarrekening voor iedereen met een zakelijke betaalrekening met Rabo Business Banking van Rabobank. Je kan tot drie Rabo BedrijfsSpaarRekeningen per onderneming openen.

 • Spaarrente: 0,00% t/m 1,75%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

De Rabo BedrijfsSpaarRekening kan alleen worden geopend door Nederlandse ondernemers met een zakelijke betaalrekening met Rabo Business Banking van Rabobank. Als je dit hebt, kan je de spaarrekening eenvoudig binnen een paar minuten online openen. Iedere entiteit of organisatie kan tot wel drie spaarrekeningen openen. De rente wordt jaarlijks op de rekening gestort.

De spaarrekening kan worden beheerd via de website en app van Rabobank. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je inlegt. Er is dus geen minimaal of maximaal spaarbedrag. Ook is het geld op de BedrijfsSpaarRekening altijd vrij opneembaar.

Met deze spaarrekening kan je bovendien maar liefst 20 gratis spaarpotjes aanmaken. Je kiest het doelbedrag en de einddatum waarop je dit doel wil hebben bereikt en krijgt vervolgens in beeld hoeveel je maandelijks moet storten om dit doel te bereiken. Het voortgangsbalkje dat bij de spaarpot staat, geeft weer hoe ver je al bent. Zo maakt Rabobank het voor jou eenvoudig om je spaardoelen te bereiken.

Rente

Spaarrente
€0,00 – €20.0001,70%
Boven €20.000 – €100.0001,60%
Boven €100.00 – €5.000.0001,50%
Boven €5.000.0000,00%
Laatst gecontroleerd op 30 januari 2024

Belangrijkste kenmerken

 • Alleen te openen met een zakelijke betaalrekening met Rabo Business Banking
 • Je kan tot drie zakelijke spaarrekeningen per onderneming openen
 • Je kan 20 gratis spaarpotjes aanmaken
 • Eenvoudig spaardoelen met einddata instellen

3. ABN AMRO Zakelijk Flexibel Sparen

Net als Rabobank behoort ook ABN AMRO tot één van de grootste banken van Nederland. Je kan er zowel particuliere als zakelijke bankproducten aanvragen. Voor ondernemers met een zakelijke betaalrekening van ABN AMRO is er Zakelijk Flexibel Sparen. Dit is een flexibele zakelijke spaarrekening waarmee je automatisch kan sparen om je doelen te bereiken.

 • Spaarrente: 1,50%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

ABN AMRO Zakelijk Flexibel Sparen kan alleen worden geopend door ondernemers met een zakelijke bankrekening van ABN AMRO. Heb je deze? Dan kan je de spaarrekening snel online aanvragen. Je kan maximaal één zakelijke spaarrekening per persoon openen. De rente wordt ieder kwartaal op spaarrekening gestort.

Je beheert de zakelijke spaarrekening via de website en app van ABN AMRO. Daar kan je tot maximaal € 5.000.000 op de rekening storten. Het geld is op ieder moment vrij opneembaar. Ook kan je automatisch sparen door een spaaropdracht in te stellen. Zo hoef je niet meer naar de spaarrekening om te kijken om je spaardoelen te bereiken.

Om de veiligheid van de spaarrekening te verhogen, heeft ABN AMRO wat nieuws bedacht: het Spaargeldslot. Dit is een slot dat je op de spaarrekening kan zetten, waardoor niemand – ook jij niet – bij het spaargeld kan. Zodra je het slot eraf haalt, kan je weer na 24 uur geld van de rekening halen.

Rente

Spaarrente
€0,00 – €5.000.0001,50%
Laatst gecontroleerd op 30 januari 2024

Belangrijkste kenmerken

 • Alleen te openen met een zakelijke rekening van ABN AMRO
 • Je ontvangt ieder kwartaal rente
 • Je kan automatisch sparen
 • Je kan je geld beschermen met een gratis Spaargeldslot

4. ING Zakelijke Oranje Spaarrekening

ING is één van de grootste en bekendste banken van Nederland. De bank richt zich zowel op particulieren als ondernemers. Voor deze laatste groep heeft ING de Zakelijke Oranje Spaarrekening. Dit is een vrij opneembare spaarrekening voor klanten met een zakelijke bankrekening van ING. Je kan één spaarrekening met maximaal 10 spaardoelen aanmaken.

 • Spaarrente: 1,50%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

De Zakelijke Oranje Spaarrekening kan alleen worden geopend als je een zakelijke rekening van ING hebt. Als je over deze rekening beschikt, kan je de spaarrekening eenvoudig openen via de website. Je kan één spaarrekening per persoon openen. De rente wordt jaarlijks uitbetaald.

Je beheert de spaarrekening via de website en app van ING. Daar kan je wanneer je wil geld op de rekening storten en van de rekening afhalen. Ook kan je tot maximaal 10 spaardoelen instellen. Je kan ieder doel een eigen naam, icoon en doelbedrag geven. Zo is sparen niet alleen makkelijk, maar ook nog eens leuk. Wil je het geld naar een ander doel verplaatsen? Ook dat is mogelijk.

Rente

Spaarrente
€0,00 – €25.0001,50%
Boven €25.000 – €100.0001,40%
Boven €100.000 – €1.000.0001,40%
Boven €1.000.000 – €2.500.0001,40%
Boven €2.500.000 – €5.000.0001,40%
Boven €5.000.000 – €10.000.0000,90%
Boven €10.000.0000,00%
Laatst gecontroleerd op 30 januari 2024

Belangrijkste kenmerken

 • Alleen te openen met een zakelijke rekening van ING
 • Je kan 10 spaardoelen instellen
 • Ieder spaardoel kan een eigen naam, icoon en bedrag krijgen
 • Je kan spaartegoeden tussen twee doelen verplaatsen

5. GarantiBank Gouden Zakelijke Rekening

GarantiBank is een Nederlandse bank met een Turkse oorsprong. De bank biedt verschillende spaarproducten aan, waaronder de Gouden Zakelijke Rekening voor ondernemers. Dit is een vrij opneembare spaarrekening die door eenmanszaken en bv’s kan worden geopend. Je hoeft hiervoor geen zakelijke bankrekening te hebben.

 • Spaarrente: 1,35%
 • Kosten: € 0,00

Hoe werkt het?

Je kan de zakelijke spaarrekening van GarantiBank via de website aanvragen. In tegenstelling tot andere aanbieders ben je voor de Gouden Zakelijke Rekening van GarantiBank niet verplicht om een zakelijke bankrekening te hebben. Je hebt alleen een geldige tegenrekening met dezelfde tenaamstelling bij een andere bank nodig.

De spaarrekening kan alleen worden geopend door bv’s en eenmanszaken. Je bedrijf mag alleen in Nederland actief zijn en werkzaam zijn in sector met een relatief laag risico. Bovendien mag het bedrijf alleen natuurlijke personen als aandeelhouder hebben.

Zodra je een aanvraag hebt gedaan, stuurt GarantiBank je een openingspakket per e-mail. Je moet dit openingspakket printen, invullen en terugsturen naar GarantiBank. Een paar dagen later ontvang je per e-mail je rekeningnummer. Je kan pas internetbankieren zodra de bank je tegenrekening heeft geverifieerd en je je inloggegevens hebt ontvangen.

Je beheert de Gouden Zakelijke Rekening via de website van GarantiBank. Je bepaalt zelf wanneer en hoeveel geld je op de spaarrekening zet. Het geld is altijd vrij opneembaar, maar je moet daarvoor wel bellen met GarantiBank. Dat kan op werkdagen tussen 09:00 en 17:00. De rente wordt jaarlijks uitbetaald.

Rente

Spaarrente
€0,00 – €1.000.0001,35%
Laatst gecontroleerd op 30 januari 2024

Belangrijkste kenmerken

 • Je hebt geen zakelijke bankrekening nodig
 • Geld overboeken kan door te bellen met GarantiBank
 • De spaarrekening kan alleen door eenmanszaken en bv’s worden geopend
 • Het openen van de spaarrekening duurt enkele dagen

Rente van zakelijke spaarrekeningen op een rij

Hieronder staan de rentes van de zakelijke spaarrekeningen nog één keer voor je op een rij. Het overzicht is geordend op basis van de hoogste spaarrente.

Spaarrente
Knab Zakelijk Flexibel Sparen2,00%
Rabo BedrijfsSpaarRekening1,70%
ABN AMRO Zakelijk Flexibel Sparen1,50%
ING Zakelijke Oranje Spaarrekening1,50%
GarantiBank Gouden Zakelijke Rekening1,35%
Laatst gecontroleerd op 30 januari 2024

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Zakelijk sparen is niet verplicht. Je kan als ondernemer ook gebruikmaken van een particuliere spaarrekening. Een zakelijke spaarrekening kent wel vele voordelen. Zakelijk sparen zorgt onder meer voor een duidelijke scheiding tussen het zakelijke en privé vermogen. Je zou bijvoorbeeld de te betalen belasting en btw apart kunnen zetten. Zodra je belastingaangifte of inkomstenbelasting doet, hoef je deze bedragen dan alleen nog maar over te maken. Dit scheelt een hoop tijd en gedoe.

Je kan ook geld op een zakelijke spaarrekening zetten om een financiële buffer op te bouwen. Wanneer je geld nodig hebt voor investeringen of wanneer de zaken even wat minder goed gaan, kan je dit geld dan gebruiken. Je kan ook geld opzij zetten om te sparen voor het pensioen. Je bent als ondernemer immers zelf verantwoordelijk voor de opbouw van je pensioen. Hou er wel rekening mee dat ondernemers in tegenstelling tot privé sparen niet onbeperkt zakelijk mogen sparen. Sparen op een zakelijke spaarrekening mag alleen als het om zogeheten zakelijke overwegingen gaat.

Het is bovendien goed om te weten dat geld op een zakelijke spaarrekening deel uitmaakt van het ondernemersvermogen. De rente over het spaargeld wordt door de Belastingdienst gezien als onderdeel van de winst. Je betaalt er inkomstenbelasting over in box 1. Als je op een particuliere spaarrekening spaart, behoort het spaargeld tot box 3. Daar betaal je een hogere fictieve vermogensbelasting over. Met een zakelijke spaarrekening profiteer je dus van een lager belastingtarief.

Voordelen

 • Scheiding aanbrengen tussen privé en zakelijk
 • Goede manier om belasting en btw apart te zetten
 • Geld apart zetten voor investeringen, pensioen en andere uitgaven
 • Geld op een zakelijke spaarrekening maakt onderdeel uit van het ondernemersvermogen
 • Sparen is veilig door het depositogarantiestelsel

Nadelen

 • Zakelijke spaarrentes liggen vaak lager dan particuliere rentes
 • Je mag niet onbeperkt zakelijk sparen

Conclusie

Op basis van ons onderzoek concluderen wij dat Knab de beste zakelijke spaarrekening heeft. Knab Zakelijk Flexibel Sparen biedt de hoogste zakelijke spaarrente en geeft je de mogelijkheid om een onbeperkt aantal zakelijke spaarrekeningen aan te maken. Zo kan je voor ieder spaardoel een apart potje maken. De zakelijke spaarrekening van Knab heeft dus veel te bieden.

Om van Knab Zakelijk Flexibel Sparen gebruik te kunnen maken, moet je wel een zakelijke betaalrekening van Knab hebben. Daarom hoeft deze zakelijke spaarrekening niet de beste voor jou te zijn. Als je een spaarrekening gaat openen, is het goed om altijd zelf een vergelijking te maken.

Veelgestelde vragen

Is een zakelijke spaarrekening verplicht?

Nee, je bent als ondernemer niet verplicht om een zakelijke spaarrekening te hebben. Je kan dus ook gebruikmaken van aan particuliere spaarrekening.

Kan ik een zakelijke spaarrekening zonder zakelijke betaalrekening openen?

Bij de meeste aanbieders is dit niet mogelijk. Bij deze is een zakelijke betaalrekening verplicht om van de spaarrekening gebruik te kunnen maken. GarantiBank is daarop een uitzondering. Bij deze bank kan je zakelijk sparen zonder een zakelijke bankrekening.

Vallen zakelijke spaarrekeningen onder het depositogarantiestelsel?

Ja, alle zakelijke spaarrekeningen op deze pagina vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit betekent dat als de bank failliet gaat, tegoeden tot € 100.000 per rekeninghouder en per bank worden gedekt. Tot € 100.000 zijn je bedragen dus verzekerd.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

Boober Logo

© 2024 Boober — Met gemaakt in Nederland